Arslan, Çanakkale'nin tamamı tarih, kültür, tabiat, deniz ve termalleri ile müthiş bir turizm açısından cazip bir yer olduğunu detaylarıyla yazdı...
Kazdağlarının kuzey yamaçlarından doğan eski Menderes Çay'ının suladığı ovalık kesimde yer alan Ezine tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Antik döneme ait izlerin varlığı hala bugünkü gibi ortadadır. Klasik dönemlerde bölge de Neandria ve Arkaik, Hellenistik dönemde ise, Aleksandria Troas antik kenti bölgede kurulmuştur. Daha sonraki dönemlerde bölge de Roma'nın izlerini görmekteyiz.
Çanakkale denilince hepimizin aklına tarihi Yarımada'da yapılmış 1. Dünya Savaşı'nın bir cephesi olan Çanakkale Savaşları gelmektedir. Bir çoğumuz Çanakkale'ye sadece bu bölgeyi görmeye geliyor. Aslında Çanakkale'nin tamamı tarih, kültür, tabiat, deniz ve termalleri ile müthiş bir turizm potansiyeline sahip görülmesi gereken yerlerdir. Bu ilimize birçok defa gittim ve hemen hemen bütün güzelliklerini ve binlerce yıllık tarihi geçmişini günümüze aktaran kültürel dokusunu dolaştım ve gördüm. En son ziyaretimde gitme fırsatı bulabildiğim Ezine ilçesi sınırlarındaki Antik döneme ait yapıların yer aldığı bölgede deniz kıyısında yer alan Antik Liman ve “Pembe Göl”ü sizlere tanıtmak için bu yazımı kaleme alıyorum. Dünya'nın 8 harikasından birisi ülkemizde. Belki birçoğumuzu bunu bilmemekte. Yazımın bu yönüyle önemli olduğunu düşünüyorum. Gelin şimdi tarihe bir yolculuk yapalım Antik dönemde Ezine'ye gidelim ve Pembe Göl'ü tanıyalım.
M.Ö. 4. yüzyılın sonlarında tek gözlü Antigonos tarafından Antigoneia adıyla kurulan şehir kısa bir süre sonra M.Ö. 3. yüzyılın başlarında Makedon Lysimakhos tarafından Aleksandra Troas adıyla tekrar kurulmuştur. Aleksandria Troas, o dönemde kapsadığı şehir alanıyla Anadolu'nun en büyük kentlerinden birisi olmuştur. Alexandria Troas'ın simgesi olan Herodes Attikus Hamamının cephesi yaklaşık 100 metre olup, Anadolu'da bugüne değin bilinen en büyük hamam yapısı olma özelliğini taşımaktadır. Bugün bölgedeki bu değerler gün yüzüne çıkartılmaya çalışılmaktadır. En kısa zamanda buradaki çalışmalar sonuçlanmış olacak ve bölge ciddi bir turizm alanı olacaktır.
Yavaşlar Köyü yakınlarında denizden 500 m yüksekteki Çığrı Dağı'nın zirvesinde kurulmuş olan Neandria Antik Kenti de önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Burada geçmişten günümüze oldukça sağlam kalarak ulaşmış devasa surlar çok etkileyicidir. Burada yaşayan halk, M.Ö. 310 yılında yeni inşa edilen Aleksandria Troas'a göç ettirilmiştir. Alexandria Troas Antik Kenti'ndeki Antik liman da o dönemlerde çok önemli işlev görmüştür. Bu Antik limanın iç limanı olarak işlev gören kalp şeklindeki Pembe Göl'ü görenlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Dünyada 8 yerde bulunan “Pembe Göl”lerden birisi de ülkemiz sınırlarında Çanakkale ilimizin Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyünde bulunmaktadır. Alexandria Troas Antik Kenti'nin bir parçası konumunda ve kalp şeklinde olan bu Pembe Göl, içinde içerdiği yüksek orandaki tuzdan dolayı bazen kırmızıya dönen bir pembelikte kendisini göstermektedir. Görenleri büyüleyen bu göl bugün Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanlığı tarafından korumaya alınmıştır.
Bölgeyi ziyaret edenler tarafından büyük ilgi gören gölün pembe renkte olmasının sebebi ise, sıcaklık ve tuzluluğun artmasından dolayı 'dunaliella salina' (su yosunları) adlı mikroskobik bitkisel canlının fazla üremesi nedeniyle ortaya çıkan pembe ve kırmızıya yakın tonlar, göle farklı bir görünüm kazandırmaktadır. Özellikle Eylül aylarında pembeye yakın tonlara bürünen gölde, kasım ve aralık aylarında bazı günlerde yaşanan ısı değişikliğiyle de aynı renk oluşmaktadır. Kalp şeklindeki göle pembe rengi veren algler, özellikle sıcaklığın ve tuz oranının arttığı yaz aylarında kırmızı renkli beta-karoten adli bir madde üretmektedir. Aynı dönemde halobakteriler de fazlaca ürediği için gölün rengi tamamen pembeye dönmektedir. Sıcaklık etkisini yitirdiğinde veya azaldığında beta-karoten üretimi oluşmuyor ve kırmızı-pembe renkler gölden kayboluyor. Pembe göllerin arasında en büyüleyici olanı Avustralya'daki Hillier Gölü'dür. 250 metre genişliğinde ve 600 metre uzunluğa sahip Hillier Gölü'nün rengi yılın neredeyse tamamında pembe renk almaktadır.
Çanakkale Ezine Dalyan Köyü'nde bulunan Pembe Göl aynı zamanda Bozcaada manzarası ile ziyaretçilerine eşsiz bir güzellik yaşatmaktadır. Pembe Göl tam anlamıyla turizme kazandırıldığında, Troya, Assos, Alexandria Troas, Apollon Smintheus antik kentlerinin ziyaretçi sayılarına da olumlu katkı sağlayacaktır.
Pembe Göl'ün içerdiği yoğun tuzdan dolayı halk arasında buraya Tuz gölü de denilmektedir. Dünya da sadece 8 yerde bulunan bu tabiat harikası gölü görmek için dünyanın öte bir ucuna gitmenize gerek yok. Özellikle yaz mevsiminde Ezine'ye geldiğinizde bu güzellikle tanışmış olursunuz. Antik dönemin izlerinin hala yer aldığı Çanakkale bölgesi ülkemizin adeta açık hava müzesi gibidir. Bu açık hava müzesi ziyaretçilerini beklemektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.