• BIST 100

    10446,24%1,00
  • DOLAR

    32,52% -0,32
  • EURO

    35,00% -0,17
  • GRAM ALTIN

    2438,99% -0,35
  • Ç. ALTIN

    3954,23% 0,66

EKOMAT Projesi ile 1 yılda 1,6 Milyon atık:

Milli ekonomiye 1,3 milyon TL’lik katkı sağlandı

GÜNCEL 20.07.2023 10:50:09 0
EKOMAT Projesi ile 1 yılda 1,6 Milyon atık:

BİRCAM Vakfı, GCA ve Park Cam birlikteliği ile Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen “EKOMAT” Projesi’nin, 1 yıllık çalışma sonuçları açıklandı. 1 yıllık süreçte 11 bine yakın üyeye ulaşan ve 1,6 Milyon adet atık toplanmasına destek olan projede; çevre ve ülke adına önemli kazanımlar elde edilerek milli ekonomiye 1,3 Milyon TL’lik katkı yapıldı.

BİRCAM Vakfı, GCA ve Park Cam iş birliği ile oluşturulan “EKOMAT” Projesi’nin, 1 yıllık sonuçları duyuruldu. Üye sayısı 11 bine yakın  kişiye ulaşan EKOMAT Projesi’nde 1 yılda  1,6 Milyon adet içecek ambalaj kaynağında ayrılarak Ekomat’lar üzerinden toplandı. Ekomat’lar boşaltılırken çoğunlukla elektrikli toplama aracı tercih edilerek; alıcı ortama daha az kirletici gazlar verildi. Geri kazanılan ürünler ile belediyenin düzenli depolama tesisine 45 çöp kamyonu kadar atık gönderilmeyerek alandan tasarruf sağlandı. 

“Geri dönüşüm hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük bir öneme sahip”

İş ortağı oldukları EKOMAT Projesi’nin şu ana kadarki sonuçlarından dolayı mutluluk duyduklarını belirten GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, “GCA olarak, teknolojik gelişmeleri takip ederek çevresel kirlenmeyi önlemeye, atıkları mümkün olduğu kadar geri kazanma, geri kazanımı olmayan atıkları çevreye zarar vermeden bertaraf etme misyonuyla hareket ediyoruz. Çünkü geri dönüşüm sadece sürdürülebilirlik açısından değil, aynı zamanda ekonomik açıdan da büyük bir öneme sahip. Bu nedenle her yönüyle çevreyi koruyan, halkın sürdürülebilirlik konusunda bilinçlenmesi ve geri dönüşümü günlük hayatının bir parçası olarak uygulamasını hedefleyen bu projeyi hayata geçirdik. Cam, plastik ve metal içecek ambalajlarının depozito iade makineleri ile yüzde 100 geri dönüşümünü sağlamak amacıyla gerçekleştirdiğimiz projemiz kapsamında Yalova’nın 15 farklı noktasına 34 adet EKOMAT depozito iade cihazı konumlandırdık. Vatandaşların cam, metal ve plastikleri geri dönüşüme kazandırarak mobil uygulama üzerinden para değerinde puanlar kazandığı proje; hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de karbon ayak izinin azaltılmasına destek oluyor. Ambalaj malzemelerini geri dönüşüme kazandırmak üzere tüketicide bilinci artırmayı hedefleyen EKOMAT projemizle örnek model oluşturduk. Yerel yazılımı sayesinde verileri anında izleyebilme özelliğiyle “geri dönüşümün dijital dönüşümü” niteliğindeki bu projemizdeki amacımız, ülkemize ambalajın geri dönüşüm kültürünü kazandırmak” ifadelerini kullandı. 

 

“EKOMAT Projesi ile fabrikalarda kullandığımız cam kırığı miktarını arttırıyoruz”

Park Cam Genel Müdür Yardımcısı Ergin Öz ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Cam kırığı, cam ambalaj fabrikalarının besin kaynağıdır. Cam fırınlarını ne kadar çok beslersek, doğal kaynak kullanımı azalır, fırın ömrü uzar, enerji maliyeti düşer ve karbon ayak izi azalarak, çevreye karşı sorumluluklar yerine getirilir. Avrupa’daki cam ambalaj üreticileri %60-%70 oranında cam kırığı kullanırken, ülkemizde ise cam kırığı kullanım oranı %10’a bile ulaşamamaktadır. Ekomat Projesi ile fabrikalarımıza Avrupalı üreticilerin kullandığı kalitede cam kırığı gelmekte ve yeni şişeler üretilmektedir. Gelecek için çok önemli bir gelişmedir.” 

“Milli Ekonomiye 1,3 Milyon TL’lik katkı yaptık”

Projenin sürdürülebilirlik açısından kazanımlarını aktaran Bircam Vakfı Başkanı Ömer Kızıl, “Kazandıran dönüşüme katılan tüketicilere, market ve internet alışveriş çekleri dağıtılarak, aile bütçelerine yaklaşık 256.000 TL’lik destek sağlanmış oldu. Geçen 1 yıllık süreç içerisinde projemizin çevremiz ve ülkemiz adına önemli kazanımlar elde ettik. Geri dönüşüm operasyonlarının yapılmasıyla beraber; 128 ton doğal kaynak tüketiminde azalma, 16.675 aracın 1 günlük yakıt tüketimine eşdeğer petrol tasarrufu,180 ağacın 1 yılda temizlediğine eşdeğer sera gazı emisyonunda azalma, 720 konutun 1 aylık enerji tüketime eşdeğer elektrik enerjisinde tasarruf, 45 çöp kamyonunun taşıyacağı kadar atık miktarında azalma,  sağlayarak milli ekonomiye yaklaşık olarak 1,3 Milyon TL’lik katkı yapıldı. Proje kapsamında toplanan cam kırıkları, yeni cam içecek şişelerine, plastik atıklar, tekstil ürünleri, metal atıklar ise diş macunu tüpleri gibi kişisel bakım ürünlerine dönüştürülerek döngüsel ekonomi modeli oluşturulmuş oldu. İlerleyen süreçte sosyal sorumluluk çalışmalarımıza devam ederek, projemizin sosyal etkisini daha da fazla arttırmak istiyoruz” şeklinde konuştu. 

 

Mobil uygulama linki: https://www.eko-mat.com/apps.html

EKOMAT kullanım rehberi videosu: https://youtu.be/iOduhUcE8sE      

GCA HAKKINDA: Temelleri 2015 yılında atılan GCA, Gürok Grubu’nun 25 yılı aşkın süredir sofra camı üretiminden edindiği birikim ve deneyimini cam ambalaj sektöründe de yenilikçi bir yaklaşımla devam ettiriyor. GCA, sadece ülkemizde değil dünya çapında da önemli başarılara imza atarak, uluslararası arenada cam ambalaj sektöründe öncelikli tercih edilen oyunculardan biri olma yolunda hızla ilerliyor. Başta Orta Doğu, Avrupa ve Afrika ülkeleri olmak üzere 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıyor. GCA, AR-GE alanında gerçekleştirdiği etkin ve sürdürülebilir çalışmalarıyla ülkemizdeki cam ambalaj sektörünü ileriye taşıyacak projeleri başarıyla yürütüyor. Çevreye ve insana saygıyı daima ön planda tutarak, kaliteli ve güvenli üretim anlayışıyla, “İş Ortağı” olarak kabul ettiği müşterilerine ve ülke ekonomisine değer katmayı görev biliyor. Yaptığı farklı çalışmalarla ulusal ve global tasarım ödüllerine layık görülen GCA, küresel anlamda cam ambalaj sektörünün gelişimi için çalışan ve üyesi olduğu Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Federasyonu’nda (FEVE) Yönetim Kurulu üyeliğiyle global bir rol üstleniyor. Tasarımdan satış pazarlama faaliyetlerine kadar tüm süreçlerinde ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve BRC/PM Ürün Güvenliği Yönetim Sistemleri’ne uygun çalışıyor. GCA, cam ambalaj sektörünün önemli oyuncularından biri olarak, çevreye saygılı üretim ilkeleri doğrultusunda geri dönüşüme büyük hassasiyetle yaklaşarak, çeşitli projeler üretip uluslararası boyutta yürütülen çalışmalara da destek veriyor. TİM, TOBB; TEV ve Sürdürülebilirlik Akademisi üyelikleri bulunan GCA, aynı zamanda ASD, Suder, Masuder üyesidir ve Çevko’nun Yönetim Kurulu’nda yer alıyor. Gürok Grup nezdinde Kütahya 1.OSB’de yer alan GCA tesislerinde üretim sürecinden, kalite kontrol ve paketleme proseslerine kadar her aşamada en son teknoloji ve tam otomasyon sistemleri kullanıyor. Daima ileriyi gören ve geleceğe yatırım yapan GCA, altyapısını birden çok cam fırınlarıyla üretim yapabilecek şekilde tasarladı. Bu doğrultuda ikincisini 2021’de devreye aldığı yeni fabrikasıyla üretim kapasitesini yaklaşık iki katına çıkardı. Yeni fırın yatırımlarıyla Türkiye’nin ikinci büyük cam ambalaj üreticisi olma yolunda ise hızla ilerliyor.

PARK CAM HAKKINDA: Park Cam Sanayi ve Ticaret A.Ş. müşterilerine, tüketicilere, çevreye ve çalışanlarına; yüksek teknoloji ile üretilmiş, uluslararası standartları tam olarak sağlayan, sağlıklı, güvenilir, rekabetçi ve fark yaratan cam ambalaj ürünleri sağlamak amacıyla kurulmuştur.

Şirket Cam Ambalaj Ürünleri üretmek maksadıyla Bilecik /Bozüyük Organize Sanayi Bölgesinde yer satın almış, ÇED ve Teşvik belgelerini sahip olmuştur. Park Cam aynı zamanda bu yatırım ile alakalı önemli bir girdi olan Silis’i (kum) üretmek amacıyla, Silis rezervi olan bir sahanın ruhsatını satın alarak yatırım ile ilgili uygun kalitede kum üretilmesi için yatırım çalışmalarına başlamıştır.

Şirket ilk üretim hattını 2013 yılında açmış, ve 2. Hattını 2015 yılında tamamlayarak üretime başlamıştır. Her biri günlük 500 ton kapasiteli arkadan ateşlemeli dünyanın en büyük fırınları olup teknolojik açıdan dünyanın en modern tesisleri arasında yer almaktadır.

Günümüzde 300 dönüm arazi üzerine kurulu, yaklaşık 115.700 metrekare kapalı alanda faaliyetini sürdüren, cam ambalaj sektörünün önemli oyuncularından biri olmuştur. Bozüyük Cam Ambalaj üretim tesisinde üretime başlanan 01.09.2013 tarihinden 2021 yılı sonuna kadar, yaklaşık olarak 16.000.000.000 adet şişe tam otomasyon ve ileri teknolojik ekipmanlar sayesinde başarı ile üretilmiş ve üretilen şişeler hayatımızdaki yerlerini almıştır.

Park Cam Bozüyük tesisinde alınan yeni yatırım kararının gerçekleşmesi ile birlikte üretim kapasitesi yüzde 50 oranında artacak. 3. Fırının devreye girmesi ile 1000 ton/gün olan günlük üretim kapasitesi, 1500 ton/gün’e çıkacak.

 

 

BİRCAM VAKFI HAKKINDA:Ülkemizde son yıllarda geri dönüşüm oranları artmakta olmasına rağmen, %100 geri dönüşen cam ambalaj ürünlerinin geri dönüşümden yeterli payı alamamaktadır. Sağlıklı cam ambalaja tüketicilerin talebinin artması, beraberinde doğal kaynaklarımızın tükenmesi sorununu çıkartmakta ve geri dönüşümün önemini arttırmaktadır. 2017 yılında gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir çevre bırakmak isteyen Türkiye’nin sektöründe önde gelen kuruluşları olan;

Park Cam San. ve Tic. A.Ş, Beypazarı İçecek Paz. Dağ. Amb. San. ve Tic. A.Ş., Uludağ Maden Suları Türk A.Ş., Kınık Maden Suları A.Ş., el ele verip,Birleşik Cam Ambalaj Dolumcuları ve Üreticileri Vakfı – BİRCAM’ı kurdular.

Vakıf, cam ambalaj atıklarının entegre yönetimini yaparak, camın sonsuz geri dönüşümünü sağlamayı ve doğal kaynak kullanımını en aza indirmeyi amaç edinmiştir. 

Bu kapsamda; entegre atık yönetiminin, bilgilendirme ve eğitim çalışmalarının SÜRDÜRÜLEBİLİR olması için çalışan ve sürekli denetlenebilir, ŞEFFAF bir yapı kurulması için çalışmaktadır.

 

 

 

 


Anahtar Kelimeler: ekomat projesi ile 1 yılda 1 6 milyon atık:

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16

YAZARLAR