Eyüpsultan Belediyesi, Ebu Eyyub El Ensari’nin diyarı Eyüpsultan’da vatandaşlara Ramazan Ayı’nın coşkusunu yaşatmak ve bu mübarek ayın maneviyatına uygun olarak geçirebilmeleri için birbirinden özel etkinliklere imza atıyor.
Teravih namazı sonrası ise Zal Mahmut Paşa Külliyesi'nin avlusunda kültür, sanat, tarih ve edebiyat dünyasının önemli isimleri Ramazan Sohbetlerinde vatandaşlarla bir araya geliyor.
Zal Mahmut Paşa Külliyesi’nin tarihi ve manevi atmosferinde gerçekleştirilen Ramazan Sohbetlerinin konuğu tarihçi, yazar ve Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu oldu.
“BATI İÇİN BUGÜN OLUMSUZ OLAN HADİSE İSTANBUL'UN TÜRKLERİN ELİNDE OLMASIDIR”
“Türkler ve İstanbul” konulu söyleşide İstanbul’un tarihteki önemine değinen Erhan Afyoncu, sözlerine şöyle devam etti: “İstanbul denince ilk akla gelen yer Fatih, gerçek İstanbul orası sonra Üsküdar, Eyüp ve Beyoğlu, onun dışındakiler sonradan tarihi yapıya eklenmiş şehirler. İstanbul’da yerleşim M.Ö 6 bin 8 binli yıllara giderse de asıl 300’lü yıllarda Bizans’ın başkenti olmasıyla birlikte tarih sahnesine çıkmış bir şehir. İstanbul Roma İmparatorluğu’nun başkenti, şimdi biliyorsunuz Avrupa Birliği diye bir şey kurdular. Avrupa birliğinin kuruluş amacı Roma’yı ihya etmektir; çünkü Avrupa Roma zamanında yekpare bir devlettir. Roma yıkıldıktan sonra bu devleti tekrar kurmak istediler fakat bir türlü başarılı olamadılar. Avrupa’nın ve Avrupa Birliği’nin tarihinde Roma her zaman önemlidir ve İstanbul Roma’nın başkentidir. Aynı zamanda Hristiyanlık yayıldıktan sonra ilk Hristiyan başkentidir. Batı için bugün olumsuz olan hadise İstanbul’un Türklerin elinde olmasıdır. Bunu bizim kutsal bir mekanımızın Avrupalıların elinde olması gibi düşünün. İstanbul onlar için son derece önemli bir şehirdir.”
“TÜRKLER, 571 YIL SONRA YİNE BİR SİLAHI GELİŞTİRİP SAVAŞ TARİHİNİ DEĞİŞTİRİYOR”
Söyleşide İstanbul’un fethine ve fethin önemine de değinen Afyoncu, İstanbul’un Fatih’in emaneti olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Tabi İstanbul defalarca kuşatıldı, Yıldırım Bayezid kuşattı olmadı, Musa Çelebi kuşattı olmadı, II. Murad kuşattı alamadı. Fatih ilk hükümdarlığında 1442’den itibaren İstanbul’u almayı planladı ve 6 Nisan 1453’te İstanbul’u kuşattı. Fatih iradesini sürdürme kararlılığını gösterdi Akşemsettin ve Zağanos Paşa’nın da desteğiyle kuşatmadan vazgeçmedi. Topu, Fatih keşfetmedi ama bir savaş aleti haline getirdi, yani savaş konseptini değiştirdi. Bugün bunun izdüşümünü nerede görüyoruz SİHA’yı biz icat etmedik fakat biz SİHA’yı savaşlarda çok aktif halde kullanıp savaş konseptini değiştirdik. Türkiye dünyanın en iyi SİHA kullanan ordusu haline geldi. Yani 571 yıl sonra Türkler yine bir silahı geliştirip savaş tarihini değiştiriyorlar. Kuşatma uzadı ve en son 29 Mayıs günü İstanbul’a Edirnekapı Topkapı arası bir yerden girildi ve şehir düştü. Tabi bu büyük bir onur, İslam dünyasının bir anda en büyük hükümdarı oluyorsunuz, ordunuz İslam dünyasının en şanlı ordusu oluyor ve bizim için de yaşadığımız şehir halen Fatih’in emaneti olarak duruyor.”
“İSTANBUL, TÜRKLERİN ELİNDE OLDUĞU İÇİN BATI TARAFINDAN ACI BİR KAYIP SAYILMAKTA VE BUNU UNUTMUYORLAR”
Söyleşide Eyüp’ün Fatih’in yadigarı olduğuna da değinen Erhan Afyoncu, “1459 yılında Akşemsettin Eyüp Sultan'ın mezarını buluyor Fatih buraya bir camii ve etrafına külliye yapıyor ve Eyüp kısa sürede Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra İslam dünyasının en önemli merkezi haline geliyor. 1459 yılında bulunmuş bir mezar ve ondan sonra burası Türkler için kutsal bir mekan haline gelmiş; yani Eyüp’te Fatih Sultan Mehmet'in bize bir yadigarıdır. İstanbul Türklerin elinde olduğu için batı tarafından acı bir kayıp sayılmaktadır. Biz burayı kılıç hakkıyla aldık, şu anda Türkiye'nin kültürel ve ticari başkentidir, dünyanın en güzel şehridir. Roma'nın başkenti, Avrupa'nın ilk büyük Hristiyan başkenti bugün Türklerin elindedir bunu unutmuyorlar” dedi.
Söyleşi sonrası katılımcıların sorularını yanıtlayıp, kitaplarını imzalayan Erhan Afyoncu’ya , Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken adına sahneye gelen Başkan Yardımcısı Cevdet Yıldız, Gravürlerde Eyüpsultan kitabını takdim etti.