Filistinli Yönetmenler İstanbul’da Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nde Buluştu

Filistinli Yönetmenler İstanbul’da Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nde Buluştu

Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali'nin 6'ncısı, Filistin halkının acılarını beyaz perdeye taşıyan 13 Filistinli yönetmenin katılımıyla İstanbul'da başladı.

  • Haber: Hikmet AYDOĞAN

Filistinli yönetmenler, 6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali'nde İstanbul’da bir araya geldi. Festival, Filistin sinemasının önemli isimlerinden Michel Khleifi’nin katılımıyla başladı. Yönetmenler, Filistin halkının yaşadığı acıları ve direnişi sinema aracılığıyla anlattı.

Filistinli Yönetmenler Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali'nde Buluştu

3-6 Ekim tarihlerinde gerçekleşen 6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali, 3 Ekim’de Filistin sinemasının kurucularından Michel Khleifi'nin katılımıyla başladı. İstanbul Sanat Paylaşım Derneği ve Balkon Sanat'ın düzenlediği festival, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, TİKA, YTB ve Zeytinburnu Belediyesi gibi kuruluşların destekleri ile hayata geçirildi.

Bu yıl Filistinli şair Mahmud Derviş anısına düzenlenen festivalde, Filistin halkının yaşadığı zorlukları beyaz perdeye yansıtan 13 Filistinli yönetmen İstanbul'da sinemaseverlerle buluşuyor. Festivalde Michel Khleifi, Darin J.H. Salam, Ameen Nayfeh, Mohammed Almughanni, Ahmad Saleh gibi önemli isimler yer alıyor.

Michel Khleifi: Filistin'e Sevgimi Sinema ile Anlattım

Festival, Khleifi'nin 1995 yapımı "Üç Mücevherin Hikayesi" filminin gösterimi ile başladı. Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeşilçam Sineması'nda gerçekleşen gösterim öncesinde yönetmen, Filistin'e olan sevgisini ve bağlılığını sinema aracılığıyla anlattığını ifade etti. Khleifi, Gazze'de çocukların özgürlüğe olan haklarını vurgulayarak, "Bu filmi çektiğimde Gazze’de çocukların da özgürce oynama ve geleceğe dair plan yapma hakları olduğunu düşündüm." dedi.

İsrail'in Filistin kültürünü yok etme çabalarına dikkat çeken Khleifi, "O dönem Gazze çok güzeldi, fakat şimdi o güzellikten geriye pek bir şey kalmadı" ifadelerini kullandı.

Filistinli Yönetmenler Paneli ve Michel Khleifi’den Masterclass

4 Ekim akşamı Grand Pera Emek Sahnesi'nde düzenlenen panelde, Filistin sinemasının usta yönetmenleri bir araya gelerek Gazze ve Filistin’de yaşananları sinema üzerinden değerlendirdi. 5 Ekim’de ise Michel Khleifi, Festival Başkanı Faysal Soysal’ın moderatörlüğünde bir masterclass verdi. Panel ve etkinlikler, sinemaseverlerle birlikte Filistin’in dramını gözler önüne serdi.

Filistin Temalı Yapımlar Türkiye’de Prömiyerini Yaptı

Festivalde Michel Khleifi, Farah Nabulsi, Darin J. Sallam, Nawras Abu Saleh gibi sinemacıların son bir yılda çektiği Gazze ve Filistin temalı yapımlar izleyici ile buluştu. Rashid Masharawi’nin Cannes’da gösterilen ve Gazze’de çekilen “From Ground Zero” projesi Türkiye'de ilk kez festivalde gösterildi. TRT World ekibinin “Kutsal İşgal” belgeseli de festivalde prömiyerini yaparak Filistin’e dair yaşanan acıları gözler önüne serdi.

Yarışma Filmlerini İki Jüri Değerlendirecek

Festivalin "Ana Yarışma" ve "İnsani Bakış-Filistin" bölümlerinde yarışacak yapımlar, sekiz kişilik jüri tarafından değerlendirilecek. Tarık Tufan’ın jüri başkanı olduğu festivalde, Amin Nayfeh, Alma Terziç Saraçoğlu gibi önemli isimler jüri üyeliği yapıyor. Kazananlar, 6 Ekim'de AKM Tiyatro Salonu'nda düzenlenecek gala töreninde açıklanacak.

Filistinli yönetmenler İstanbul’da bir araya geldi, Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nde filmlerini sergiledi.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.