Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltti. Fitch'in açıklamasına göre, Türkiye'nin ekonomik görünümü olumlu yönde değerlendiriliyor ve dünya bu gelişmeleri dikkatle izliyor.
Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B+"dan "BB-"ye çıkardı. Not görünümünün "durağan" olarak belirlendiği belirtilirken, pozitif reel faiz oranlarının, düşük cari açıkların ve döviz korumalı mevduatlardaki kademeli düşüşlerin dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını destekleyeceği vurgulandı. Rezervlerin bu yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda ise 165 milyar dolara çıkması öngörülüyor.
Parasal sıkılaştırma, enflasyonu düşürme stratejisi için önemli bir adım olarak değerlendirildi. Fitch, sıkı parasal politika duruşunun ve mali konsolidasyonun enflasyonda önemli bir düşüş sağlayacağını ve dış likidite tamponlarının, düşük cari açıkların ve azaltılmış dolarizasyonun sürdürülmesine yardımcı olacağını belirtti.
Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43 olarak belirlenirken, 2025 sonunda enflasyonun yüzde 21'e düşeceği öngörülüyor. Cari açığın bu yıl Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 1,9'una gerilemesi ve 2025-2026'da ortalama yüzde 1,7 olmasının tahmin edildiği ifade ediliyor. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 büyümesi ve 2025'te yüzde 2,8 büyümesi bekleniyor. Avrupa Birliği'nde öngörülen kademeli toparlanmanın net ihracatı destekleyeceği vurgulandı.
Fitch Ratings, geçen yıl Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit etmiş ve not görünümünü 2 yılın ardından "negatif"ten "durağan"a çevirmişti. Bu yıl mart ayında Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.