Fitch Türkiye'nin Kredi Notunu Yükseltti: BB-‘ye Çıktı

Fitch Türkiye

Fitch, Türkiye’nin kredi notunu BB-‘ye yükseltti ve görünümünü durağan olarak belirledi. Düşük cari açık, artan rezervler ve faiz oranlarındaki artış, kredi notu üzerinde olumlu etkiler yarattı.

Fitch Türkiye'nin Kredi Notunu Yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu B+’dan BB-‘ye yükseltti ve görünümünü durağan olarak belirledi. Fitch'in raporunda, azalan dolarizasyon ve döviz talebi ile birlikte rezervlerin 149 milyar dolara ve net rezervlerin 41 milyar dolara yükseldiği ifade edildi. Rezerv kompozisyonundaki güçlenmenin yanı sıra pozitif reel faiz oranları, düşük cari açık ve kur korumalı mevduatlardaki düzenli düşüşün dış tamponları iyileştireceği vurgulandı. Rezervlerin bu yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda ise 165 milyar dolara çıkması öngörülüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50’ye yükseltmesiyle TL'de reel değerlenme sağlandığı ve bunun hükümetin dezenflasyon stratejisi için önemli olduğu belirtildi.

Faiz İndirimi Beklentisi

Fitch, sıkı parasal politika duruşunun mali konsolidasyon ve ihtiyatlı asgari ücret ayarlamalarıyla birleştirilmesinin enflasyon üzerinde önemli bir düşüş sağlayacağını ve dış likidite tamponlarının, düşük cari açıkların ve azaltılmış dolarizasyonun sürdürülebilir olacağını belirtti. Kurumun ilk faiz indirimini 2025’in başında yapması bekleniyor. Enflasyonun yıl sonunda yüzde 43, 2025’te ise ortalama yüzde 31’e düşmesi öngörülüyor. Büyüme beklentisi bu yıl için yüzde 3,5, 2025 için ise yüzde 2,8 olarak belirlendi. Cari açığın bu yıl GSYH'nin yüzde 1,9’una gerilemesi ve 2025-2026'da ortalama yüzde 1,7 olması tahmin ediliyor.

Erken faiz indiriminin veya ortodoks politikadan dönüşün enflasyonist baskıları artıracağı ve kredi notu üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı ifade edildi. ABD ve AB ile ilişkilerin iyileşmesine rağmen, Gazze ve Ukrayna risklerinden kaynaklanan jeopolitik zorlukların volatil ortama yol açtığı, ancak bu durumun kredi notunu etkilemeyeceği belirtildi.

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu son olarak 8 Mart 2024'te B’den B+’ya ve görünümünü de durağandan pozitive yükseltmişti. Moody’s Temmuz’da Türkiye’nin kredi notunu iki kademe artırarak B3’ten B1’e çıkarmış, S&P ise Mayıs’taki yerel seçimlerin ardından Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltmişti.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.