Son dönemin popüler dizileri arasında yer alan Kızılcık Şerbeti, Veda Mektubu ve Ömer gibi yapımların mütedeyyin kesimi hedef tahtasına koyucu nitelikteki yorumları birçok açıdan Yeşilçam'ı çağrıştırıyor.
Din adamlarının üçkağıtçı olarak gösterilmesi, nikah ve evlilik kurumunun içinin boşaltılması ve gençliğe aşılanan 'protest yaşam' alt metni, göze çarpan ilk ortak detaylar arasında yer alıyor.
Sektörün önde gelenleri, yıllardır ilmek ilmek örülmeye çalışılan 'Muhafazakar-Seküler' kutuplaşmasının arka planında toplum mühendisliğinin yattığını ileri sürüyor.
Anadolu topraklarında hüküm süren hak dinin kutsal değerlerini aşağılamak isteyenlerin görsel iletişimi etkileşime dönüştürmeye çalıştığı savunuluyor.
Haber 7 olarak bu noktada görüşlerine başvurduğumuz Aile, Bilim, Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı ve Sosyolog Adnan Kalkan bu durumu, "Yeşilçam dizi tarihinde sürekli dindarlara yönelik itibarsızlaştırma Operasyonu yapıldı. Sol medyanın İslami, muhafazakar camiayı bilinçaltı ve açıktan ötekileştirmesi gerek gazetelerde gerek dizi tarihinde sürekli kendini gösterdi. Günümüzde özellikle muhafazakar iktidarda her ne kadar biraz değişime uğramış gibi görünse de, son zamanlarda o eski dindar ve muhafazakar düşmanlığını artırdılar. Bu da düşmanlığın taptaze bir şekilde muhafaza edildiği gerçeği kendini göstermiştir. TV'de muhafazakarlara savaş açıldı." ifadeleriyle özetliyor.
Sosyolog Adnan Kalkan
Toplumun en küçük birimi olarak nitelendirilen aile kavramının içini boşaltmayı amaçlayan Kızılcık Şerbeti dizisi, ahlaki açıdan sıkıntılı sahneleriyle kutuplaşmaya çanak tutuyor. Dizinin bir bölümünde, bir karakterin alkolü normalleştirmesi ve bunun için mücadele verildiğini iddia etmesi ekrana şu şekilde yansımıştı:
“Burası laik bir ülke. İçkiden rahatsız olan varsa gitsin evinde açsın orucunu. Bu halk bunun için çok mücadele verdi."
Laiklikten içki serbestisini çıkaran bir aklın oruç tutan büyük çoğunluk üzerinde kurmaya çalıştığı haksız tahakküm ise, 'din düşmanlığı' olarak yorumlanıyor.
Muhafazakar kesime eleştirisiyle eleştiri oklarını üzerine çeken Kızılcık Şerbeti dizisine değinen Kalkan, "Kızılcık Şerbeti adlı dizide net bir şekilde kendini belli eden din ve dindar düşmanlığı tekrar üzerine düşünülmesi gereken bir sürece ve düzeye girmiştir. Din ve dindar düşmanlığı bu dizilerde açıkça kendini belli etmiştir. Birlikte yaşamak kültüründen nasibini alamamış senaristler ve yapımcılar, toplumun maneviyatına kurşun sıkmak için bütün fırsatları değerlendirilmektedirler." vurgusunda bulunuyor. Fakat Kızılcık Şerbeti dışında iki yapım daha mevcut. Bunlardan bir diğeri, dindar kesimin zorba olarak ekrana yansıtıldığı Veda Mektubu dizisi.
Şubat ayı itibarıyla ekrana gelen Veda Mektubu, bir kesimin onca yıldır oluşturmaya çalıştığı yapay tabanlı 'Muhafazakar-Seküler' kavgasının bir başka tezahürü. Dizide iş kadını Alanur'un dansçı kızı Aslı, muhafazakar bir ailenin oğlu ile aşk yaşıyor. Ve ikili arasındaki düğüm, Aslı'nın müstakbel kayınvalidesinin evindeki mukabeleye katılmasıyla kopuyor.
İslami değerlerden tamamen kopuk olan dansçı Aslı'nın görümceleri, haklı olarak mukabeleden önce başörtüsü bağlamasını istiyor. Burada mütedeyyin kesimin kızları, 'zorbaymış' gibi gösterilirken, Kur'an-ı Kerim dinlemeye kısa kıyafetle gelen Aslı 'iyilik meleği' hüviyetine bürünüyor. Ayrıca mukabeleye katılmış kadınların neredeyse tamamı, yarım bağlanmış başörtüleriyle hocalarını takip ediyor.
Temeldeki bu eksiklik ise, alt metinde 'yozlaşma' veya 'ahlaki erozyon' olarak okunuyor. Yani, dansçı Aslı'dan başını bağlamasını isteyen görümceleri dahi başörtüsünü doğru bir şekilde bağlamadığı için muhafazakarların samimiyeti sorgulanıyor.
Sosyolog Adnan Kalkan, bu aşılması güç engelleri, "Günümüzde aile sistemini yıkmanın en iyi ve en kolay yolu dizi sektörü ve medya olması sebebiyle din ve dindarlara zarar vermek isteyen kesimler özellikle bu platformlarda ciddi çalışma yapmaktadırlar. Burada muhafazakar ve dindar camianın duruşunun netleştirmesi ve sadece tenkit edip eleştirmekle yetinmeyip aynı zamanda alternatifler oluşturması gerekmektedir." ifadeleriyle anlattı.
Dönemin en çok izlenen bir diğer yapımı ise Ömer. Dizinin ana karakteri Ömer, babasının imam olduğu camide müezzinlik yapıyor. Ailesinin en büyük isteği de Ömer'i kendi çizgilerine yakın bir kadınla evlendirmek.
Fakat Ömer, kendisinden yaşça büyük, çocuklu ve seküler bir kadından hoşlanıyor. Baba ile oğul arasındaki ilişki, bu noktada tersine dönüyor. İlk bölümün son sahnesinde oğlu için ceviz kıran baba, finalden hemen evvel Allah'a dua edip oğluna tokat atıyor. Eleştirmenler, bu sahnede imam karakterinin söz konusu menfaati olduğunda 180 derece değiştiğine dikkat çekerek, imamlık müessesinin altının oyulmaya çalışıldığının alt metine yansıdığını belirtiyor.
Haber 7'ye konuşan Yaşar Alptekin, imamlığı dahi hedef alan zihniyete, "Çocuğunuz yaramazlık yapınca bir tepki gösteriyorsunuz ve o tepkinin sonucunda çocuk yaramazlık yapmayacağını anlıyor, hareketlerine dikkat ediyor. Onun için ses çıkartmazsak, sivil toplum kuruluşları ortak kanaatte bulunmazsa, RTÜK bir yaptırımda bulunmazsa, onlar da haliyle hiçbir şey olmamış gibi yollarına devam eder. Biz biraz daha susarsak ipin ucu iyice kaçacak. Sel olup akacaklar." eleştirisini yöneltti.
Sektörün duayen isimlerinden Recep Cinisli ise, mevcut durumu, "Belki de bu daha başlangıcıdır. Ama maalesef izleyen seyircilerimiz memnun, oynayan oyuncular memnun, yapımcılar öyle, kanallar desen rating uğruna neler yapmıyor… Hal böyle olunca ahlaki erozyona uğruyoruz." ifadeleriyle özetledi.
Cinisli, "Hangi muhafazakar yapımcılar, hangi muhafazakar oyuncuları oynatıyor? Bu oyuncular beceriksiz mi? İyi kötü örnekleri var piyasada… Demek ki bu camia bunu istiyor, onlardan olmayınca yoksunuz…" dedi.
Kaynak: www.haber7.com
Trump Gazze Planı uluslararası tepki çekti. ABD eski Başkanı Donald Trump, Gazze için "gayrimenkul anlaşması" ifadesini kullanarak yeni bir tartışma başlattı. Filistin halkı ve dünya liderleri plana karşı çıkıyor.
İsrail’in 15 aylık saldırıları sonucu Gazze’deki okulların yüzde 85’i hizmet dışı kaldı. Eğitim 2 yıldır aksıyor, binlerce öğrenci ve akademisyen hayatını kaybetti.
Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri başka yere gönderme planını "hayal ürünü" olarak nitelendirdi ve Arap ülkelerine baskı amacı taşıdığını belirtti.
ABD’de Seattle-Tacoma Havalimanı’nda Japon Hava Yolları’na ait 787-9 Dreamliner, taksi yaparken Delta Airlines’a ait park halindeki Boeing 737’nin kuyruğuna çarptı. Olayda yaralanan olmazken, bazı uçuşlar iptal edildi.
Guatemala Devlet Başkanı Bernardo Arevalo, ABD ile yeni bir göçmen anlaşması imzalandığını açıkladı. Sınır dışı edilen göçmenlerin kabulü ve ulaşım masraflarının ABD tarafından karşılanacağı belirtildi. Ekonomik kalkınma ile göç s
Niğde Belediyesi, İlhanlı Mahallesi’nde Ramazan coşkusunu yaşatıyor! 17 Mart’ta Alyans Düğün Salonu’nda iftar, Rahman Camii’nde teravih ve Muhabbet Çadırı’nda keyifli sohbetler sizleri bekliyor.
Niğde Belediyesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve TÜGVA iş birliğiyle 7.500 öğrenciyi bir araya getiren dev iftar sofrası kurdu.
HABER / ERCAN KUTLU - Obeziteye karşı bilinçlenmek ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını artırmak için uzmanlar harekete geçti. Çalışanlara yönelik düzenlenen eğitimde, kilo kontrolü ile ilgili önemli bilgiler paylaşıldı.
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, 12 Mart 2025’te Forever Düğün Salonu’nda mahalleliyle iftar açacak. İftar, teravih ve Muhabbet Çadırı’nda sıcak sohbetlerle Ramazan coşkusu yaşanacak.
HABER / ERCAN KUTLU - Emekli Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Arslan Özüduruk, Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacıbayram Tombul’un onuruna düzenlenen iftarda, İstanbul’daki başarılı sendika çalışmaları için plaket takdim etti.
Bornova İlçe Emniyet Müdürlüğü, ruhsatsız silah taşıyan ve bulunduran şahıslara yönelik operasyonlarla huzur ve güvenliği sağlıyor.
Alanyanın Mahmutlar mahallesi KYK yurdunun bitişiğindeki kazan dairesinde çıkan yangı korkuttu.
Antalya'nın Alanya ilçesi Saray Mahallesi Keykubat Bulvarı üzerinde bir otelin inşaatında çıkan yangın büyük paniğe yol açtı.
İstanbul merkezli 7 ilde FETÖ'nün mali yapılanmasına yönelik operasyonda kapatılan Bank Asya Grubu hissedarlarından Erdal Babadağ dahil 12 kişi gözaltına alındı. Adreslerde dijital materyaller ele geçirildi.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Karagöz ve Hacivat'ın renkli dünyası, geleneksel Türk gölge oyununu çocuklarla buluşturuyor. Eğlenceli ve öğretici diyaloglarla kültürel mirasımız, yeni nesillere aktarılıyor.
Ses sanatçısı Berra Özlem İnal, psikolojik destekle travmalarını aştı, hem ruhsal hem de fiziksel bir dönüşüm yaşayarak sahnelerdeki yerini aldı. St. Clements Üniversitesi’nde psikoloji eğitimi alarak kariyerine de devam ediyor.
Esenyurt Müftülüğü’nün düzenlediği “Okur-Yazar Buluşmaları” etkinliği, 5 Mart 2025 Çarşamba günü Diyanet Gençlik Merkezi’nde gerçekleşecek. Selvigül Kandoğmuş Şahin’in katılacağı etkinlikte imza ve söyleşi programı yer alacak.
Düzce Konuralp Film Festivali, 15-18 Mayıs 2025 tarihlerinde Düzce’de gerçekleşecek. Kurmaca, belgesel ve yapım destek kategorilerinde yarışmalar ve ödüller sinemaseverleri bekliyor.
Ramazan ayıyla birlikte balık tezgahları bereketlendi! Beylikdüzü Balıkçılar Çarşısı'nda sardalya ve istavrit fiyatları dibe vurdu. 3 kilo balık alana 1 kilo bedava kampanyasıyla sağlıklı beslenme fırsatı.
Gazi Üniversitesi'nde Gıda Güvenliği ve Mikroplastik Tehlikesi Paneli Düzenlendi
Bilim insanları, bunamanın hafıza kaybı dışındaki erken belirtilerini keşfetti. Hızlı kilo kaybı ve yüksek iyi kolesterol seviyeleri, bunamanın habercisi olabilir. Bu bulgular, erken teşhis ve tedavi için umut vaat ediyor.
Erzincan’da kış mevsiminin vazgeçilmezi kestane, sokak tezgâhlarında pişmeye devam ediyor. Soğuk havaların başlamasıyla kestane satıcıları ocaklarını yakarak sıcak kestane keyfini vatandaşlara sunuyor.
Kocaeli’nin sağlık turizmine büyük katkı sunması beklenen Başiskele Yeniköy Termal Tesisleri’nde fiziki ilerleme oranı yüzde 85’e ulaştı
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in büyüyen nüfusu taziye evi ihtiyacını artırdı. Vatandaşlar, Yavuz Sultan Selim Camii altı veya Kur’an kurslarının bu amaçla kullanılmasını istiyor.
HABER / ERCAN KUTLU - "Servis şoförleri, Bahçekent Emlak Konut Camii çeşmesini araç yıkamak için kullanıyor. Cemaat ve imam rahatsız, yetkililerden acil çözüm bekleniyor!"
Bahçekent’in sevilen ismi Hacı Mürsel Oktay, vefatının ardından Hadımköy Yeşilbayır Mezarlığı’nda defnedildi. Cenazeye yoğun katılım oldu; protokol, cemaat ve sevenleri son yolculuğunda yalnız bırakmadı.
Asaf İlter Hoca öncülüğünde Bahçekent’te çocuklar camiyle buluşuyor. Hediyeler, oyunlar ve manevi eğitimle dolu etkinlikler aileleri mutlu ediyor!
Avrupark Hayat Sitesi seçimleri için Orhan Sami adayı oldu. 25 Ocak 2025'te yapılacak seçimde, Orhan Sami modern yönetim anlayışı ve gelişmiş projeleriyle site sakinlerine daha kaliteli bir yaşam alanı sunmayı hedefliyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.