HÜRJET, Türk Havacılık Tarihinde Bir İlk Olarak Ses Bariyerini Aştı!

HÜRJET, Türk Havacılık Tarihinde Bir İlk Olarak Ses Bariyerini Aştı!

HÜRJET, Türk havacılık tarihinde bir ilki gerçekleştirerek ses bariyerini aştı. TUSAŞ tarafından üretilen HÜRJET, 38 dakika süren uçuşla önemli bir başarıya imza attı.

HÜRJET Tarih Yazdı

HÜRJET, Türk havacılık tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen HÜRJET'in Ankara semalarında gerçekleştirdiği ses hızı üzerindeki ilk uçuş başarıyla tamamlandı. Bu mihenk taşı, Türk havacılık tarihi için de bir ilk anlamına geliyor. Güncel bilgilere göre, Türkiye’nin insanlı ilk jet motorlu uçağı olan HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı’nın 2026 yılında envantere girmesi hedefleniyor.

HÜRJET'in Uçuşu ve Teknik Özellikleri

HÜRJET, 38 dakika süren uçuşu sırasında 1 Mach hızına ulaştı. Planlı ve kontrollü bir şekilde Mürted Hava Meydanı’ndan saat 09.45’te havalanarak gökyüzü ile buluştu. Uçuşun sonunda saat 10.23’te kontrollü bir iniş gerçekleştirdi. Uçuş sırasında HÜRJET’e bir adet F-16 savaş uçağı eşlik etti. Bugüne kadar 130’dan fazla uçuş gerçekleştiren HÜRJET, ilk uçuşunu 25 Nisan 2023 tarihinde yaptı.

HÜRJET'in Öne Çıkan Yetenekleri

HÜRJET, gelişmiş aviyonik sistemleri ve yüksek manevra kabiliyeti ile eğitim ve muharebe görevlerinde önemli bir rol üstlenmek üzere geliştiriliyor. Tek motorlu, tandem koltuklu ve modern aviyonik sistemlere sahip olan HÜRJET, ayrıca TCG Anadolu’ya iniş ve kalkış yapabilen, AESA entegreli varyantlar üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. HÜRJET’in, 5. nesil savaş uçaklarına pilot yetiştirilmesi amacıyla kritik bir rol oynaması bekleniyor.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.