İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

İşsizlik ödeneği veya işsizlik maaşı olarak bilinen maaş türü sigortalı olarak çalışan ve sonrasında işten ayrılan kişilerin iş bulma süreleri boyunca kendilerine devlet tarafından yapılan yardımdır.

 Belirli bir süre kapsamında yapılan bu yardım aynı şekilde çalışanın çalışırken yatırılan prim tutarı seviyesi üzerinden hesaplanabilmektedir. 

İşsizlik ödenek hakkı 4447 sayılı Kanun kapsamında belirtilmiş olan şartların tümüne uygunluk gösteren kişilerin işsiz kalmaları halinde verilmektedir. İlgili koşulların sağlanması halinde yine belirli bir süre boyunca verilebilmektedir. Buradaki amaç kişinin iş ararken geçireceği işsizlik halinde maddi kaybının veya bir kısmının telafi edilebilmesidir.

Güncel İşsizlik ücreti Ne Kadar?

Güncel işsizlik maaşı asgari ücrete yapılan zam sonrasında artmış durumda. 2023 yılının son altı ayında asgari ücret 11,402 TL iken 2024’te geçerli olacak şekilde yapılan zam ile 17,002 TL tutarına yükseldi. Sonrasında ise işsizlik maaşı için de taban ve tavan fiyatlar değişmiştir. Böylece işsizlik maaşı zammı da güncel olarak uygulamaya geçmiştir.

İşsizlik ödeneğinin belirlenmesinde sigortalı olarak çalışan kişinin son 4 aylık prime esas teşkil eden kazancı temel alınmaktadır. Aynı şekilde alt sınır asgari ücretin %40’ı, üst sınır ise %80’i olarak belirlenmiştir. İşsizlik maaşının hesaplanmasında sigortalının çalıştığı maaş, prime esas teşkil eden tutar gibi etmenler söz konusu olduğundan tek bir tutardan bahsetmek mümkün değildir. Bunun yanı sıra en düşük ve en yüksek işsizlik maaşları 2024 itibariyle belli olmuştur.

En Düşük İşsizlik aylığı Ne Kadar?

En düşük ya da taban işsizlik maaşı olarak adlandırılan tutar, asgari ücretin %40’ına denk gelir. Buna göre asgari ücret 2024 yılı için 17,002 TL belirlendiğinden eğer çalışan işsizlik maaşını en düşük yani taban oran üzerinden alacaksa 2024 itibariyle 7,940 TL aylık işsizlik maaşı alır.

En Yüksek İşsizlik ücreti Ne Kadar?

En yüksek veya tavan işsizlik maaşı da asgari ücretin artışı ile birlikte yükseliş göstermiştir. Bu kapsamda bir kişinin en yüksek tutarda alabileceği işsizlik maaşı 2024 itibariyle 15,880 TL olarak belirlenmiştir.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.