Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Başta Aydın olmak üzere Ege’deki bitkiler üzerinde inceleme yapan Karya Farma HBX AR-GE ekibi bu ay, kapari ve kırmızı pancarı ele aldı. Bugüne kadar 17 patent alan Karya Farma son çalışması ile şehre 2 patent birden kazandırdı.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent’te faaliyetlerini sürdüren ve yaklaşık 20 yıldır Ege Bölgesi’nin endemik bitkileri üzerinde yaptığı çalışmalarla gündeme gelen Karya Farma HBX Ar-Ge, bu ay kapari ve kırmızı pancarı laboratuvara aldı. Yaptığı birbirinden ilginç çalışmaları ile ADÜ Teknokent’in adını adeta dünyaya duyuran Karya Farma HBX Ar-Ge ekibi, çalışmaları ile bir yandan endemik bitkilerin sağlık alanındaki faydalarını kayda alırken, diğer yandan Aydın ve Ege’deki pek çok bitkiye ekonomik değer kazandırmayı hedeflediğini kaydetti.
Başlık: Nefes almayı kolaylaştırdığını tespit ettik
Son çalışmalarını kapari ve kırmızı pancar üzerinde yaptığını ve bu çalışmaları ile 2 patent birden aldıklarını kaydeden firmanın Bilimsel Araştırmalar Projeleri (BAP) Merkezi Koordinatörü Hakan Başlık, kaparinin antibakteriyel etkinliği artırdığını ve nefes almayı kolaylaştırdığını tespit ettiklerini belirtti. Kapari bitkisinin bu özelliği ile korona virüs döneminde topluma çıkan herkesin kullanmak zorunda olduğu koruyucu maskelere ciddi işlev kazandırdığını kaydeden Hakan Başlık, “Kapari bitkisi, içerdiği flavonoidler ve antioksidanlar sayesinde güçlü antibakteriyel, ve antiviral özellikler taşır. Bu özellikleri sayesinde, kapari bitkisi maskelerde kullanıldığında bakteri ve virüslerin yayılmasını önleyebilir ve maskelerin koruyuculuğunu artırabilir. Kapari bitkisi özleri, maskelerin iç yüzeyine uygulandığında uzun süre temiz ve ferah kalmasını sağlar. Karya Farma HBX AR-GE ekibi olarak, kapari bitkisinin özlerini maskelerde kullanmak üzere çeşitli formülasyonlar üzerinde çalışmalar yaptık. İlk sonuçlar, kapari özlerinin maskelerde kullanıldığında antibakteriyel etkinliği artırdığını ve nefes almayı kolaylaştırdığını gösterdi. Bu maskeler, hem tıbbi hem de günlük kullanım için ekstra koruma sağlama potansiyeline sahip” diyerek yaptıkları çalışmada kaparinin bilinmeyen bir çok özelliğini tespit ettiklerini kaydederek gelecekte, kapari bitkisi özlerinin diğer koruyucu ekipmanlarda da kullanılması ve bu ürünlerin daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaştırılması için kapsamlı çalışacaklarını kaydetti.
Hastalıkların tedavisinde kullanılabilir
Kapari ile birlikte eş zamanlı olarak kırmızı pancar üzerinde de çalıştıklarını kaydeden Karya Farma HBX AR-GE Projeler danışmanı Kimya Mühendisi Aslı Aktaş ise kırmızı pancarın etken maddelerinin nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini ileri sürdü.
Aktaş, “Kırmızı pancar, içerdiği zengin etken maddelerle sadece beslenme açısından değil, aynı zamanda sağlık alanında da dikkat çekmektedir. Son araştırmalar, kırmızı pancarın nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde önemli bir rol oynayabileceğini ortaya koyuyor. Kırmızı pancar, betalainler, flavonoidler, nitratlar ve çeşitli vitaminler gibi biyoaktif bileşenler açısından zengindir. Bu bileşenler, güçlü antioksidan, antiinflamatuar ve nöroprotektif özelliklere sahiptir. Betalainler, özellikle kırmızı pancara özgü olan ve ona karakteristik rengini veren bileşenlerdir. Bu bileşenlerin beyindeki oksidatif stresi azaltarak, sinir hücrelerinin korunmasına yardımcı olduğu bilinmektedir” diye konuştu.
Kimya Mühendisi Aslı Aktaş; "Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar içerisinde en çok heyecan duyduğumuz patentleri tescil alan bu iki buluşumuz tıp dünyasına yeni bir heyecan ve ivme kazandıracağımıza inanıyoruz. Tedavileri oldukça zor olan hastalıklar ile ilgili inovatif çalışmalarımız devam edecek” dedi.
Bu arada ADÜ Teknokent’te toplam 24 patent girişiminin 17’sinin, 4 Patent tescilinden 3’ünün Karya Farma HBX Ar-Ge tarafından gerçekleştirildiği ekibin 100’den fazla farklı çalışması olduğu öğrenildi.
Kaynak: Medya90
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.