
Evlerinde patili bir dost besleyen herkesin kafasında aynı soru:
“Kedimi kısırlaştırsam mı, yoksa doğal haline mi bıraksam?”
Kimileri bunun bir zulüm olduğunu düşünüyor, kimileri ise şefkatli bir tercih olduğunu savunuyor.
Peki ama gerçek ne?
İşte tam da bu sorulara yanıt aramak için Bahçekent Veteriner Kliniği’nin deneyimli ve uzman ismi Veteriner Mustafa Büke ile bir araya geldim.
Sizler için, doğru bilinen yanlışları ve yanlış bilinen doğruları sordum.
Kısırlaştırma hakkında merak edilen her şeyi tek tek konuştuk.
Bu röportajı okuduktan sonra, kafanızda hiçbir soru işareti kalmayacak.
Kedinizin sağlığına bilinçli bir dokunuş yapmak istiyorsanız, bu satırları dikkatle okuyun.
Keyifli ve faydalı okumalar…
Veteriner Mustafa Büke:
Bu sorunun cevabı çok net: Evet. Kısırlaştırma, kedinizin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı için büyük bir iyiliktir. Kısırlaştırılmamış kediler çiftleşme içgüdüsüyle hareket eder, ama ev ortamında bu ihtiyaçları karşılanmadığında çok yoğun bir stres yaşarlar. Bu da hem hayvana hem de sahibine ciddi sıkıntılar doğurur.
Veteriner Mustafa Büke:
Ne yazık ki toplumda hayvanlar, insan psikolojisine göre yorumlanıyor. Oysa hayvanların içgüdüleri, davranış sistemleri bizden çok farklı. Kedinin çiftleşememesi onda duygusal bir eksiklik oluşturmaz. Aksine, bu içgüdüyü bastıramadığı zaman hem fiziksel hem ruhsal olarak zarar görür. Biz veteriner hekimler olarak onların huzurlu yaşaması için kısırlaştırmayı şefkatli bir adım olarak görüyoruz.
Veteriner Mustafa Büke:
Dişi kedilerde en çok rastladığımız sorunlardan biri pyometra dediğimiz rahim içi enfeksiyonudur. Bu ölümcül olabilir.
Erkek kedilerde testis tümörleri, prostat büyümesi, idrar yolları sorunları sık görülür.
Davranışsal olarak ise:
Sürekli bağırma (özellikle gece)
Evin içine idrar püskürtme
Eş arama ve evden kaçma
Diğer kedilerle kavga
Aşırı huzursuzluk ve depresyon
Bu tablo, hem hayvanın hem de sahibinin yaşam kalitesini doğrudan etkiler.
Veteriner Mustafa Büke:
Hayır. Gelişen teknikler ve güvenli anestezi uygulamaları sayesinde bu işlem çok kısa sürede ve ağrısız şekilde yapılıyor. Ortalama 20-30 dakika sürer. Erkek kedilerde 2-3 gün, dişilerde 7-10 gün içerisinde tamamen iyileşme sağlanır. Dikiş yerlerini korumak ve birkaç gün ev ortamında dikkatli olmak yeterlidir.
Veteriner Mustafa Büke:
Kilo alımı tamamen beslenme düzenine bağlıdır. Eğer bilinçli mama seçimi yapılır ve egzersiz ihmal edilmezse kilo sorunu yaşanmaz.
Karakter konusuna gelince… Kediler daha sakin, daha huzurlu ve sosyal hale gelir. Saldırganlık ve gerginlik ortadan kalkar. Bu da ev içi uyumu artırır. Özellikle çocuklu ailelerde bu fark ciddi şekilde hissedilir.
Veteriner Mustafa Büke:
Kediler genellikle 5-6 aylıkken ergenliğe girer. Bu döneme gelmeden, yani ilk kızgınlık başlamadan önce yapılan kısırlaştırma çok daha sağlıklı sonuç verir. Geç kalınırsa davranış bozuklukları kalıcı hale gelebilir. Erken dönemde yapılan işlem hem daha risksizdir hem de iyileşme süreci daha hızlı olur.
Veteriner Mustafa Büke:
Bu, en yaygın yanlışlardan biri. Doğum yapmanın kedinin sağlığına hiçbir olumlu katkısı yok. Aksine, doğum sırasında komplikasyonlar yaşanabilir. Ayrıca bu anlayış, plansız doğumlara, terk edilen yavrulara ve sokak hayvanı sayısının artmasına neden olur. Hayvan sevgisi sadece sevmek değil, bilinçli sorumluluk almak demektir.
Veteriner Mustafa Büke:
Amerikan Veteriner Hekimler Derneği (AVMA), Avrupa’daki klinik araştırmalar ve üniversitelerdeki çalışmalar kısırlaştırmanın yaşam süresini uzattığını, davranışsal dengenin sağlandığını, tümör ve enfeksiyon riskinin azaldığını açıkça ortaya koyuyor. Kısırlaştırılmış kedilerin ortalama 2-3 yıl daha uzun yaşadığı ispatlanmış durumda.
Veteriner Mustafa Büke:
Evcil dostunuza iyilik yapmak istiyorsanız, bu kararı ertelemeyin. Onların sessiz çığlıklarını biz anlayabiliyoruz. Kısırlaştırmak bir merhamet eylemidir. Bahçekent Veteriner Kliniği olarak bu süreci en güvenli şekilde yönetiyor, sahiplerine rehberlik ediyoruz. Gelin, birlikte onların yaşam kalitesini artıralım.
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Başkan Erdoğan’ın talimatıyla AFAD ekipleri Gazze’ye gidiyor. İsrail basını Türkiye’nin sahada fiili güç oluşturmasından rahatsız. Ankara, Gazze’de yeni bir insani ve siyasi etki merkezi kurmaya hazırlanıyor.
Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Sumud Filosu, İsrail’in ablukasını aşamadı ama insanlığın onurunu tüm dünyada ayağa kaldırdı.
HABER - ÖNDER GÜZELARSLAN - Birleşmiş Milletler, Türk iş insanı Mustafa Tatar’a “Uluslararası Barış Elçisi” unvanı verdi.
İstanbul’da bisiklet severler “Sumud İçin Pedallıyoruz” diyerek Gazze’deki insani krize dikkat çekti.
HABER / ÖNDER GÜZELARSLAN - Manisa Vakfı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında İstanbul Engelliler Derneği üyelerini ağırlayarak farkındalık oluşturan anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
HABER / ERCAN KUTLU - Kahramanmaraşlı usta Mehmet Poyraz’ın açtığı Mehmet Chef; kebap, kelle–paça, zeytinyağlı, serpme kahvaltı ve paket servis hizmetiyle Bahçekent’in yeni lezzet adresi oldu.
Mustafa Böyükata, Anadolu’nun gönüllü çevrecilerinden Abdullah Karataş’ın ağaç sevgisini, diktiği binlerce fidanı ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde yürüttüğü doğa çalışmalarını anlatıyor.
ERCAN KUTLU - Bahçekent Furkan Işık Bulvarı’nda hizmet veren Komagene şubesi, işletmeci Nevzat Söylemez’in güler yüzlü yaklaşımı ve özel bademli-cevizli çiğ köfte tarifiyle bölge halkının favorisi oldu.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te yıllardır yüzlerce eve titiz işçilikle hizmet veren Caner Demirezen, bölge halkına en kaliteli boyayı en uygun fiyatlarla sunduğunu ve tüm işlerinin arkasında durduğunu ifade ediyor.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul, İzmir, Artvin, Kastamonu, Mersin ve Mardin merkezli olmak üzere 21 ilde 1 Milyar Liralık İşlem Hacmi Ortaya Çıktı.
AK Parti’nin açıklamasıyla gündeme oturan “PKK silah bırakıyor” iddiası sonrası uzmanlar konuştu. Güvenlik, siyaset ve kamuoyunun ortak beklentisi: Kalıcı barış ve toplumsal huzur.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Bursa Konyalılar Derneği, 5. Şeb-i Arûs programını bu yıl “Gönüller Gazze İçin” temasıyla düzenliyor. Mevlânâ’nın sevgi ve merhamet çağrısı, Gazze’nin acısıyla birleşiyor.
İzmir Çiğli’de düzenlenen Erzurum Tanıtım ve Gastronomi Günleri, konserler, sahne gösterileri ve yöresel lezzetlerin yer aldığı etkinliklerle yoğun ilgi gördü ve coşkuyla sona erdi.
Nevşehir’de açılan Ahmet Minguzzi Skate Parkı, hem spor alanı hem de sanat dokunuşlarıyla dikkat çekerken, genç yaşta hayatını kaybeden Ahmet Minguzzi’nin anısını yaşatıyor.
Trabzon Kitap Fuarında okurlarla buluşan Mücahit Güler, “Tevhid Bağlamında Logoterapi” eseriyle büyük ilgi gördü. Kitap, insanın anlam arayışını Kur’ani bir perspektifle ele almasıyla dikkat çekti.
İzmir Öğretmen Akademilerinde konuşan Eğitimci-Yazar A. Levent Ertekin, tüm mal varlığını eğitime bağışlayan Melahat Aksoy’un hayatını ve fedakârlıklarla dolu öğretmenlik öyküsünü anlattı.
Sebze ve meyvelerin plastik poşette bekletilmesi, dioksin tehlikesi, organik ürün yanılgısı ve gıdaların doğru saklama yöntemleri… Uzmanların yıllardır uyardığı kritik bilgiler.
KARYA FARMA, kadim Karya topraklarının şifa mirasını modern bilimle buluşturdu. HBX-2371 GOLD SMART DROP, doğadan ilham alan yenilikçi bir yaşam formülüdür.
Modern çağın sessiz salgını haline gelen uykusuzluk, artık bireysel değil toplumsal bir kriz. Prof. Dr. Kürşat Şahin YILDIRIMER, bu çağın en yorgun zihnini anlatıyor.
Basit belirtiler bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Vücudun verdiği 20 önemli sinyali doğru okumayı öğrenin.
Uzmanlara göre yaşlılarda en sık ölümle sonuçlanan iki tehlike var: düşme ve boğulma. Basit önlemlerle bu riskler büyük ölçüde azaltılabiliyor.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.