Tarih: 07.10.2024 23:18

Marburg Virüsü Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Facebook Twitter Linked-in

MARBURG VİRÜSÜ NEDİR?

Marburg virüsü, insan ve primatlarda görülen, yüksek ölüm oranına sahip viral bir hemorajik ateş hastalığıdır. Hastalığın belirtileri, Ebola virüsü hastalığına benzemekte olup, yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı ve kas ağrıları ile kendini göstermektedir. Hastalık, Marburg virüsü taşıyıcıları tarafından bulaşır ve DSÖ'ye (Dünya Sağlık Örgütü) göre oldukça tehlikelidir.

MARBURG VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Marburg virüsü belirtileri genellikle aniden başlar ve aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Ayrıca, ciltte döküntüler, mor lekeler ve hematomlar (özellikle iğne enjeksiyon bölgelerinde) gibi hemorajik belirtiler de görülebilir.

MARBURG VİRÜSÜ TÜRKİYE'DE VAR MI?

Dünya Sağlık Örgütü, Marburg virüsü nedeniyle Ruanda'da bildirilen 36 doğrulanmış vaka olduğunu ve 11 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Virüsün bölge dışına yayılma riski oldukça yüksek. Ruanda'nın, uluslararası havalimanı ve karayolu bağlantıları olması nedeniyle virüsün Türkiye'ye ulaşma olasılığına dair endişeler artmaktadır. DSÖ, temaslı bir kişinin Avrupa'ya seyahat ettiğini belirtmiştir.

MARBURG VİRÜSÜ TEDAVİSİ VAR MI?

Şu anda Marburg virüsüne karşı spesifik bir tedavi ya da aşı bulunmamaktadır. Tedavi, hastalığın semptomlarına yönelik destekleyici bakım ile sınırlıdır. Hastaların sağlık durumu, erken teşhis ve müdahale ile iyileşme şansı artmaktadır.

marburg-virusu-belirtileri.jpg



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —