Tarih: 16.12.2023 19:18

Medya90 Sitemizin Yazarı Bilim Söyleşileri Yaptı

Facebook Twitter Linked-in

14 ve 15 Aralık 2023 tarihlerinde Kütahya Saka Ortaokulu ile Devlet Hatun Mesleki  ve Teknik Anadolu lisesinde ve Tavşanlı  Milli Egemenlik İlkokulunda gerçekleştirilen etkinliklerde Atık sudan  Elektrik Enerjisi Üretebilir miyiz? konulu bilim söyleşileri yaptı. 
Prof. Dr. Ali ALAŞ tarafından gerçekleştirilen etkinliklerde Allah’ın insanlara bir ikramı olan doğal kaynakların ve bilhassa suyun kirletilmeden korunması ve bir damlasının bile israf edilmeden kullanılması gerektiğini örnekler ile anlattı. Ayrıca doğal kaynakların ve bilhassa suyun insanlara verilen birer emanet olduğunu belirten Prof. Dr. Ali ALAŞ, suyu israf etmeden kullanmak gerektiğini belirtti. 
Su tasarrufu ile ilgili kısa film izlendikten sonra, ev ve işyerlerinde su kullanımı sonucu oluşan atık suyun da arıtılarak doğaya bırakılması gerektiğini ifade etti. 
Konya ilindeki atıksu arıtma tesislerinde ileri biyolojik arıtma yöntemleri ile arıtılan atık suyun, dezenfekte edilerek mor şebeke denilen bir sistem vasıtasıyla park ve bahçelerin sulamasında kullanılabildiğini, atık su arıtıldıktan sonra meydana gelen organik kökenli maddeleri içeren çamurdan da metan gazı üretildiğini ve saflaştırma işleminden sonra elde edilen bu doğal gazdan da elektrik enerjisi üretildiğini  görseller eşliğinde anlattı. üretilen elektrik enerjisinin bir kısmının tesislerin ihtiyacı için kullanıldığını, geri kalan kısmının da ulusal sisteme verilerek gelir elde edildiğini anlattı.  Diğer taraftan 
doğal gaz elde edillen organik çamurun gübre olarak kullanılmak üzere çiftçilere verildiğini ve böylece tarımsal ürünlerin kalitesi ile veriminin zirai ilaç kullanmadan arttığını, oluşan bu gübre formundaki çamurun çim üretiminde de kullanılabildiğini ifade etti.  Etkinliği büyük bir merak ve dikkatle takip eden öğrenciler, sordukları sorulara aldıkları cevaplar ile tabiatın ve canlıların korunması açısından atık suyun arıtılması ve geri dönüşümü sonucunda elektrik enerjisi ve organik gübre üretilebileceğini fark ettiler. Doğal kaynakların, su ve su kaynaklarının korunması için kirletilmeden, israf etmeden, akılcı, bilinçli ve tasarruflu kullanımının önemini kavradılar.
Prof. Dr. Ali ALAŞ,  bir çok büyük şehirimizde atık sudan elektrik üretimi yapan ileri biyolojik arıtma tesislerinin bulunduğunu belirtti. 
Öğrencilerde su eğitimi ve doğanın korunması konusunda farkındalık oluşturmasını amaçlayan bu etkinlikler sonunda öğrencilere katılım belgesi verildi. 
Okul müdürleri tarafından Prof. Dr. Ali ALAŞ’a teşekkür belgesi sunuldu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —