Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında yaşamını yitirdi. Sümeroloji alanında yaptığı dünyaca tanınan bilimsel çalışmalarıyla bilinen Çığ, Mersin'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Muazzez İlmiye Çığ, Sümeroloji alanında yaptığı dünyaca tanınmış bilimsel çalışmalarla tanınan bir Sümerologdu. 110 yaşında, Mersin'de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Muazzez İlmiye Çığ, birçok kişi tarafından merak ediliyor.
Muazzez İlmiye Çığ'ın hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdiği öğrenildi. Pek çok kişi, Çığ'ın kim olduğu, neden öldüğü ve hastalığının ne olduğu gibi soruların cevabını arıyor.
Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914 yılında Bursa'da doğdu. Sümer ve Asur uygarlıkları üzerine çalışmalar yapan Türk arkeolog, dilbilimci ve yazardır.
Çığ, 1931'de Bursa Kız Muallim Mektebi'nden mezun olduktan sonra, Eskişehir'de öğretmenlik yaptı. 1936'da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü'ne kaydoldu ve 1940'ta diplomasını aldı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde on yıl boyunca uzman olarak çalıştı.
Çığ, Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılan binlerce tableti temizledi, sınıflandırdı ve numaralandırdı. 74 bin tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu ve 3 bin tabletin kopyasını çıkarıp, katalog hâlinde yayımladı.
Çığ, Alman Arkeoloji Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Bilimler Enstitüsü'nün onursal üyesidir. 2002 yılında, gazeteci Serhat Öztürk'ün bir dizi röportajından oluşan Çivi Çiviyi Söker adlı otobiyografisi yayımlandı.
Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında, Mersin'de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Hastalığı nedeniyle yoğun bakıma alınan Çığ, doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadı.
Çığ, Belleten, Bilim ve Ütopya gibi dergi ve gazetelerde yayımlanan kitaplar, bilimsel makaleler ve genel ilgi alanlarına yönelik makalelerde önemli katkılar sağladı.
Muazzez İlmiye Çığ, Sümeroloji alanında yaptığı katkılarla tanınan ve saygı duyulan bir bilim insanıydı. 110 yıllık yaşamında bilim dünyasına büyük katkılar sağladı.
1. Muazzez İlmiye Çığ kimdir? Muazzez İlmiye Çığ, Sümeroloji alanında yaptığı dünyaca tanınmış bilimsel çalışmalarla tanınan bir Türk arkeolog ve dilbilimcidir.
2. Muazzez İlmiye Çığ neden öldü? Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi.
3. Muazzez İlmiye Çığ'ın en önemli eserleri nelerdir? Muazzez İlmiye Çığ, Belleten, Bilim ve Ütopya gibi dergi ve gazetelerde yayımlanan bilimsel makaleler ve kitaplar yazmıştır.
4. Muazzez İlmiye Çığ'ın eğitim hayatı nasıldı? Muazzez İlmiye Çığ, Bursa Kız Muallim Mektebi'nde eğitim aldı ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü'nden mezun oldu.
5. Muazzez İlmiye Çığ hangi kurumlarda çalıştı? Muazzez İlmiye Çığ, Eskişehir'de öğretmenlik yaptı ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde uzman olarak görev aldı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.