Tarih: 28.07.2024 01:03

MUSTAFA SABRİ KÜÇÜKAŞÇI YÂD EDİLECEK

Facebook Twitter Linked-in

Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, Yeni Dünya Vakfı’nda rahmetle yâd edilecek. Anma toplantısı, vakfın Eyüpsultandaki genel merkezinde yarın (28 Temmuz 2024 Pazar) saat 16.00’da başlayacak. İslam tarihine dair mühim çalışmaları gerçekleştiren, 2015’ten 2019 yılına kadar Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı yapan Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, vefatının 1. yıldönümünde rahmetle ve muhabbetle yâd edilecek. Kıymetli İslam tarihçisi Prof. Dr. Mustafa Fayda Hoca, Veyiszâdelerden akrabası olan Küçükaşçı’nın hayatını ve hizmetlerini anlatacak. Prof. Dr. Mehmet Ağırbaşlı ve diğer yakın dostları da merhumla alakalı hatıralarını dile getirecekler. Katılımcılar, toplantıdan sonra Mustafa Sabri Küçükaşçı’nın Eyüpsultan Mihrişah Türbesi Haziresi’ndeki kabrini ziyaret edip dua edecekler. "Eyüpsultan'ın Ebedî Sakinleri" programında bugüne kadar Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Haşim, Bekir Berk, Nusret Özcan, Necla Pekolcay, Erdem Bayazıt, Ali Nar ve Ahmet Ersin Yücel (Zaptiye Ahmet) rahmetle yâd edildiler.
 İLME ADANMIŞ BİR ÖMÜR 
1964 yılında Konya’da dünyaya gelen Mustafa Sabri Küçükaşçı, temel tahsilini Konya’da tamamladıktan sonra 1990 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. M. Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 1991'de araştırma görevlisi olan Küçükaşçı, 1 Kasım 1996 yılında da M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Bölümü’nde İslam Tarihi ve Medeniyeti dersleri okutmak için öğretim görevlisi olarak tayin edildi. Küçükaşçı, 1990’da doktorluk unvanını aldı, 2002’de de Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Orta Çağ Tarihi Anabilim Dalı’na yardımcı doçent olarak atandı. 2007’de Orta Çağ Doçenti olan Küçükaşçı, 2010-2013 yıllarında MÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini üstlendi ve 2013’te profesör oldu. 2013-2015 arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü görevini üstlenen Küçükaşçı, 2015-2019 arasında Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Haluk Dursun’dan sonra Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı görevini yürüttü.

Cumhurbaşkanlığı Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı danışma kurulu ve Türk Tarih Kurumu asil üyesi olan Küçükaşçı, TUBA-MAARİF Vakfı ortaklığında hazırlanan Türk Eğitim Tarihi Ansiklopedisi’nin ilim heyeti üyesiydi. Küçükaşçı, ayrıca Çamlıca’daki İslam Eserleri Müzesi’nin kuruluşunda bilim kurulu başkanlığı yaptı. Vefatına kadar Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü’nün müdürü olan, İngilizce ve Arapça bilen Mustafa Sabri Küçükaşcı, İslam tarihi ve kültürü, İslam düşüncesi ve tarih yazımı, Orta Çağ’da şehir özellikle de Haremeyn şehirleriyle İstanbul’un tarihi ve kültürü alanında ve son asır Konya aileleri hakkında çalışmalar yaptı, kitap ve makaleler yayımladı. 20’si uluslararası olmak üzere 30 sempozyuma tebliğ sunarak katılan Küçükaşçı, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde yedisi ortak olmak üzere 85 madde hazırladı. İlmî çalışmalarıyla temayüz eden Mustafa Sabri Küçükaşçı, Konyalı ulema ailesi Veyiszâdelerin torunlarındandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —