Başkanlığını yaptığı ‘Depreme Dirençli
Kent Esenyurt’ programında konuşan Prof. Dr. Naci Görür, “Depremle baş etmenin
tek yolu deprem dirençli yerler yapmak. Esenyurt’u deprem dirençli kent yapmam
mümkün ama sadece Esenyurt Belediyesi ile olmaz. Arkamızda hükümet ve İBB de olmalı.
Halkla, hükümetle birlikte kenetlenerek biz bu kenti deprem dirençli
yapabiliriz ve bu bütün Türkiye’ye örnek olur” dedi.
Esenyurt’u depreme hazırlamak ve
deprem anında yapılacak çalışmaları belirlemek amacıyla Esenyurt Belediye
Başkanı Kemal Deniz Bozkurt tarafından planlanan Depreme Dirençli Kent Esenyurt
programının ikinci toplantısı yapıldı. Esenyurt Kültür Merkezi’nde gerçekleşen
toplantıya Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Deprem Bilimci Prof.
Dr. Naci Görür ve kentin tüm bileşenleri katıldı. Toplantıda Başkan Bozkurt, göreve
geldiği günden bu yana ilçede doğal afetlere hazırlık noktasında yapılan
çalışmalarla ilgili bir sunum gerçekleştirirken, Prof. Dr. Naci Görür ise
Marmara’da beklenen depremin Esenyurt’a olası etkilerini anlattı. Marmara
Bölgesi’nin önemli bir tehdit altında olduğunu söyleyen Görür: “Bu deprem
olursa Marmara kıyısında olan ilçeleri ciddi şekilde etkiler. O yüzden halk
olarak bilinçli olmalıyız. Siyasilerden deprem dirençli kent çalışmaları
yapmalarını istemeliyiz. Esenyurt’u depreme dirençli kent haline getirmek için
Esenyurtlular olarak imar ve iskâna, yönetmeliklere uygun olmayan hiçbir şeyi
kabul etmemeliyiz. Sizlerden ricamız bize yardımcı olun. Ailenizin can
güvenliği için bu çalışmada belediyeye destek olun” diye konuştu.
“Bilimi Bilmeyen
İnsanlar Müteahhitlik Yapmamalı”
Esenyurt’u depreme dirençli kent haline
getirmek için binaların zemine göre yapılması gerektiğini belirten Görür şöyle
konuştu: “Siz neyin üzerinde oturduğunuzu bilmeden kendinizi güvende
hissedemezsiniz. Sadece bir temel atıp, bina yapıp içerisine girmekle ben bu
binayı sağlam yaptım demekle olmaz, zemine göre binayı hesaplamadan olmaz.
Bizim ülkemizde müteahhitlerin çoğu bilimden, zemin teknolojisinden uzak. Böyle
bir kafayla güvenli binalar yapamayız. Bina zeminin gerektirdiği
mühendisliklere göre yapılmışsa depreme rağmen durabilir. Esenyurt’ta inşaat
işiyle uğraşanların bunu bilmesi lazım. Bilimi bilmeyen insanlar müteahhitlik
yapmamalı. Parası olan ben burada bunu yaptım demesi marifet değil, cehalettir.
Can güvenliği her şeyin üzerindedir ama bu konuyu konuşmuyoruz, sahip
çıkmıyoruz.”
“Türkiye
Ekonomik Olarak Diz Çöker”
Depremin siyaset üstü bir konu
olduğuna dikkati çeken Görür şunları ekledi: “Depreme bakarken siyaseti bırakın
ama oy vereceğiniz insanlardan deprem dirençli olmasını isteyin. Bunu Türk milleti
yapmadığı sürece 21. asrı ekonomik ve siyasi açıdan bağımsız olarak
atlatamayız. Yönetim ve yönetim sistemi, halk, altyapı, yapı stoku, çevre ve
ekosistem ve ekonomi olmak üzere belirlediğimiz bu 6 bileşeni düzgün yaparsak
Esenyurt’a deprem geldiğinde minimum kayıpla atlatırız. Deprem dirençli
yerleşim alanları yapmak için siyaseti de ikna edeceğiz. Birbirimizle dayanışarak
bu işin altından kalkacağız. Yoksa Marmara’da deprem olursa ve sanayi çarkları
durursa, ülke ekonomik olarak biter. Türkiye’nin GSMH’nın yüzde 60’ını karşılayan
Marmara Bölgesi’nin bitmesiyle Türkiye ekonomik olarak diz çöker.”
“Her
Mahallede 500 Afet Gönüllüsü Oluşturacağız”
Doğal afetlerin Türkiye’nin bir gerçeği
olduğunu ve hazırlıklı olunduğu sürece en az zararla atlatılabileceğini
vurgulayan Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt: “Göreve geldiğimizden beri en
çok ilgilendiğimiz konu deprem. İlçede daha önce mikrobölgeleme çalışması
yapılmamıştı, ne kadar bina stoku olduğuna dair bir envanterimiz yoktu, bir
kazmamız dahi yoktu. Şimdi 2 tam donanımlı arama kurtarma aracı aldık. Afet
İşleri Müdürlüğünü kurduk. ESAK ve AKOM birimlerini oluşturduk. Esenyurt’un
yaklaşık olarak mikrobölgeleme çalışmasını çıkarmış olduk. Marmara’daki bir
depremde Esenyurt’un hangi mahallesinde hangi sokağı nasıl etkilenecek bunları
çıkardık. Naci Hoca’nın sistemiyle bizim yaptığımız çalışmaları birleştirdik ve
halkı bilinçlendirmek amacıyla eğitimler vermeye başladık. Üç aşamada
çalışmalar yürüttük: deprem öncesi, deprem anı, deprem sonrası yapılması
gerekenler. Hatay’da gördük ki öncesinde hazırlık yapmazsak sonrasında bunlar
yaşanır. Oradaki tecrübelerimiz burada yapmamız gereken çalışmaları
kolaylaştırdı. Hedefimiz, 1 yıl içerisinde vatandaşlarımıza en azından ‘Deprem
nedir? Ne yapılması gerekiyor?’ bunları anlatmak. Bunun yanında 380 olan afet
gönüllüsü sayımızı 500’e çıkarmak” dedi.
“On
Binlerce İnsanın Hayatını Kurtarabiliriz”
Yönetim ve yönetim sistemi, halk, altyapı, yapı stoku, çevre ve ekosistem ve ekonomi olmak üzere 6 ana başlıkta çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Bozkurt, “Deprem bir beka sorunu. İstanbul’da deprem olduğunda Türkiye bir beka sorunu yaşayabilir. Depreme hazırlanmamız lazım. Sizden destek bekliyorum. Hem halkımıza duyurmanız ve bu çalışmalar yapılırken bize destek olmanız hem de evlere kontrol amaçlı giderken bizimle olmanız lazım. Mahalle afet gönüllüleri oluşturmamız da önemli. Yaptığımız bütün çalışmaları en fazla 1 ay kullanacağız ama on binlerce insanın hayatını kurtarabiliriz. Geç kaldığımız bir gün, binlerce insanın hayatına mal olabilir. Lütfen şüpheli gördüğünüz yapıları idaremize bildirin. Ben önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Elimizde Naci Hoca gibi bir değer var ve kurtarılması muhtemel bir kent var. Sizi davet etmemim nedeni de hepinizin bir etkinlik alanının olması ve bu çalışmayı kamuoyunu duyurmanız. Kentin aklını yöneten kişileri bilgilendirmek ve desteklerini almak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Destekleriniz bekliyorum” ifadelerini kullandı.
Trump Gazze Planı uluslararası tepki çekti. ABD eski Başkanı Donald Trump, Gazze için "gayrimenkul anlaşması" ifadesini kullanarak yeni bir tartışma başlattı. Filistin halkı ve dünya liderleri plana karşı çıkıyor.
İsrail’in 15 aylık saldırıları sonucu Gazze’deki okulların yüzde 85’i hizmet dışı kaldı. Eğitim 2 yıldır aksıyor, binlerce öğrenci ve akademisyen hayatını kaybetti.
Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri başka yere gönderme planını "hayal ürünü" olarak nitelendirdi ve Arap ülkelerine baskı amacı taşıdığını belirtti.
ABD’de Seattle-Tacoma Havalimanı’nda Japon Hava Yolları’na ait 787-9 Dreamliner, taksi yaparken Delta Airlines’a ait park halindeki Boeing 737’nin kuyruğuna çarptı. Olayda yaralanan olmazken, bazı uçuşlar iptal edildi.
Guatemala Devlet Başkanı Bernardo Arevalo, ABD ile yeni bir göçmen anlaşması imzalandığını açıkladı. Sınır dışı edilen göçmenlerin kabulü ve ulaşım masraflarının ABD tarafından karşılanacağı belirtildi. Ekonomik kalkınma ile göç s
Bahçeşehir 2. Kısım Atatürk Bulvarı’nda aylardır onarılmayan yol çukuru, 12 Nisan gecesi 7 aracın lastiğini patlattı. Vatandaşlar isyan ediyor: “Defalarca şikayet ettik ama kimse duymuyor!”
Polis Haftası kapsamında gönülleri fetheden Mustafa Şahin, dezavantajlı çocuklara hediyeler dağıtarak onların yüzünü güldürdü. Şefkatiyle tanınan Şahin, yine örnek bir davranış sergiledi.
Niğde Belediyesi, İlhanlı Mahallesi’nde Ramazan coşkusunu yaşatıyor! 17 Mart’ta Alyans Düğün Salonu’nda iftar, Rahman Camii’nde teravih ve Muhabbet Çadırı’nda keyifli sohbetler sizleri bekliyor.
Niğde Belediyesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve TÜGVA iş birliğiyle 7.500 öğrenciyi bir araya getiren dev iftar sofrası kurdu.
Antalya’nın Manavgat ilçesinde, şoför kapısı bulunmayan bir aracın trafiğe çıkması görenleri hayrete düşürdü. Aracı kullanan sürücünün, trafik kurallarını hiçe sayarak tehlikeli manevralar yaptığı iddia edildi.
Bornova İlçe Emniyet Müdürlüğü, ruhsatsız silah taşıyan ve bulunduran şahıslara yönelik operasyonlarla huzur ve güvenliği sağlıyor.
Alanyanın Mahmutlar mahallesi KYK yurdunun bitişiğindeki kazan dairesinde çıkan yangı korkuttu.
Antalya'nın Alanya ilçesi Saray Mahallesi Keykubat Bulvarı üzerinde bir otelin inşaatında çıkan yangın büyük paniğe yol açtı.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Gazeteci-yazar Ravza Zeybek'in kaleme aldığı yeni roman “Kervan”, okuyucuyu içsel bir yolculuğa çıkarıyor. Kitap, hayatın anlamını sorgulayanlar için adeta bir başucu eseri.
HABER / ERCAN KUTLU - Ramazan Bayramı, Bahçelievler’de unutulmaz bir etkinliğe sahne oldu. Vali Davut Gül ve protokol üyelerinin çektirdiği selfie, sosyal medyada fenomenleşerek binlerce beğeni topladı.
Tire Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen söyleşide öğrencilere Tire’nin tarih ve kültür mirasını anlattı. Etkinlik, kitapların imzalanması ve gençlerle interaktif sohbetlerle tamamlandı.
Eğitimci-Yazar A. Levent Ertekin’in hazırladığı "Afgan Kınalı Kuzular" kitabı, Çanakkale Zaferi etkinliklerinde Herat’ta tanıtıldı. Kitap, iki ülkenin kardeşliğine vurgu yaparak büyük ilgi gördü.
Yüksek tansiyon, dünya genelinde 1 milyardan fazla kişiyi etkilerken, hatalı tansiyon ölçümleri yanlış teşhislere ve gereksiz tedavilere yol açıyor.
Ramazan ayıyla birlikte balık tezgahları bereketlendi! Beylikdüzü Balıkçılar Çarşısı'nda sardalya ve istavrit fiyatları dibe vurdu. 3 kilo balık alana 1 kilo bedava kampanyasıyla sağlıklı beslenme fırsatı.
Gazi Üniversitesi'nde Gıda Güvenliği ve Mikroplastik Tehlikesi Paneli Düzenlendi
Bilim insanları, bunamanın hafıza kaybı dışındaki erken belirtilerini keşfetti. Hızlı kilo kaybı ve yüksek iyi kolesterol seviyeleri, bunamanın habercisi olabilir. Bu bulgular, erken teşhis ve tedavi için umut vaat ediyor.
Erzincan’da kış mevsiminin vazgeçilmezi kestane, sokak tezgâhlarında pişmeye devam ediyor. Soğuk havaların başlamasıyla kestane satıcıları ocaklarını yakarak sıcak kestane keyfini vatandaşlara sunuyor.
HABER / ERCAN KUTLU - "Bahçeşehir’in başarılı Müdürü Ümit Karaağaç: Okulunda aile seminerleri, fidan dikim etkinlikleri ve spor başarılarıyla eğitimi renklendiriyor! Öğrenciler: ‘Onunla gurur duyuyoruz’."
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in büyüyen nüfusu taziye evi ihtiyacını artırdı. Vatandaşlar, Yavuz Sultan Selim Camii altı veya Kur’an kurslarının bu amaçla kullanılmasını istiyor.
HABER / ERCAN KUTLU - "Servis şoförleri, Bahçekent Emlak Konut Camii çeşmesini araç yıkamak için kullanıyor. Cemaat ve imam rahatsız, yetkililerden acil çözüm bekleniyor!"
Bahçekent’in sevilen ismi Hacı Mürsel Oktay, vefatının ardından Hadımköy Yeşilbayır Mezarlığı’nda defnedildi. Cenazeye yoğun katılım oldu; protokol, cemaat ve sevenleri son yolculuğunda yalnız bırakmadı.
Asaf İlter Hoca öncülüğünde Bahçekent’te çocuklar camiyle buluşuyor. Hediyeler, oyunlar ve manevi eğitimle dolu etkinlikler aileleri mutlu ediyor!
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.