Kadının Adı Yok, Duygu Asena’nın yazdığı, 1987 yılında basılan kitap.
Kadınların sorunlarına eğilen ve kadın-erkek eşitsizliği gibi konulara değinen kitap, mahkeme kararıyla 1988’de yasaklanmış; sonrasında ise yasak kaldırılarak Atıf Yılmaz tarafından filme çekilmiştir.*
Müdürlerle ilgili bir yazı kaleme almadan önce bu film geldi aklıma.
Okullarla ilgili iyi bir şey olunca herkesin sahiplendiği ama kötü bir olay olduğunda faturanın hemen müdüre kesildiği bir süreçten bahsediyorum.
Homo Sapiens aşamasına geçmeden günümüze gelebilmiş varoş, Türk büyüğü(!) film kahramanı Cro-Magnon Recep İvedik;” Müdür değil misiniz? Hepinizin Allah cezasını versin.” diye bir beddua repliği okuyordu.
İşte bugün eğitimin beddualı, sakıncalı piyadelerinden birisi ile bir müdür ile sohbet edeceğiz. Biz kendisine “Mirim” diyoruz.
– Teşekkür ederim. Yıllar önce bir seminerde öğretmenlere “Hiçbir şey yapamıyorsanız çocukları mutlu edin.” demiştim…
Söz alan bir öğretmen “Bizi mutlu ettiler mi ki?” demişti. Üzülmüştüm.
En etkili okul, öğrencilerinin ve öğretmenlerinin en mutlu olduğu okuldur, diyerek konuya girelim o zaman. İnsan sevildiği, değer gördüğü yerde mutludur. Bu, öğrenci için de öğretmen için de yöneticiler için de geçerlidir. Fiziki koşullar değil, psikolojik koşullar daha belirleyicidir.
– Başarının sırrı yönetirken güdüleyen, öğretirken mutlu eden, öğrenirken mutlu olan üçlü.
Üçü bir yerde.
Beşibiryerdeden daha değerli.
Etkili yönetim, etkili okul; ürün çıktısı nitelikli öğrenci.
– Amaç, öğrencinin kendini gerçekleştirme yolculuğunda ona eşlik etmek olmalı. Öğrenciyi dönüştürmek ve zirveye taşımak olmalı.
Güdüleyen lider, coşkulu öğretmen ve mutlu ve kendisini değerli hisseden öğrenci olmalı.
– El cevap sonuçta sadece doyumsuzluğu azaltırsınız. Doyumu ve dolayısıyla motivasyonu artırmak için onlara ne kadar önemli olduklarını hissettirmeniz gerekir.
Okulda güvene dayalı bir iklim oluşması gerekir. Öğretmenin yöneticilere, yöneticilerin öğretmenlere güvenmediği okullardan kimse başarı beklemesin…
– Güzel soru; Adams’ın Eşitlik Teorisine göre çalışanın elde ettiği ödüllerin ne kadar olduğu önem taşımamaktadır. Ödüllerin miktarı ancak, benzer pozisyonlarda bulunan diğerlerinin aldığı ödüllerle kendi kazandığı ödülleri karşılaştırdığında önem kazanmaktadır. İlave ödül alma-vermeden ziyade, ödül verilenlerle verilmeyenler arasındaki adaletsizlik algısının iş tatminsizliğini tetikleyerek çalışma barışını olumsuz etkilediği kanaatindeyim.
-Mirim; topu taca atmak yerine yöneticilere yuvarlayalım. Okul müdürü, her türlü karar ve eyleminde adil olmalıdır. Mükafatı da sıkıntıyı da öğretmenler arasında adil dağıtmalıdır. Aksi halde öğretmenler nezdinde meşruiyetini kaybeder, yönetemez hale gelir, acze düşer. Kaybeden ne kendisi ne de öğretmen olur. Olan öğrenciye olur. Olan okulun marka değerine olur.
– İki tür okul müdürü vardır;
1) Okulu amacına göre yaşatan,
2) Okulu geliştiren.
Birincisi “memur yönetici” ikincisi “lider yönetici”
Konu tamamen zihniyet, kapasite ve tercih meselesidir…
– Bence “okul yöneticisi seçme sürecine “yetiştirme” ve “geliştirme” alt-süreçlerini eklemeliyiz. Kuram ve uygulamayı bütünleştirmeliyiz. Üç basamaklı süreci, profesyonel bir anlayışla tasarlamalı ve hayata geçirmeliyiz. Tarihsel ve kurumsal birikimimizle bunu başarmaya muktediriz.
– Lider olunmaz, lider doğulur derseler de inanmayınız.
Liderlik dört unsurdan oluşur;
* Karizma
* Entelektüel uyarım
* İlhama dayalı motivasyon
* Bireysel destek.
– Mirim, forumların birinde bir öğretmen şöyle yazmış;
Özel okulları bilemem ama çoğu idarecinin genel iş yükü, EBA canlı ders kaydı için F5 yaparak sayfayı yenilemek ve özürsüz devamsızlıklar için dilekçe almak.
Arada da whatsap’tan, DYS’den, ilçe ve ilden gelen mesajları öğretmen gruplarına duyurmak.
Bu algıyı değiştirmek bizim elimizde diye düşünüyorum.
– Bir kere bilmemiz gereken okulun tüm yükünü üzerine almalarına ve bunun karşılığında kayda değer hiçbir ilave ödül almamalarına rağmen bu görevi onurla, sabırla ve büyük bir şevkle yürüten okul yöneticileri, eğitim sistemimizin gerçek neferleri ve kahramanlarıdır.
– Koskoca müdürlerden bahsediyoruz Mirim.
– (Gülümseyerek.) Okul yöneticilerinin makamı olmadığı için makam güvencesi bulunmuyor. Ek göstergeleri de sorumluluklarına denk değil. Yani çalışma koşulları, riskler vs. tümünü düşündüğümüzde zor bir görevi yürütüyorlar.
Okul müdürleri bu sistemin olmazsa olmazları ancak yetim çocuklarıdır.
İyi olursa üst makamdan kötü olursa müdürden bilinir. Kişisel değil olgusal düşünüyorum. Bazı öğretmen arkadaşlarım düz mantıkla hemen karşı cevap olarak şu cümleyi kuruyorlar. Efendim o zaman müdürlük yapmasınlar. Sevgili öğretmenim; okul denen organizasyonun yöneten, öğreten ,hizmet eden, hizmet alan birimleri mutlaka olmalı diyorsak bu organizasyonun maestro şefinin ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkar. Okul müdürü kadardır, diye boşuna demiyoruz.
– Ben sınav olmalı mı mülakat olmalı mı tartışmalarına girmiyorum. Sadece sistemin verdiği doneleri işlediğimizde ortaya çıkan sonuçları sizlerle paylaşıyorum. Sadece sınav ezbere bilgiyi ölçer. Sadece mülakat kayırmacı sistemlerde liyakat ilkesine darbe vurur. Mutlaka ikisi de olmalı. Ama bana göre kariyer basamaklarında yükselme sistemi yeniden işler hale getirilmeli. Bir de öğretmenler müdürleri seçsin diyenler var. Bu okulların altını üstüne getirecek bir öneri olur.
Sendikal ayrışmalar ve siyaset tavan yapar. Kaymakam ve valiler seçimle gelirse müdürler de seçimle gelebilir diye düşünüyorum.
– Yıllarca Amil Bey dizileri, Hababam sınıfı serisi, öğrenci ve öğretmen dizilerinde hep hedef alınan karakter ve itibar suikastı yapılan müdür kimliği oldu.
Çünkü mühür müdürde. Çünkü müdür devletin temsilcisi.
İçimizdeki kötü örnekler vefakarca çalışan müdür örneklerini yok etti, müdür imajı paspas oldu. Bir kurumu yıkmak isterseniz önce temsilcisine vurursunuz. Soğuk savaşın kaybedeni müdürler oldu. Müdür camiasının içindeki kötü örnekler de ne yazık ki müdür imajını lekeledi.
– Bakınız son yıllarda bazı okul yöneticileri hakkında bağış topladıkları gerekçesiyle inceleme ve soruşturma yapılmaktadır. Oysa MEB, müdürlerin okulun kimi ihtiyaçlarını (temizlik, güvenlik vs) mahalli imkanlar yoluyla gidermelerini istemektedir. Ortada bir tuhaflık var!
Hatırlarsanız Milli Eğitim önceki bakanlarından Sn Ömer Dinçer döneminde müfettişler okullara gönderilmiş, binlerce okul müdürüne ceza verilmişti. Tefbis’den makbuz verildiği halde.
MEB’in istediği şu: Okul açıldıktan sonra eğitim öğretim başladıktan sonra alın, kayıt süreci devam ederken almayın. Kayıt süreci 1 temmuzda başlayıp 30 eylülde biten bir süreç..
Ama okulun; bakımı, onarımı, boyası yaz tatilinde yapılıyor. Veresiye de olmuyor.
– Bağış toplayan yöneticilere soruşturma açılması ve ceza verilmesi yanlış bir uygulama. İncitmeden al mesajı verildi yıllarca.
Ne zaman gerekli ödenek verilirse ,okul müdürlerine tavşana kaç tazıya tut denilmezse, okullarımızın ihtiyaçları giderilirse o zaman bağış istendiği için hesap sorabiliriz. Malum birçok il ve ilçe müdürlüklerinin zorunlu masraflarını da bölgenin seçkin okulları karşılıyor.
Ancak bu şu demek değil, devletin okulunda Ali kıran baş kesenlik yapan, çocuğunu almıyorum, nereye gidersen git diyen, bağış yapanlara ayrıcalıklı(!), seçme (!) sınıf oluşturan okul yöneticilerine de yaptırım uygulanması lazım. Bağış yapanlara sınıf seçme vb. haklar tanımak görevi/yetkiyi kötüye kullanmaktır.
– Emin misin teşekkür ederken. Sizin bürokraside eleştiri tebrikten önce gelir çünkü…
– (………..)
Bugünkü yazımızda “Eğitimin Mir’i” ile konuştuk.
Bundan sonra da dilerseniz ara sıra konuşmaya devam edeceğiz.
Vesselam.
Ticaret Bakanı Bolat ve Macar mevkidaşı Szijjártó, iki ülke iş insanlarını bir araya getiren toplantıya ev sahipliği yaptı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, Ahmed Şara ile Mazlum Abdi arasında ayarladığı telefon görüşmesi, Şara'nın hattı açmamasıyla sonuçlandı.
New York Belediye Başkanı Mamdani, İsrail ile ilgili eski kısıtlamaları kaldırdı ve selefinin tartışmalı kararlarını geçersiz kıldı. “Yolumuz şeffaflık ve ifade özgürlüğü” dedi.
Suriye’de tedavüle giren yeni banknotlardaki sekiz köşeli yıldız, tasarımın ötesinde kültürel ve siyasi mesajlar taşıyor. Semboller üzerinden güçlü bir analiz.
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
HABER / ERCAN KUTLU - Adıyamanlılar Vakfı’nın düzenlediği Muhabbet Akşamı, hemşehrileri aynı sofrada buluşturdu. Deprem şehitleri anıldı, birlik ve kardeşlik mesajları verildi.
Denizli Büyükşehir Belediyesi Sevgi Eli, 2025'te afetzedeler de dahil binlerce aileye giysi ve ev eşyası yardımı ulaştırdı.
Yazar Adnan Kalkan, Aile Masası’nın 7. bölümünde sevgi, saygı ve merhametin aileyi nasıl ayakta tuttuğunu İslami ve insani boyutlarıyla ele alıyor.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te Noter’in yanında açılan Nevale Yemek, ev tadında sulu yemekleri, uygun fiyatı ve aile emeğiyle kısa sürede ilgi odağı oldu.
ERCAN KUTLU / MEDYA90 - Balıkçı Kenan, Siteler Ortaokulu’nun başarılı öğrencilerini ağırladı. Balık boldu, meyve suyu boldu; en çok da cömertlik ve mutluluk vardı.
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, uyuyan hücreler ve FETÖ terör örgütüyle mücadelenin tavizsiz sürdürülmesi gerektiğini açıkladı.
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, artan sokak çeteleri ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek yetkilileri acil ve caydırıcı önlemler almaya çağırdı.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
17 yıldır sürdürülen Yazı, Editörlük ve Medya Kursu’nun mezunları, Türk Edebiyatı Vakfı’ndaki törende belgelerini usta kalemlerin elinden aldı.
Yazı Editörlük ve Medya Kursu’nu başarıyla tamamlayan 36 kursiyer, yarın Sultanahmet’te Türk Edebiyatı Vakfı’nda düzenlenecek törenle belgelerini alacak.
Bir grup lise öğrencisi, Osmanlı’dan günümüze uzanan 200 yıllık vakıf mirasını belgesel, web sitesi ve akademik makaleyle bilim dünyasına taşıdı.
Yozgat’ta düzenlenen Edebiyat ve Bilim Buluşması programında Prof. Dr. Hamdi Temel, akademik birikimini ve edebi çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.
Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında öğrencilerle buluşan yazar A. Levent Ertekin, Türkçenin tarihsel gücünü ve Gazi Umur Bey’in dil mirasındaki rolünü anlattı.
Bahçekent Veteriner Kliniği’nin deneyimli ismi Veteriner Mustafa Büke, kış aylarında kediler ve köpeklerde görülen sessiz susuzluk tehlikesine karşı hayati uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Hamdi Temel, Pakistan’da düzenlenen uluslararası konferansta mikroplastiklerin insan vücudunda organlardan beyne kadar ilerleyebildiğini açıkladı.
Karya Farma HBX Ar-Ge ekibi, klasik antibiyotiklerin ötesine geçen HBX-2371 metodolojisiyle çok katmanlı biyolojik etki ağına sahip “akıllı antibiyotik” çalışmasını duyurdu.
HABER / ERCAN KUTLU - Adil Türkiye Partisi Genel Başkanı Dr. Ata Barlas Aşkar, kanser ve kronik hastalıklarda bilimsel yaklaşım, etik sorumluluk ve hasta güvenliğinin esas alınması gerektiğini vurguladı.
İzmir’de iki Hacettepe Üniversitesi mezunu ergoterapist tarafından kurulan Ergoterapi Danışmanlık Merkezi, özel eğitimde bireysel çözümler sunuyor.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.