İmar Planlarını Değiştirirseniz Şehircilik Ortadan Kalkar!
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün Basınla bir araya gelerek Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıylaİmar Planlarını değiştirilmesiyle ilgi düşüncelerini ve halktan dava açarak haklarını almaları gerektiğini açıkladı.
19 Mayıs 2022 tarihli resmi gazete yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ülke bazında 243 adet taşınmazın özelleştirme kapsamına alınması ve 10 Aralık 2022 tarihli ikinci bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile taşınmazlara yönelik tüm yetkinin Özelleştirme İdaresi’ne verildi. Bu kapsamda Büyükçekmece’nin Kumburgaz ve Güzel mahallelerinde okul, spor salonu ve pazar yeri olarak kamu yararına ayrılan parsellerin de imar planları değiştirilerek “konut alanı”na çevrilerek satışa çıkarıldı.
“Gazetelerden Öğreniyoruz”
Karara tepki gösteren Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Biz de bunu gazeteden öğreniyoruz. Özelleştirme kapsamına alınan yerlerde çok enteresan. Bu özelleştirme kapsamına alınan yerler ile ilgili resmi gazetedeki yazıda plan tadilatlarıyla beraber bu yetki veriliyor Özelleştirme İdaresi’ne. 243 adet gayrimenkul, Türkiye çapında Özelleştirme İdaresi’ne devredilecek ama plan tadilat yetkisi de içinde olmak şartıyla. Her türlü yetkiyi de Özelleştirme İdaresi’ne veriyorlar. Bu kararname ile bizim Büyükçekmece ilçesi sınırları içerisinde bulunan 2 parselin de Özelleştirme Dairesi vasıtasıyla satışı kararlaştırılıyor ve bunun içerisine plan değişikliği şartı da yine aynı şekilde geçiyor. Büyükçekmece’de Kumburgaz bölgesinde 756 parsel bizim belediyemizin kapalı pazar yeri. 16.10.1991 tarihinde kapalı pazar yeri olarak belirtiliyor. Yine Büyükçekmece Kumburgaz’da 34 parsel okul ve kapalı spor salonu alanlarımız da aynı kapsamda Özelleştirme İdaresi vasıtasıyla satışa çıkartılıyor. Burası çok daha enteresan. İlkokul, ortaokul, lise ve kapalı spor salonu alanımız satışa çıkartıldı şu an. 51 dönüm toplamı 54 bin 500 metrekare civarında 51 bin 235 metrekaresi okul alanı 3 bin 174 metrekaresi de Pazar yeri ve sosyal tesis. İkisi birden bu piyango bize vuruyor” diye konuştu.

“Halkının Arazisinden Kesildi “
İmar planları yapılırken sosyal donatı alanlarının da planlara işlendiğini hatırlatan Başkan Akgün; “Pazar yeri deniliyor. İlkokul, ortaokul, lise, kapalı spor salonu deniyor. 1991 ile 2003 yılında iki ayrı planla bunlar kesinleşiyor, yürürlüğe giriyor. 2022 yılında bu yerler Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Özelleştirme İdaresi’ne devredilerek konut alanı olarak satışa çıkartılıyor. Burada iki önemli konu var. Bir tanesi böyle bir şey vuku bulduğu zaman “Kumburgaz halkının arazisinden kesildi” diyoruz ya plan yapılırken. Hangi vatandaşın tapusundan kesilmişse şimdi o vatandaşların bu gayrimenkullerini geri almak için dava açmaları lazım. Aynı zamanda Büyükçekmece, Büyükşehir Belediyesi de dava açacak. Plan hukuku gereğince, imar hukuku gereğince okul yeri, pazar yeri, kapalı spor salonu yeri diye almış olduğunuz yeri bu amaçla kullanmak zorundasınız. Eğer bu amaçla kullanmayıp bunu siz konuta çeviriyorsanız, ticarete çeviriyorsanız o mülk sahibine geri döner” diye konuştu.
“Sosyal Donatı Alanından Çıkartıldı”
İmar planlarının delinmesi durumunda şehirciliğin de ortadan kalkacağını belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün sözlerini şöyle sürdürdü: “Şehirciliğin anayasası imar planıdır. Çok açık, net örnekle karşı karşıyasınız. Sizin tarlalarınızdan imar planı yapılırken kesilip sosyal donatı alanı yapılan yerler şimdi sosyal donatı alanından çıkartıldı. Ticarete çevrildi. Kime satılacak bilmiyoruz. O zaman Kumburgaz halkımızın malını geri verin. Bu yerin Hazineye devredilmesi lazım. Bu yerleri Hazine’nin satması lazım. Buranın malı çünkü. Yüzde 50’si dolayısıyla yerel yönetimde kalacak. Bunu birkaç yıl önce kanun değişikliğiyle Özelleştirme İdaresi’ni kurarak her türlü satışı Özelleştirme İdaresi üzerinden yaptıkları için belediyelerin kanun gereği alması gereken bu yüzde 50 payı da kaçırmış oldular. Hukuki düzenlemedir. Yapacak bir şeyimiz yok. İmar planlarında vatandaşın mülkünden kesilerek okul yeri, spor alanı, pazar yeri gibi yerleri satmaya kalkarsak bunun altından kimse kalkamaz. Şimdi sorum şu; Büyükçekmece’nin en hızlı gelişmekte olan Kumburgaz, Celaliye, Kamiloba, Güzelce bölgesi. Bu bölgedeki 55 bin metrekarelik alanı Büyükçekmece Belediyesi tekrar nasıl bulacak? Bu kadar hızlı gelişen bu bölgede ilkokul, ortaokul, lise ve spor salonunun toplamı 53 bin metrekare. Bu yerlerin satışına karar verdiniz Özelleştirme İdaresi vasıtasıyla. Yarın Milli Eğitim Bakanlığı’nın kapısına dayandıkları zaman. Kim? Halk, biz. Milli Eğitim Bakanlığı burada okul yapmak için kimlerin yerini nasıl istimlak edecek. Bunu o bölgenin meclis üyesi arkadaşımız, plancı arkadaşımız, diğer meclis üyesi arkadaşlarımız da Büyükçekmece halkı adına şiddetle reddediyoruz ve behemahal Büyükçekmece halkının okul yerlerinin ve pazar yerinin ayrıca kapalı spor salonu yerinin Özelleştirme İdaresi vasıtası nedeniyle satışından derhal vazgeçilmesini hem talep ediyoruz hem de ısrarla takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz. Tüm yasal haklarımızı kullanacağız. Burada hak, hukuk, adalet istiyoruz. Çünkü vatandaşın mülkünden kesilen araziler ismi neyse o anlamda kullanmak zorunluluğu kanun gereğidir. Okul yeri aldık. Cami yeri aldık. Pazar yeri aldık. Bu amaçla kullanmak zorundayız. Bize okul yeri lazım değil, pazar yeri lazım değil, spor salonu yeri lazım değil diyorsanız benim vatandaşımın malını vatandaşıma geri iade etmek zorundasınız.
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Başkan Erdoğan’ın talimatıyla AFAD ekipleri Gazze’ye gidiyor. İsrail basını Türkiye’nin sahada fiili güç oluşturmasından rahatsız. Ankara, Gazze’de yeni bir insani ve siyasi etki merkezi kurmaya hazırlanıyor.
Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Sumud Filosu, İsrail’in ablukasını aşamadı ama insanlığın onurunu tüm dünyada ayağa kaldırdı.
HABER - ÖNDER GÜZELARSLAN - Birleşmiş Milletler, Türk iş insanı Mustafa Tatar’a “Uluslararası Barış Elçisi” unvanı verdi.
İstanbul’da bisiklet severler “Sumud İçin Pedallıyoruz” diyerek Gazze’deki insani krize dikkat çekti.
HABER / ÖNDER GÜZELARSLAN - Manisa Vakfı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında İstanbul Engelliler Derneği üyelerini ağırlayarak farkındalık oluşturan anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
HABER / ERCAN KUTLU - Kahramanmaraşlı usta Mehmet Poyraz’ın açtığı Mehmet Chef; kebap, kelle–paça, zeytinyağlı, serpme kahvaltı ve paket servis hizmetiyle Bahçekent’in yeni lezzet adresi oldu.
Mustafa Böyükata, Anadolu’nun gönüllü çevrecilerinden Abdullah Karataş’ın ağaç sevgisini, diktiği binlerce fidanı ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde yürüttüğü doğa çalışmalarını anlatıyor.
ERCAN KUTLU - Bahçekent Furkan Işık Bulvarı’nda hizmet veren Komagene şubesi, işletmeci Nevzat Söylemez’in güler yüzlü yaklaşımı ve özel bademli-cevizli çiğ köfte tarifiyle bölge halkının favorisi oldu.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te yıllardır yüzlerce eve titiz işçilikle hizmet veren Caner Demirezen, bölge halkına en kaliteli boyayı en uygun fiyatlarla sunduğunu ve tüm işlerinin arkasında durduğunu ifade ediyor.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul, İzmir, Artvin, Kastamonu, Mersin ve Mardin merkezli olmak üzere 21 ilde 1 Milyar Liralık İşlem Hacmi Ortaya Çıktı.
AK Parti’nin açıklamasıyla gündeme oturan “PKK silah bırakıyor” iddiası sonrası uzmanlar konuştu. Güvenlik, siyaset ve kamuoyunun ortak beklentisi: Kalıcı barış ve toplumsal huzur.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Bursa Konyalılar Derneği, 5. Şeb-i Arûs programını bu yıl “Gönüller Gazze İçin” temasıyla düzenliyor. Mevlânâ’nın sevgi ve merhamet çağrısı, Gazze’nin acısıyla birleşiyor.
İzmir Çiğli’de düzenlenen Erzurum Tanıtım ve Gastronomi Günleri, konserler, sahne gösterileri ve yöresel lezzetlerin yer aldığı etkinliklerle yoğun ilgi gördü ve coşkuyla sona erdi.
Nevşehir’de açılan Ahmet Minguzzi Skate Parkı, hem spor alanı hem de sanat dokunuşlarıyla dikkat çekerken, genç yaşta hayatını kaybeden Ahmet Minguzzi’nin anısını yaşatıyor.
Trabzon Kitap Fuarında okurlarla buluşan Mücahit Güler, “Tevhid Bağlamında Logoterapi” eseriyle büyük ilgi gördü. Kitap, insanın anlam arayışını Kur’ani bir perspektifle ele almasıyla dikkat çekti.
İzmir Öğretmen Akademilerinde konuşan Eğitimci-Yazar A. Levent Ertekin, tüm mal varlığını eğitime bağışlayan Melahat Aksoy’un hayatını ve fedakârlıklarla dolu öğretmenlik öyküsünü anlattı.
Sebze ve meyvelerin plastik poşette bekletilmesi, dioksin tehlikesi, organik ürün yanılgısı ve gıdaların doğru saklama yöntemleri… Uzmanların yıllardır uyardığı kritik bilgiler.
KARYA FARMA, kadim Karya topraklarının şifa mirasını modern bilimle buluşturdu. HBX-2371 GOLD SMART DROP, doğadan ilham alan yenilikçi bir yaşam formülüdür.
Modern çağın sessiz salgını haline gelen uykusuzluk, artık bireysel değil toplumsal bir kriz. Prof. Dr. Kürşat Şahin YILDIRIMER, bu çağın en yorgun zihnini anlatıyor.
Basit belirtiler bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Vücudun verdiği 20 önemli sinyali doğru okumayı öğrenin.
Uzmanlara göre yaşlılarda en sık ölümle sonuçlanan iki tehlike var: düşme ve boğulma. Basit önlemlerle bu riskler büyük ölçüde azaltılabiliyor.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.