"Şok Eden Jelatin Gerçeği: Domuz Ürünleri Hangi Gıdalarda?"

Türkiye'de domuz jelatini skandalı büyüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ifşa listesiyle, domuz jelatininin birçok gıda ürününde kullanıldığı ortaya çıktı. Tüketicilere etiketleri dikkatle okuma çağrısı yapılıyor.

Jelatin Skandalı: Tehlikeli Boyutu

İstanbul - Son dönemde, ülkemizde gıdalara domuz jelatini eklenmesi halk arasında büyük yankı uyandırdı. Dünya genelinde üretilen jelatinin neredeyse yarısı domuz derisi ve kemiklerinden elde ediliyor. Bunun ana sebebi, domuz jelatininin ekonomik açıdan daha avantajlı olması. Bir domuzdan jelatin üretimi sadece 3-4 hafta sürerken, sığırdan üretim 13-14 haftayı bulabiliyor.

Hollandalı sanatçı Christien Meindertsma, domuzun farklı kullanım alanlarını araştırarak bir domuzun 185 farklı üründe kullanıldığını ortaya koydu. Jelibon, marshmallow, çikolata, margarin, jöle, puding, dondurma gibi yiyeceklerin yanı sıra ilaç kapsülleri, kozmetik ürünleri, cilt bakım maskeleri ve hatta içki yapımında da domuz jelatini kullanılıyor. Bu durum, tüketicilerin ürün etiketlerini dikkatlice okumasını gerektiriyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı ifşa listesi, domuz jelatini içeren gıdalar hakkında daha fazla farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Bakanlık yetkilileri, tüketicilere daha dikkatli olmaları ve alışveriş yaparken ürün içeriğini kontrol etmeleri konusunda uyarılarda bulunuyor.

Domuz jelatini içeren gıda ürünleri
"Domuz jelatini içeren gıda ürünleri, tüketicilerin dikkatini çekiyor ve etiketi okuma alışkanlıklarını değiştirmeyi gerektiriyor."


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.