Tarih: 17.07.2023 10:12

SOLUNUM HEKİMLERİNDEN SICAK HAVALARDA ÇALIŞANLAR İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR

Facebook Twitter Linked-in

SOLUNUM HEKİMLERİNDEN SICAK HAVALARDA ÇALIŞANLAR İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR

Aşırı sıcaklarla hayatımıza giren kavram:
Termal konfor

Günlerdir maruz kaldığımız aşırı sıcaklar hepimizi bunaltırken, bazı meslek grupları yüksek risk taşıyor. “Termal konfor” kavramının girerek önem kazanacağına dikkat çeken Solunum Derneği TÜSAD, özellikle inşaat, tarım, maden, sıcak işlemlerin yapıldığı endüstri çalışanları ve sporcular gibi birçok sektörde alınması gereken önlemlere dikkat çekti. TÜSAD, yasal bir zorunluluk olmasa da “termal konfor” düzenlemelerinin yapılmasını önerdi.

İklim değişikliği ve küresel ısınma, tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Özellikle son bir haftadır yaşadığımız aşırı sıcak ve nemli hava hepimizi bunaltıyor ve birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Bu durum ne yazık ki sadece bu yıla özgü değil. İklim Kliniği Bilim Kurulu, 2023 yılında kırılan sıcaklık rekorunun 2024 yılında üst seviyede tekrarlanabileceğini belirtti. İşte bu noktada Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), çalışma hayatında gündeme alınması gereken bir kavrama dikkat çekiyor. “Termal Konfor” kavramının tüm dünyada giderek önem kazandığını belirten TÜSAD Mesleki ve Çevresel Hastalıklar – İş Sağlığı Çalışma Grubu, Türkiye’de bu konuda yasal bir zorunluluk olmasa da özellikle yüksek risk grubunda bulunan meslek dalları için gerekli düzenlemelerin yapılmasını öneriyor.

İDEAL ÇALIŞMA ORTAMI 20-25 DERECE OLMALI

TÜSAD Mesleki ve Çevresel Hastalıklar – İş Sağlığı Çalışma Grubu olarak yaptıkları çalışmaları aktaran Doç. Dr. Ayşe Coşkun Beyan, termal konfor kavramını şöyle açıklıyor: “Termal konfor; çalışanların bedensel ve zihinsel faaliyetlerini sürdürürken sıcaklık, nem, hava akımı ve termal radyasyon gibi iklim şartları açısından rahatlık içinde bulunmaları anlamına geliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), çalışma ortamındaki ideal ortam sıcaklığını 20-25°C olarak öneriyor. Ayrıca optimum hava nemi ise yüzde 30 ile yüzde 70 arasında kabul ediliyor.”

MESLEK HASTALIKLARINA NEDEN OLUYOR

Sıcaklık stresi riski denilince öncelik taşıyan grupları 65 yaş ve üstü, fazla kilolu, kronik hastalığı olanlar, gebeler ve aşırı sıcaktan etkilenebilecek ilaçlar kullanan kişiler olarak sıralayan Coşkun Beyan, çalışanların da dikkat edilmesi gereken bir grup olduğunu vurguladı. Bu noktada özellikle inşaat, tarım, maden, sıcak işlemlerin yapıldığı endüstri çalışanları ve sporcular gibi birçok sektör çalışanının aşırı sıcaklık riskleriyle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Coşkun Beyan, “Termal konfor bozulduğunda dikkat eksikliği, uyku hali, becerilerde zayıflama gibi sonuçlar nedeniyle iş kazalarının yanı sıra sıvı elektrolit bozukluğu, dolaşım sistemi ve diğer sistem etkilenimleri sonucu meslek hastalıkları ortaya çıkıyor” dedi.

Ülkemizde herhangi bir yasal mevzuat olmamakla beraber, uluslararası kabul görmüş sınır değerlerin kullanılabileceğini belirten Coşkun Beyan, “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 4. Maddesinde işveren çalışma ortamına çalışanlara uygun hale getirmek ile sorumlu tutulması yasal bir sınır olmasa da ilgili düzenlemelerin yapılmasını gerektirmektedir” dedi.

TERLEMENİN DURMASINA

VE İDRAR RENGİNE DİKKAT!

Sıcaklığın neden olduğu sık görülen klinik durumları “basit sıcaklık döküntüsü, sıcak krampları, sıcaklık yorgunluğu-bitkinliği, rabdomyoliz ve sıcak çarpması” olarak sıralayan Doç. Dr. Ayşe Coşkun Beyan, şu konulara dikkat çekti:

ÇALIŞANLAR AŞIRI SICAKLARDAN

KENDİ NASIL KORUYABİLİR?

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —