Bolat, Dünya Gümrük Günü kapsamında Ticaret Bakanlığı'nda düzenlenen "Türkiye Yüzyılı-Ticaretin Yüzyılı Proje Yarışması Ödül Töreni"ne katıldı.
Burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin de üyesi olduğu Dünya Gümrük Örgütünün (DGÖ), dünya ticaretinin yüzde 98'ini kapsadığını söyleyen Bolat, Örgütün dünya çapında ticaretin sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi için çalıştığını ifade etti.
Bolat, geçen yılın tüm dünya ülkeleri açısından ekonomik zorluklarla geçtiğine işaret ederek, "Ülkemizde ise 2023 yılı 6 Şubat'ta yaşadığımız ve 11 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden dolayı ayrıca zorluklar ve acılarla dolu geçti." diye konuştu.
Uluslararası ticaret akışının sorunsuz şekilde sağlanması amacıyla çalışmalara devam ettiklerini dile getiren Bolat, Türkiye'nin, Kovid-19 salgını, Rusya-Ukrayna Savaşı ile bunun doğurduğu sıkıntılarla karşılaşmasına karşın yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde emin adımlarla ilerlediğini söyledi.
Bolat, geçen yıl dünya ekonomisindeki durgunluk ve dünya ticaretindeki gerilemeye karşın Türkiye'nin ihracatta rekor kırdığına dikkati çekerek şöyle devam etti:
"Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bize gösterdiği hedef doğrultusunda bu yıl mal ihracat hedefini 267 milyar dolar, hizmetler ihracatı hedefini 110 milyar dolar olarak belirledik. Önümüzde toplamda 377 milyar dolarlık bir hedef var. Takip ettiğimiz günlük ve saatlik verilere göre ihracatta yıla iyi başladık, geçen yıla göre iyiyiz. İthalatta ağustostan bu yana süregelen artış hızının bir önceki yılın aynı ayına göre gerileme süreci ocakta da devam etmektedir. Böylece hem dış ticaret açığımızın azalma hem de ihracatımızın ithalatı karşılama oranının yükselme trendi devam ediyor."
Türkiye'nin ticaretinin büyüyeceğini ve Türkiye Yüzyılı'nın ihracat yüzyılı olacağını belirten Bolat, bunun için tüm paydaşlarla etkin koordinasyon ve yoğun işbirliğinin önemli olduğuna işaret etti.
Bolat, Türkiye Yüzyılı vizyonunu gerçekleştirmek için gümrüklerde dijitalleşmeden faydalandıklarını, işlemleri kolaylaştırıp mevzuatı basitleştirdiklerini ve fiziki altyapıyı modernize ettiklerini anlattı. Bu kapsamda bu yıl Ağrı Gürbulak ve Şanlıurfa Ceylanpınar gümrük kapılarını açacaklarını dile getiren Bolat, diğer gümrük kapılarında da fiziki altyapı ve otomasyon iyileştirmelerinin devam edeceğini söyledi.
Gümrük kapılarında gerçekleştirilen işlem sayılarına değinen Bolat, 2002'de 2,5 milyon beyanname kapsamında 106 milyar dolarlık ticaret gerçekleştirildiğini, bu tutarın 2023'te 575 milyar dolara ulaştığını ifade etti.
Bolat, ticaret erbabının gümrük hizmetlerine daha kolay ve hızlı ulaşması için 2002'de 136 olan gümrük müdürlüğü sayısını 170'e çıkardıklarını, büyüyen Türkiye ile gümrük idarelerinin de büyüdüğünü belirtti.
- "5,6 milyar liralık kamu zararının önüne geçtik"
Diğer kamu otoriteleriyle işbirliği yaparak ülkeyi ekonomik yönden zarara uğratacak ve ekonomik istikrarı bozacak her türlü faaliyetle kararlılıkla mücadele ettiklerini söyleyen Bolat, bu süreçte gümrüklerin elektronik altyapısını sürekli geliştirdiklerini ifade etti.
Bakan Bolat, kaçakçılıkla mücadele verilerine ilişkin şunları kaydetti:
"Kaçakçılıkla mücadele faaliyetleri çerçevesinde 2023 yılı sonu itibarıyla Gümrük Muhafaza birimleri tarafından yaklaşık 12 ton uyuşturucu, 1 milyon 200 bin litre akaryakıt, 1 milyar 368 milyon lira değerinde 1302 araç, yaklaşık 3 milyar 210 milyon lira değerinde elektronik eşya, 1 milyon 886 bin adedi tıbbi ilaç olmak üzere 2 milyon 335 bin tıbbi malzeme yakalaması gerçekleştirildi. 2023'te hız kesmeden devam eden bu çalışmaların sonucunda 23 milyar 74 milyon lira değerinde uyuşturucu madde ve kaçak ticari eşya yakalaması yaptık. Teftişlerimiz ve kontrollerimiz sayesinde 5,6 milyar liralık kamu zararının önüne geçtik. Gümrük ve dış ticaret hizmetlerimizin güvenli şekilde yapıldığı dünyanın sayılı merkezlerinden biri olma hedefimize kararlılıkla yürüyeceğiz."
Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmak, mal ve hizmet ihracatının artırılması, ülkenin ticari diplomasi alanında etkinliğinin güçlendirilmesi, gümrük hizmetlerinin geliştirilmesi, fahiş fiyat ile stokçulukla mücadele edilmesi gibi temalarda "Türkiye Yüzyılı-Ticaretin Yüzyılı Proje Yarışması"nı düzenlediklerini söyleyen Bolat, yarışma kapsamında Ticaret Bakanlığı ve özel sektör temsilcileri arasından seçilen 17 kişinin DGÖ Liyakat Sertifikası ile ödüllendirileceğini ifade etti. Bolat, kazanan adayları tebrik ederken, "Ödül alsın ya da almasın tüm katılımcı arkadaşlarımıza gösterdikleri gayret, çaba, öz güven ve fikirleri dolayısıyla çok teşekkür ediyorum. Ülkemizi ekonomik kalkınma yolunda daha ileriye taşıyacak çalışmalarda emeği geçen çok kıymetli mesai arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyor, başarılarının devam etmesini Allah'tan niyaz ediyorum." dedi.
Bolat, konuşmasının ardından yarışmada birinci olanlara liyakat sertifikalarını verdi.
Ticaret Bakanı Bolat ve Macar mevkidaşı Szijjártó, iki ülke iş insanlarını bir araya getiren toplantıya ev sahipliği yaptı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, Ahmed Şara ile Mazlum Abdi arasında ayarladığı telefon görüşmesi, Şara'nın hattı açmamasıyla sonuçlandı.
New York Belediye Başkanı Mamdani, İsrail ile ilgili eski kısıtlamaları kaldırdı ve selefinin tartışmalı kararlarını geçersiz kıldı. “Yolumuz şeffaflık ve ifade özgürlüğü” dedi.
Suriye’de tedavüle giren yeni banknotlardaki sekiz köşeli yıldız, tasarımın ötesinde kültürel ve siyasi mesajlar taşıyor. Semboller üzerinden güçlü bir analiz.
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Denizli Büyükşehir Belediyesi Sevgi Eli, 2025'te afetzedeler de dahil binlerce aileye giysi ve ev eşyası yardımı ulaştırdı.
Yazar Adnan Kalkan, Aile Masası’nın 7. bölümünde sevgi, saygı ve merhametin aileyi nasıl ayakta tuttuğunu İslami ve insani boyutlarıyla ele alıyor.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te Noter’in yanında açılan Nevale Yemek, ev tadında sulu yemekleri, uygun fiyatı ve aile emeğiyle kısa sürede ilgi odağı oldu.
ERCAN KUTLU / MEDYA90 - Balıkçı Kenan, Siteler Ortaokulu’nun başarılı öğrencilerini ağırladı. Balık boldu, meyve suyu boldu; en çok da cömertlik ve mutluluk vardı.
Modern hayatın dağınıklığında kaybolan insan için kalıcı iz bırakmanın yolu, tek bir ana hedef seçip zamanı, enerjiyi ve anlamı onun etrafında toplamaktan geçiyor.
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, uyuyan hücreler ve FETÖ terör örgütüyle mücadelenin tavizsiz sürdürülmesi gerektiğini açıkladı.
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, artan sokak çeteleri ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek yetkilileri acil ve caydırıcı önlemler almaya çağırdı.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
17 yıldır sürdürülen Yazı, Editörlük ve Medya Kursu’nun mezunları, Türk Edebiyatı Vakfı’ndaki törende belgelerini usta kalemlerin elinden aldı.
Yazı Editörlük ve Medya Kursu’nu başarıyla tamamlayan 36 kursiyer, yarın Sultanahmet’te Türk Edebiyatı Vakfı’nda düzenlenecek törenle belgelerini alacak.
Bir grup lise öğrencisi, Osmanlı’dan günümüze uzanan 200 yıllık vakıf mirasını belgesel, web sitesi ve akademik makaleyle bilim dünyasına taşıdı.
Yozgat’ta düzenlenen Edebiyat ve Bilim Buluşması programında Prof. Dr. Hamdi Temel, akademik birikimini ve edebi çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.
Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında öğrencilerle buluşan yazar A. Levent Ertekin, Türkçenin tarihsel gücünü ve Gazi Umur Bey’in dil mirasındaki rolünü anlattı.
Bahçekent Veteriner Kliniği’nin deneyimli ismi Veteriner Mustafa Büke, kış aylarında kediler ve köpeklerde görülen sessiz susuzluk tehlikesine karşı hayati uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Hamdi Temel, Pakistan’da düzenlenen uluslararası konferansta mikroplastiklerin insan vücudunda organlardan beyne kadar ilerleyebildiğini açıkladı.
Karya Farma HBX Ar-Ge ekibi, klasik antibiyotiklerin ötesine geçen HBX-2371 metodolojisiyle çok katmanlı biyolojik etki ağına sahip “akıllı antibiyotik” çalışmasını duyurdu.
HABER / ERCAN KUTLU - Adil Türkiye Partisi Genel Başkanı Dr. Ata Barlas Aşkar, kanser ve kronik hastalıklarda bilimsel yaklaşım, etik sorumluluk ve hasta güvenliğinin esas alınması gerektiğini vurguladı.
İzmir’de iki Hacettepe Üniversitesi mezunu ergoterapist tarafından kurulan Ergoterapi Danışmanlık Merkezi, özel eğitimde bireysel çözümler sunuyor.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.