Ticaret Bakanı Bolat, "Türkiye Innovation Week/Türkiye İnovasyon Haftası" kapsamında Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen İnovaLİG Şampiyonları Ödül Töreni ve Stratejik Partnerler Plaket Takdimi Töreni'nde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından geleneksel olarak gerçekleştirilen “Türkiye İnovasyon Haftası” vesilesiyle bir araya gelmekten dolayı mutlu olduğunu söyledi.
Türkiye'nin girişimci ruhunun ve yenilikçi kapasitesinin bir göstergesi olan Türkiye İnovasyon Haftası ve benzeri faaliyetler sayesinde, AR-GE faaliyetleri, teknoloji gelişimleri ve inovatif çözümlerle dünyaya örnek olduğunu dile getiren Bolat, bilgi ve tecrübeyi paylaşarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde, Türkiye Yüzyılı hedefine yakışır şekilde Türkiye'nin teknolojik ve fikri kapasitesinin gelişmesine katkıda bulundukları ifade etti.
Türkiye'de 21 yıldan bu yana uygulanan doğru politikalar, istikrarlı yönetim ve iş dünyasının katkıları ve milletin her bir ferdinin alın ve akıl terleri sayesinde Türkiye olarak büyük bir başarı hikayesi yazıldığını belirten Bolat, "Allah'a şükürler olsun ekonomimiz 21 yıldan bu yana yılda ortalama yüzde 5,4 oranında büyümeyi başardı. Ve son 12 çeyrektir de kesintisiz büyümekte ve istihdam sağlamaktadır. Dünya ekonomisinde bu yıl yaşanan büyük bir durgunluk ve dünya ticaretindeki büyük bir gerilemeye rağmen Türkiye'mizin ihracatındaki artış eğilimi de devam etmektedir." ifadelerini kullandı.
-"Orta ve orta yüksek teknolojili ürünlerin ihracattaki payı yüzde 40 buçuk oldu"
Türkiye'nin mal ihracatını son 20 yılda 7,5 kat artışla 2022 sonunda 254 milyar dolara çıkararak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını anımsatan Bolat, şöyle devam etti:
"2021 yılında dünya ihracatından yüzde 1 pay almayı başaran ülkemiz 2023 yılında bu rakamı yüzde 1,03’e yükseltmeyi de başardı. İnşallah bu yıl sonunda Orta Vadeli Program (OVP) tahminimiz olan 255 milyar doları geçeceğiz. Burada dikkat çekici bir husus olarak katma değerli ve yüksek teknolojili ihracatımızın üzerinde durmak istiyorum. 2002 yılında orta ve orta yüksek teknolojili ürünlerin ihracatımızdaki payı yüzde 30 iken, 2023’ün ilk 10 ayı itibarıyla bu rakamı 80 milyar dolar ile yüzde 40,5'lik bir paya yükseltmeyi başardık. İnovatif sektörlerle sürdürülebilir ihracata katkı sağlaması bakımından son derece önemli olan ve cari dengemizde önemli katkılar sağlayan hizmetler ihracatındaki tablo da bizleri sevindirmektedir."
-"Bilişim sektöründe artık Türkiye'miz Şampiyonlar Ligi'nde yer almaktadır"
Ticaret Bakanı Bolat, dünyada yaşanan hızlı dönüşümle birlikte yeni nesil teknolojilerin ve yazılımların ön plana çıkmaya başladığını ve bu noktada bilişim hizmetlerinin, ithal girdi oranının ve başlangıç sermayesinin düşük olması ile katma değeri en yüksek sektörler arasında yer aldığını bildirdi.
Türkiye'nin bilişim alanında yazılım, dijital oyun, yapay zeka, siber güvenlik, akıllı şehirler, haberleşme gibi pek çok alanda oldukça rekabetçi ve yenilikçi ürünler ve çözümler sunduğuna dikkati çeken Bolat, "Bu alanda dünya devleri arasında giderek yer almaya başladıklarına memnuniyetle şahit oluyoruz. İftiharla belirtmek isterim ki bilişim sektöründe artık Türkiye'miz Şampiyonlar Ligi'nde yer almaktadır. Bu alanda ihracatımız geçen sene 3 milyar dolara ulaşmıştı. Önümüzdeki beş yıllık süre zarfında bilişim sektöründeki ihracatımızın dört katı kadar artması hedeflenmektedir." dedi.
-"Türkiye'miz Anadolu'nun girişimciliğini ve inovasyon ruhunu somut eserlerle taçlandırmayı başarmıştır"
Savunma sanayindeki gelişmelere de değinen Bolat, şunları kaydetti:
"Türkiye'miz artık kendi savaş gemilerini yapan, insansız hava taşıtları ve hava taşıtlarının aksam ve parçalarını üreten, katma değerli üretim için gerekli olan makineleri üretebilen, birçok yüksek katma değerli ve teknolojili ürünlerin üretimini ve ihracatını başarabilen bir ülke konumuna ulaşmıştır. Savunma sanayimizin son yıllarda büyük bir ivmeyle büyümekte olduğunu memnuniyetle görmekteyiz. 2022 yılında 4,4 milyar dolara ulaşan ve kendi ihtiyaçlarımızın yüzde 80’ini karşılamayı başardığımız savunma sanayimizde, bu yıl sonuna kadar 6 milyar dolarlık ihracatı başarmış olacağız. 2028 hedefimiz ise 11 milyar dolara ulaşmak. Allah'a şükür 60 yıllık bir hayali gerçekleştirerek milli iftiharlarımız Togg’u, ülkemiz ve milletimizle buluşturan, dünyaya İHA'lar ve SİHA'lar ihraç eden savaş gemileri ihraç eden Türkiye'miz Anadolu'nun girişimciliğini ve inovasyon ruhunu somut eserlerle taçlandırmayı başarmıştır."
Ömer Bolat, her geçen gün daha da sertleşen dünya rekabet şartlarına uyum sağlayabilmenin ancak üretim ve ticarette inovatif çözümler ortaya koymakla mümkün olduğuna dikkati çekerek, yapay zeka ve robotik gibi teknolojilerin dünya ekonomisinde giderek arttığı bir dönemde geleneksel yöntemlerle rekabet etmenin oldukça zor olduğunu ve dünya genelindeki en büyük 10 şirketten 8’inin artık teknoloji ve iletişim devi olduğunu dile getirdi.
-"AR-GE harcamalarının GSYH'ye oranı 2022’de 1,32’ye yükseldi"
"Sayın Cumhurbaşkanımızın öngörüsü ve teşvikleriyle ülkemizde dünya ile yarışılabilecek güzel bir girişimcilik ekosistemi inşa edilmiştir." diyen Bolat, şöyle devam etti:
"Hükümetimizin 21 yıldan bu yana girişimciliği ve ihracatı teşvik eden politikaları, devletimiz tarafından bütün gücümüzle desteklenmektedir. Katma değer yaratabilecek tasarım, marka, patent ve AR-GE'ye ağırlık veren üretim yelpazemizi daha üst segmentlere taşıyacak yüksek teknolojili proje ve yatırımlar hükümetlerimizin önceliği olmuştur. Bu doğrultuda yatırım, üretim ve ihracat değer zincirini oluşturan teşvik sistemi ülkemizde AR-GE, inovasyon, tasarım ve markalaşmayı özendirecek şekilde kurgulanmıştır. Türkiye'de 2002 yılında sadece 5 adet olan teknopark sayısı, 2023'te 88’e yükselmiştir. 13 teknoparkta da altyapı çalışmaları devam etmektedir. 2008 yılında yürürlüğe giren ve kurulmaya başlanan AR-GE merkezlerinin sayısı 1295 adede ulaşmıştır. Ve son 21 yılda tam zamanlı araştırma geliştirme çalışanlarının sayısı da on katına yükselerek 29 binden, 273 bine yükselmiştir ve 2022 yılında sadece yüzde 0,49 olan AR-GE harcamalarının gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı 2022’de 1,32’ye yükselmiştir."
Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak daha katma değerli üretim yapmak, ihracatın birim fiyatını yükseltmek için tasarım, markalaşma, Turquality, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) projelerine yönelik hibe destekleri verdiklerini anımsatarak, e-ihracat gibi ihracatın dijitalleşmesi politikası için platformlar hazırladıklarını ve yakın zamanda hizmete girecek Türkiye E-İhracat Platformu ile de e-ticaretin ihracat kanallarını da açmış olacaklarını sözlerine ekledi.
Trump Gazze Planı uluslararası tepki çekti. ABD eski Başkanı Donald Trump, Gazze için "gayrimenkul anlaşması" ifadesini kullanarak yeni bir tartışma başlattı. Filistin halkı ve dünya liderleri plana karşı çıkıyor.
İsrail’in 15 aylık saldırıları sonucu Gazze’deki okulların yüzde 85’i hizmet dışı kaldı. Eğitim 2 yıldır aksıyor, binlerce öğrenci ve akademisyen hayatını kaybetti.
Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri başka yere gönderme planını "hayal ürünü" olarak nitelendirdi ve Arap ülkelerine baskı amacı taşıdığını belirtti.
ABD’de Seattle-Tacoma Havalimanı’nda Japon Hava Yolları’na ait 787-9 Dreamliner, taksi yaparken Delta Airlines’a ait park halindeki Boeing 737’nin kuyruğuna çarptı. Olayda yaralanan olmazken, bazı uçuşlar iptal edildi.
Guatemala Devlet Başkanı Bernardo Arevalo, ABD ile yeni bir göçmen anlaşması imzalandığını açıkladı. Sınır dışı edilen göçmenlerin kabulü ve ulaşım masraflarının ABD tarafından karşılanacağı belirtildi. Ekonomik kalkınma ile göç s
Polis Haftası kapsamında gönülleri fetheden Mustafa Şahin, dezavantajlı çocuklara hediyeler dağıtarak onların yüzünü güldürdü. Şefkatiyle tanınan Şahin, yine örnek bir davranış sergiledi.
Niğde Belediyesi, İlhanlı Mahallesi’nde Ramazan coşkusunu yaşatıyor! 17 Mart’ta Alyans Düğün Salonu’nda iftar, Rahman Camii’nde teravih ve Muhabbet Çadırı’nda keyifli sohbetler sizleri bekliyor.
Niğde Belediyesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve TÜGVA iş birliğiyle 7.500 öğrenciyi bir araya getiren dev iftar sofrası kurdu.
HABER / ERCAN KUTLU - Obeziteye karşı bilinçlenmek ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını artırmak için uzmanlar harekete geçti. Çalışanlara yönelik düzenlenen eğitimde, kilo kontrolü ile ilgili önemli bilgiler paylaşıldı.
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, 12 Mart 2025’te Forever Düğün Salonu’nda mahalleliyle iftar açacak. İftar, teravih ve Muhabbet Çadırı’nda sıcak sohbetlerle Ramazan coşkusu yaşanacak.
HABER / ERCAN KUTLU - Emekli Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Arslan Özüduruk, Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacıbayram Tombul’un onuruna düzenlenen iftarda, İstanbul’daki başarılı sendika çalışmaları için plaket takdim etti.
Antalya’nın Manavgat ilçesinde, şoför kapısı bulunmayan bir aracın trafiğe çıkması görenleri hayrete düşürdü. Aracı kullanan sürücünün, trafik kurallarını hiçe sayarak tehlikeli manevralar yaptığı iddia edildi.
Bornova İlçe Emniyet Müdürlüğü, ruhsatsız silah taşıyan ve bulunduran şahıslara yönelik operasyonlarla huzur ve güvenliği sağlıyor.
Alanyanın Mahmutlar mahallesi KYK yurdunun bitişiğindeki kazan dairesinde çıkan yangı korkuttu.
Antalya'nın Alanya ilçesi Saray Mahallesi Keykubat Bulvarı üzerinde bir otelin inşaatında çıkan yangın büyük paniğe yol açtı.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
HABER / ERCAN KUTLU - Ramazan Bayramı, Bahçelievler’de unutulmaz bir etkinliğe sahne oldu. Vali Davut Gül ve protokol üyelerinin çektirdiği selfie, sosyal medyada fenomenleşerek binlerce beğeni topladı.
Tire Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen söyleşide öğrencilere Tire’nin tarih ve kültür mirasını anlattı. Etkinlik, kitapların imzalanması ve gençlerle interaktif sohbetlerle tamamlandı.
Eğitimci-Yazar A. Levent Ertekin’in hazırladığı "Afgan Kınalı Kuzular" kitabı, Çanakkale Zaferi etkinliklerinde Herat’ta tanıtıldı. Kitap, iki ülkenin kardeşliğine vurgu yaparak büyük ilgi gördü.
Alevilik ve Bektaşilik Çalışmaları Bilim Ödülleri, 15 Mart 2025’te AKM’de düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
Yüksek tansiyon, dünya genelinde 1 milyardan fazla kişiyi etkilerken, hatalı tansiyon ölçümleri yanlış teşhislere ve gereksiz tedavilere yol açıyor.
Ramazan ayıyla birlikte balık tezgahları bereketlendi! Beylikdüzü Balıkçılar Çarşısı'nda sardalya ve istavrit fiyatları dibe vurdu. 3 kilo balık alana 1 kilo bedava kampanyasıyla sağlıklı beslenme fırsatı.
Gazi Üniversitesi'nde Gıda Güvenliği ve Mikroplastik Tehlikesi Paneli Düzenlendi
Bilim insanları, bunamanın hafıza kaybı dışındaki erken belirtilerini keşfetti. Hızlı kilo kaybı ve yüksek iyi kolesterol seviyeleri, bunamanın habercisi olabilir. Bu bulgular, erken teşhis ve tedavi için umut vaat ediyor.
Erzincan’da kış mevsiminin vazgeçilmezi kestane, sokak tezgâhlarında pişmeye devam ediyor. Soğuk havaların başlamasıyla kestane satıcıları ocaklarını yakarak sıcak kestane keyfini vatandaşlara sunuyor.
HABER / ERCAN KUTLU - "Bahçeşehir’in başarılı Müdürü Ümit Karaağaç: Okulunda aile seminerleri, fidan dikim etkinlikleri ve spor başarılarıyla eğitimi renklendiriyor! Öğrenciler: ‘Onunla gurur duyuyoruz’."
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in büyüyen nüfusu taziye evi ihtiyacını artırdı. Vatandaşlar, Yavuz Sultan Selim Camii altı veya Kur’an kurslarının bu amaçla kullanılmasını istiyor.
HABER / ERCAN KUTLU - "Servis şoförleri, Bahçekent Emlak Konut Camii çeşmesini araç yıkamak için kullanıyor. Cemaat ve imam rahatsız, yetkililerden acil çözüm bekleniyor!"
Bahçekent’in sevilen ismi Hacı Mürsel Oktay, vefatının ardından Hadımköy Yeşilbayır Mezarlığı’nda defnedildi. Cenazeye yoğun katılım oldu; protokol, cemaat ve sevenleri son yolculuğunda yalnız bırakmadı.
Asaf İlter Hoca öncülüğünde Bahçekent’te çocuklar camiyle buluşuyor. Hediyeler, oyunlar ve manevi eğitimle dolu etkinlikler aileleri mutlu ediyor!
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.