Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Türkiye'nin Ekonomik Başarısı ve Yeşil Çelik Yatırımları Üzerine Açıklamalarda Bulundu
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin son dönemdeki ekonomik başarılarına ve yeşil çelik yatırımlarına dikkat çekti. Bolat, doğal afetler ve bölgesel zorluklara rağmen Türkiye’nin bölgesinde parlayan bir yıldız gibi öne çıktığını belirtti. Avrupa ve Amerika sanayileri için güvenilir, yüksek kaliteli ürünler sunan Türkiye, dünya ekonomisinde takdir topluyor.
Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde yapılan Çınar Boru Asitleme Fabrikası'nın açılış törenine katılan Bakan Bolat, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) listesinde yer alan tesislerin açılışında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Bolat, Çınar ailesinin başarı hikayesinin önemli bir örnek teşkil ettiğini vurguladı.
Bakan Bolat, Türkiye ekonomisinin son 21 yılda önemli gelişmeler kaydettiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde büyük bir kalkınma yaşandığını belirtti. 78 yılda milli gelirin 230 milyar dolardan 1 trilyon 158 milyar dolara yükseldiğini, kişi başı milli gelirin 3 bin 600 dolardan 13 bin 110 dolara çıktığını ve yıl sonunda 14 bin doları geçeceğini söyledi. Ayrıca, 1980'de 3 milyar dolar olan mal ihracatının 261,5 milyar dolara ulaştığını, hizmetler ihracatının ise 20 yıl önce 14 milyar dolardan 110 milyar dolara çıktığını aktardı.
Bolat, bu başarıların istikrarlı yönetim, siyasi istikrar ve başarılı ekonomi yönetiminin yanı sıra kamu, özel sektör, tarım, hizmetler ve sanayi sektörlerinin katkısıyla gerçekleştiğini ifade etti.
Açılışı yapılan tesisin ülkeye büyük bir katma değer sağlayacağını ve 20 milyon avroluk yatırım ile 100’e yakın istihdam yaratacağını belirten Bakan Bolat, tesisin "Gelecek için yeşil çelik" sloganını beğendiğini ve sanayicilerin yeşil ekonomiye uyum sağlamaları gerektiğini söyledi. Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak iş dünyasıyla koordineli çalıştıklarını ve iki hafta önce İhracat Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan yeşil ekonomi teşvik programlarını tanıttı. Özellikle demir çelik, gübre, alüminyum, enerji, tekstil, giyim ve çimento sektörlerinde 2026’da başlayacak 'Sınırda Karbon Vergilemesi' uygulaması için danışmanlık hizmetleri sunacaklarını belirtti. Ayrıca, firmalara 5 yıl boyunca danışmanlık giderlerinde 10 milyon lira hibe sağlayacaklarını ve başarılı projelerin düşük faizli kredilerle destekleneceğini duyurdu.