Türk Devletleri Teşkilatı'ndan Önemli Karar

Türk Devletleri Teşkilatı

Türk Devletleri Teşkilatı'nın 3. Ortak Alfabe Komisyonu toplantısında, Türk dilleri için 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi kabul edildi. Karar, dil mirasını korumayı ve iş birliğini teşvik etmeyi amaçlıyor.

Türk Devletleri Teşkilatı tarafından oluşturulan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 9-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirdiği 3. toplantısında, Türk dilleri için ortak alfabe çalışmasını sonuçlandırdı.

Toplantıda Önerilen Alfabe

Türkiye’yi Türk Dil Kurumu'nun temsil ettiği toplantıda 1991 yılında bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesi kapsamlı bir biçimde ele alındı. Yürütülen ayrıntılı çalışmalarda proje kapsamında geliştirilmesi gereken hususlar belirlendi.

Ortak Türk Alfabesi Üzerinde Uzlaşı Sağlandı

Özverili çalışmalar neticesinde 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşı sağlandı. Ortaya konan alfabedeki her harfin Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil etmesi kararlaştırıldı.

Kararın Desteklenmesi İçin Çağrı

Toplantıda Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve iş birliğini teşvik eden, dil mirasını koruyan tarihi nitelikteki Ortak Türk Alfabesi kararının uygulanması ve desteklenmesi için ilgili kurumlara çağrı yapıldı.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.