52 Yıl Önce Kurulan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi, Ziyaretçileri Büyülemeye Devam Ediyor!

52 Yıl Önce Kurulan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi, Ziyaretçileri Büyülemeye Devam Ediyor!

Türkiye Deniz Canlıları Müzesi, 52 yıllık geçmişinde her yaştan ziyaretçiye ev sahipliği yaparak denizlerin zenginliklerini gözler önüne seriyor. Ücretsiz giriş imkanıyla, 300 ton mumya balığıyla dolu bu eşsiz müze dikkat çekiyor.

 

ÇOCUKLARIN MÜZESİ 52 YAŞINDA

 

Türkiye Deniz Canlıları Müzesi, 52. yaşını coşkuyla kutlarken, geçmişte olduğu gibi bugün de milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamanın gururunu taşıyor. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi, büyüklü küçüklü her ziyaretçiye kapılarını açarak, denizlerin derinliklerinde saklı olan sırları keşfetme fırsatı sunuyor. Yabancı turistler de müzenin zengin koleksiyonuna hayran kalıyor. Beylikdüzü’nde yer alan bu etkileyici müze, 50 gramlık hamsiden 2 tonluk köpekbalıklarına kadar binlerce deniz canlısını sergiliyor.

 

ÖĞRENCİLER ÖDEVLERİNİ YAPIYOR

 

Balıkçı Kenan Balcı’nın büyük bir özveriyle ülkemize kazandırdığı Türkiye Deniz Canlıları Müzesi, genç yaşlı herkesin ilgisini çekiyor. Kenan Balcı, “52 yıl önce büyük uğraşlarla bu müzeyi ülkemize kazandırdık. İlk olarak 50 gramlık hamsi balığını mumyaladık. Ardından köpekbalığı, orkinos ve vatoz balığı gibi türlerle müzemizi zenginleştirdik. Bugün 1500’den fazla deniz canlısı ile ziyaretçileri karşılıyoruz. Bu müze sayesinde öğrenciler, denizlerimizde hangi balıkların olduğunu öğreniyor ve öğretmenlerinin verdiği ödevleri burada yapıyorlar.” diyerek müzenin eğitimdeki rolüne vurgu yaptı.

 

52 SENEDE MÜZEYİ GELECEK NESİLLERE AKTARDIK

 

Kenan Balcı, Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’nde deniz canlılarını ölümsüz hale getirdiklerini dile getirerek, “Mumyalanan balıkların bozulmaması için her yıl bakım yapıyoruz. 52 yıl önce mumyaladığımız balıklar, neredeyse yeni mumyalanmış gibi görünüyor. Her yıl bu çalışmaları sürdürüyoruz. 35-40 yıl önce mumyalanan balıklar bile bugün ilk günkü gibi canlı. Öğrenciler, kitap ve belgesellerde gördükleri balık türlerini burada yakından inceleme fırsatı buluyorlar. Gelecek nesillere bu müzeyi aktarmak için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.

 

PALAMUTUN TANESİ 1 KİLOYA YAKLAŞTI

 

Balıkların sağlıktaki önemine dikkat çeken Balcı, “Yaklaşık bir ay önce av yasağı kalktı ve denizlerimizde bu yıl bol miktarda balık bulunuyor. Özellikle palamut balığı bu dönemde oldukça bol. 1 Eylül’de 300-350 gram olan palamut, şimdi 900-950 grama ulaştı. Yağlanarak daha lezzetli hale geldi. 950 gramlık bir palamutun tanesi artık 150 lira. Omega 3 deposu olan balık, sağlığımız için eşsiz bir besin kaynağıdır. Benim önerim, balığın bol olduğu bu günlerde haftada en az iki gün balık tüketmemizdir.” diyerek balığın faydalarını vurguladı.

 

DEV KILIÇBALIĞI YAKALANDI

 

Marmara Denizi açıklarında yaşanan balık çeşitliliğine kılıç balığı da eklendi. Dün gece balıkçıların ağına yaklaşık 100 kilo ağırlığında dev bir kılıç balığı takıldı. Tezgahlarda kılıç balığının fiyatı 500 liraya kadar düştü, bu da denizlerimizin ne denli zengin olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.