Afrika’nın ortasında, dünyanın çoğuna uzak ama kalplerimize bu kadar yakın bir noktada umut yeşeriyor. Uluslararası Kardeşlik Seferberliği Derneği (UKABDER), Çad’ın başkenti N’djamena’da “Darül Ferah Erkek Yetimhanesi” ile sadece bir bina değil, baştan sona insanlık örneği olan bir hayat merkezi inşa etti. 120 yetim çocuğun barınabileceği bu merkez, bir çatıdan çok daha fazlasını sunuyor: Eğitim, sağlık, beslenme, manevi gelişim… Ve en önemlisi, sıcak bir yuva hissi.
Darül Ferah sadece tuğlalardan örülmüş bir yapı değil; sevgiyle, fedakârlıkla ve hayırseverlerin dualarıyla örülmüş bir yaşam merkezi. Çocuklar artık sokak köşelerinde değil, 25 metrekarelik klimalı odalarda, sıcak yataklarında, sağlıklı yemeklerle beslendikleri bir yuvada hayat buluyorlar. 10 banyo, tuvalet, 24 saat sıcak su… Hijyen ve konfor birlikte sunuluyor. Üstelik yemekler sadece karın doyurmuyor; sevgiyle pişiriliyor, merhametle sunuluyor.
N’djamena… Belki birçok kişi haritada yerini bile bilmiyor ama burada binlerce yetim çocuk her gece başını koyacak bir yastık arıyor. Savaş, yoksulluk, hastalık derken gözden kaçan bu ülke, UKABDER sayesinde artık merhametin yeni adresi oldu.
Her biri 25 metrekarelik klimalı odalar 4 ranzayla donatılmış. Yani 8 çocuk aynı anda bir odada konfor içinde kalabiliyor. Her çocuk için kişisel dolaplar, düzenli yataklar, temiz çarşaflar… Her detay özenle düşünülmüş.
Günde iki öğün sıcak yemek, çocukların gelişimi için düzenli kontrol, hijyenik ortam… Yetimhane, sadece karın doyurmuyor; bedenleri ve ruhları besliyor.
Darül Ferah’ta çocuklar yalnızca yatmıyor; aynı zamanda öğreniyorlar. Sosyal ve beşeri bilimler eğitimi ile birlikte Kur’an kursları, onların ahlaki ve manevi gelişimini de destekliyor. Derslerine gönüllü eğitmenler giriyor, yol gösteriyor.
Odaların her biri hayırsever bağışçılar tarafından üstlenilmiş. Bu odalar, çocuklara sadece fiziksel konfor değil; aynı zamanda dualarla örülü bir yaşam sunuyor. Yani her köşe, bir başka kalbin izini taşıyor.
Yemekhane ise bir başka anlam taşıyor. Şehidimiz Mehmet Ali Horoz’un “Afrika’da su kuyusu açılması” vasiyeti, burada anlam buldu. İsmi verilen yemekhane, çocuklara yalnızca yemek değil, vefa duygusunu da öğretiyor.
UKABDER’in en dikkat çeken yönlerinden biri, tamamen gönüllülük esasına dayanması. Hiçbir siyasi kurum ya da cemaat bağlantısı olmadan, sadece insanlık duygusuyla hareket eden bir topluluk var burada. Gönüllü doktorlar, eğitimciler, mühendisler el ele vermiş.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda açılması da sembolik değil, bilinçli bir tercih. O gün, dünya çocuklarıyla birlikte Afrika’nın unutulan çocukları da bayram yaptı. Çad İslam Konseyi Başkanı ve protokol üyeleri de açılışa katıldı, UKABDER’e teşekkür etti.
Bu yazıyı okuyan sen de bu umut zincirinin bir halkası olabilirsin. Bir çocuğun yatağına katkı olabilir, bir öğün sıcak yemeğin hayali olabilirsin. Yetimhane sadece bir yapı değil; dualarla, yardımla, sevgiyle yaşayan bir kalp gibi atıyor.
Darül Ferah, Çad’ın ortasında yükselen bir umut kalesi. Her odasında, her köşesinde insanlık kokan bu yaşam merkezine destek olmak, sadece bir yardım değil, bir insanlık görevi. Unutma, bir yetimin duası, bazen dünyadan daha ağır gelebilir.
1. Darül Ferah Yetimhanesi tam olarak nerede bulunuyor?
Çad’ın başkenti N’djamena’da yer alıyor. UKABDER’in koordinasyonuyla inşa edilmiştir.
2. Bağış yaparak nasıl destek olabilirim?
UKABDER’in resmi internet sitesi üzerinden bağış yapılabiliyor. Banka bilgileri ve proje detayları orada mevcut.
3. Gönüllü olarak katkıda bulunabilir miyim?
Evet! UKABDER gönüllü kabul ediyor. Eğitimden sağlığa birçok alanda gönüllü olabilirsiniz.
4. Projede devlet desteği var mı?
Hayır, tamamen sivil ve gönüllü katkılarla gerçekleşti. Hiçbir siyasi yapı veya cemaat bağlantısı bulunmuyor.
5. Neden 23 Nisan’da açıldı?
Çocuklara armağan edilen en özel günde, Afrika’daki yetim çocuklara da aynı sevgi ve değerin ulaştırılması amaçlandı.
Trump Gazze Planı uluslararası tepki çekti. ABD eski Başkanı Donald Trump, Gazze için "gayrimenkul anlaşması" ifadesini kullanarak yeni bir tartışma başlattı. Filistin halkı ve dünya liderleri plana karşı çıkıyor.
İsrail’in 15 aylık saldırıları sonucu Gazze’deki okulların yüzde 85’i hizmet dışı kaldı. Eğitim 2 yıldır aksıyor, binlerce öğrenci ve akademisyen hayatını kaybetti.
Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri başka yere gönderme planını "hayal ürünü" olarak nitelendirdi ve Arap ülkelerine baskı amacı taşıdığını belirtti.
ABD’de Seattle-Tacoma Havalimanı’nda Japon Hava Yolları’na ait 787-9 Dreamliner, taksi yaparken Delta Airlines’a ait park halindeki Boeing 737’nin kuyruğuna çarptı. Olayda yaralanan olmazken, bazı uçuşlar iptal edildi.
Guatemala Devlet Başkanı Bernardo Arevalo, ABD ile yeni bir göçmen anlaşması imzalandığını açıkladı. Sınır dışı edilen göçmenlerin kabulü ve ulaşım masraflarının ABD tarafından karşılanacağı belirtildi. Ekonomik kalkınma ile göç s
HABER / MEHMET ÜNAL / ADOM AJANS- Toplu taşımacılık sektörünün dünyadaki en önemli aktörleri, Adana’da düzenlenen özel bir toplantıda buluştu.
HABER / HACI ALİ YILMAZ / ADOM AJANS - Kombiler, artık günlük yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası. Ancak bu cihazları doğru ve verimli kullanmak, hem enerji tüketimini azaltıyor hem de faturaları düşürüyor.
Yozgat Bozok Üniversitesi’nde düzenlenen atölye çalışmasında gençler, iş planı hazırlayarak Yozgat’a özgü girişimcilik potansiyelini keşfetti.
Pazaryeri’nde Kaymakam Ahmed Tayyib Kahraman ve Belediye Başkanı Zekiye Tekin, Pazaryeri Anaokulu’nu ziyaret ederek minik öğrencilerle buluştu, eğitim ve okul durumu hakkında bilgi aldı.
Geçersiz Sertifikalar, Hayali Eğitimler, Ruhsal İstismar: Zuhal Atasoy Dalman’a Acil Müdahale Çağrısı!
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanlığı, organize suç örgütlerine yönelik 4 ayrı ilde eş zamanlı operasyonlar düzenledi.
Gaziantep Gönüllü Kuruluşlar Platformu, terörle mücadelede yeni bir sayfa açılması için kritik bir açıklama yaptı. 40 yılı aşkın terör sarmalının son bulması için tüm kesimleri işbirliğine davet etti.
Antalya’nın Manavgat ilçesinde, şoför kapısı bulunmayan bir aracın trafiğe çıkması görenleri hayrete düşürdü. Aracı kullanan sürücünün, trafik kurallarını hiçe sayarak tehlikeli manevralar yaptığı iddia edildi.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Öğrencilikten öğretmenliğe bir yürek yolculuğu… Saniye Gökoğuz’un ilk romanı Penceremde Kar Çiçeği raflara çıkmadan merak uyandırdı.
Bursa’nın İznik ilçesinde, tasavvuf dünyasının önemli isimlerinden Eşrefoğlu Abdullah Rumi, vefatının 556. yılında anlamlı bir programla anılacak.
İzmir Avaz Araştırma ve Strateji Merkezi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Küresel İklim Değişikliği ve Türkiye’ye Etkileri” konulu konferansta, Ziraat Yüksek Mühendisi Uğur Şimdi önemli değerlendirmelerde bulundu.
Gazeteci-yazar Ravza Zeybek'in kaleme aldığı yeni roman “Kervan”, okuyucuyu içsel bir yolculuğa çıkarıyor. Kitap, hayatın anlamını sorgulayanlar için adeta bir başucu eseri.
HABER / ERCAN KUTLU - Ramazan Bayramı, Bahçelievler’de unutulmaz bir etkinliğe sahne oldu. Vali Davut Gül ve protokol üyelerinin çektirdiği selfie, sosyal medyada fenomenleşerek binlerce beğeni topladı.
Karya Farma HBX Ar-Ge’nin geliştirdiği HBX-HGM71 formülü, laboratuvar ortamında %99,99 oranında patojen yok edici başarısıyla çocukların sağlığına adandı.
Yüksek tansiyon, dünya genelinde 1 milyardan fazla kişiyi etkilerken, hatalı tansiyon ölçümleri yanlış teşhislere ve gereksiz tedavilere yol açıyor.
Ramazan ayıyla birlikte balık tezgahları bereketlendi! Beylikdüzü Balıkçılar Çarşısı'nda sardalya ve istavrit fiyatları dibe vurdu. 3 kilo balık alana 1 kilo bedava kampanyasıyla sağlıklı beslenme fırsatı.
Gazi Üniversitesi'nde Gıda Güvenliği ve Mikroplastik Tehlikesi Paneli Düzenlendi
Bilim insanları, bunamanın hafıza kaybı dışındaki erken belirtilerini keşfetti. Hızlı kilo kaybı ve yüksek iyi kolesterol seviyeleri, bunamanın habercisi olabilir. Bu bulgular, erken teşhis ve tedavi için umut vaat ediyor.
Bahçeşehir ve Bahçekent’te onlarca sitenin elektrik işlerini üstlenen Caner Cimşit, HGS Elektrik markasıyla güvenli, hızlı ve kalıcı çözümler sunuyor. Gönül rahatlığıyla ulaşabileceğiniz bu uzman, sadece arıza gidermekle kalmıyor,
HABER / ERCAN KUTLU - "Bahçeşehir’in başarılı Müdürü Ümit Karaağaç: Okulunda aile seminerleri, fidan dikim etkinlikleri ve spor başarılarıyla eğitimi renklendiriyor! Öğrenciler: ‘Onunla gurur duyuyoruz’."
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in büyüyen nüfusu taziye evi ihtiyacını artırdı. Vatandaşlar, Yavuz Sultan Selim Camii altı veya Kur’an kurslarının bu amaçla kullanılmasını istiyor.
HABER / ERCAN KUTLU - "Servis şoförleri, Bahçekent Emlak Konut Camii çeşmesini araç yıkamak için kullanıyor. Cemaat ve imam rahatsız, yetkililerden acil çözüm bekleniyor!"
Bahçekent’in sevilen ismi Hacı Mürsel Oktay, vefatının ardından Hadımköy Yeşilbayır Mezarlığı’nda defnedildi. Cenazeye yoğun katılım oldu; protokol, cemaat ve sevenleri son yolculuğunda yalnız bırakmadı.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.