Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2018 yılında çıkarılan ‘İmar Barışı’ yasasının uygulanmasından sonra çektikleri acıları yetkili ve etkili kişilere duyurmak istediklerini belirten İmar Barışı Mağdurları Platformu Temsilcisi İbrahim Hacıoğlu, yuvaları için alınan yıkım kararlarının durdurulması gerektiğini vurguladı.
İmar Barışı Mağdurları Platformu Ankara Ulus Meydanında düzenlediği basın açıklamasında, hakları olan imarların bir an önce kendilerine geri verilmesi gerektiğini belirtti.
İmar barışı mağdurları olarak toplanma sebeplerini dile getiren Hacıoğlu, "Toplanma amacımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2018 yılında çıkarılan ‘İmar Barışı’ yasasının uygulanmasından sonra çektiğimiz acıları yetkili ve etkili kişilere duyurmaktır. Bizler bu yasa kapsamında kendi ecdadımızdan kalan mülkler ve yapılar üzerine barınmak için kendi yuvalarımızı alın terimizle yaptık. Devletin veya başkasının arazisini işgal etmedik kamuyu da asla zarara uğratmadık. Devletimizin çıkarmış olduğu imar yasasına dayanarak e-Devlet üzerinden başvurumuzu yaptıktan sonra bize tahakkuk ettirilen ücreti de devletimizin kasasına yatırdık. Bir iki gün içinde ilgili bakanlık bizlere yapı kayıt belgesi verdi. Bu belge ile evlerimize elektrik su doğalgaz aboneliği bağladık kırsal kesimde yol olmayan yerlerde yol açma çalışmaları yaptık. Evlerin boya badana sıva gibi her türlü eksikliğini giderdik. Tabi bu arada dünyayı yakıp kavuran pandemi süreci başlar, insanlar ekonomik ve psikolojik olarak zor duruma düşer kırsal kesimlere akmaya başlar. İşte tam bu sırada aylar yıllar geçtikten sonra yapı kayıt belgemize onay veren ilgili bakanlığın bizzat kendisi verilen hakların geri alınamayacağı hükmünü çiğneyerek haksız yere yapı kayıt belgelerimizi iptal etmiştir." dedi.
"Gelen yıkım tebliğleri insanları hem ekonomik hem de psikolojik olarak çok yıpratmış ve yıpratmaya devam etmektedir"
Konuşmanın devamında Hacıoğlu, "Bu iptallerden sonra mağduriyetimiz yıkımlar, para cezaları ve mahkemeler ile devam etmiş, imar cezaları, gelen yıkım tebliğleri insanları hem ekonomik hem de psikolojik olarak çok yıpratmış ve yıpratmaya devam etmektedir. Yetkililere şu soruyu sormak istiyoruz: Başvuru sırasında ilgili Bakanlıkça hiçbir şekilde kontrol ve denetim yapılmayan bu kadar ağır cezai müeyyideleri olan bu yasayı uygulanırken vatandaşın bilgilendirilmesi, gerekli kontrollerin yapılması, yanlışlık varsa vatandaşın uyarılması ve sonra belgelerin verilmesi veya uygun değilse iptal edilmesi gerekmez miydi? İmar barışının son başvuru ve ödeme tarihlerinin iki defa uzatılması yanlış anlaşılmalara neden olmuş şöyle ki ödeme ile başvuru süresi uzatılınca 31 Aralık 2017 tarihinin de uzatıldığı doğal olarak düşünülmüştür. Bakanlığın imar barışı reklam filmlerinde ve tanıtım broşürlerinde de 31 Aralık 2017 tarih vurgusu asla yapılmamıştır. Acaba Türkiye’nin her ilinde böyle mağduriyetler yaratan bu ihmaller zinciri normal midir?" diyerek tepki gösterdi.
"Memurun insafına bırakmaları yasanın bir eksikliği, yanlış anlaşılmalara kapı araladığı ve hukuka aykırı uygulamaların delili ve göstergesidir"
Yalan beyan nedenlerle haklarında suç duyurusu yapıldığının altını çizen Hacıoğlu, şu ifadelere yer verdi:
"Ancak savcılarımız bu suçun oluşmadığını beyan ederek yalan beyanla suçlanan vatandaşlar hakkında takipsizlik kararı vermişlerdir. Yine aynı anda yapılan iki yapıdan biri uydu görüntülerine bakılarak iptaller yapıldığı için uydunun görüş alanında olmayan yapıları onaylayan memurun insafına bırakılmıştır. Bu bile yasanın bir eksikliği, yanlış anlaşılmalara kapı araladığı ve hukuka aykırı uygulamaların delili ve göstergesidir. Bizler bu acıların son bulması için her platformda devletimizin ilgili kurumlarına çağrıda bulunduk. TBMM Dilekçe komisyonuna Platform Başkanımız Gülbeyaz Kürklü adına dilekçe yazıp on binlerce kişinin imzasıyla bunu taçlandırdık, Cimer’e aynı şekilde dilekçeler yazdık, ulaşabildiğimiz siyasilere derdimizi anlattık. Ama bir türlü çözüm bulunmadı. Çözüm yolunda şu ana kadar en somut adım biz İmar Barışı Mağdurları Platformunun derdini dinleyen değerli bir siyasi parti liderimizin Meclise sunduğu yasa tasarısı teklifi olmuştur ki o teklif neden bir türlü görüşülmüyor halen anlamış değiliz."
"Yuvalarımız için alınan yıkım kararları durdurulmalı"
Son olarak Hacıoğlu, "Şunu ısrarla vurguluyoruz ki bizler rantçı, fırsatçı değiliz. Çoğumuz emekli, kendi yuvasının derdinde olan dar gelirli insanlarız. Bazılarımız belgelerinin iptal edilme haberini muhtarın yazısıyla öğrenmiş orta ve ileri yaşta olup bir kısmımız ise son başvuru süresini gün farkıyla kaçırmış veya ücretini maddi imkânsızlık yüzünden o an ödeyememiş dar gelirli insanlarız. Amacımız; tüm siyasi partilere, milletvekillerine, devlet kurumlarına, basın kuruluşlarına sesimizi duyurarak yaşadığımız bu sıkıntılara bir an önce çözüm bulunması için elimizden geleni yapmaktır. Bizler devletimizi seviyoruz ve devletimizden çözüm bekliyoruz. Kendi tapulu yerlerimizde bulunan, imar barışından faydalanıp yapı kayıt belgesi aldığımız yuvalarımız için alınan yıkım kararları durdurulmalı ve hakkımızda açılan davalar, cezalar iptal edilmeli ve yeni bir düzenleme ile bu yaşanan sorunlar çözülmelidir." şeklinde belirtti.






Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Başkan Erdoğan’ın talimatıyla AFAD ekipleri Gazze’ye gidiyor. İsrail basını Türkiye’nin sahada fiili güç oluşturmasından rahatsız. Ankara, Gazze’de yeni bir insani ve siyasi etki merkezi kurmaya hazırlanıyor.
Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Sumud Filosu, İsrail’in ablukasını aşamadı ama insanlığın onurunu tüm dünyada ayağa kaldırdı.
HABER - ÖNDER GÜZELARSLAN - Birleşmiş Milletler, Türk iş insanı Mustafa Tatar’a “Uluslararası Barış Elçisi” unvanı verdi.
İstanbul’da bisiklet severler “Sumud İçin Pedallıyoruz” diyerek Gazze’deki insani krize dikkat çekti.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçeşehir’de güzelliğine önem veren kadınların yeni tercihi NRKeslihan Acar Beauty, uzman kadrosu ve uygun fiyat politikasıyla fark yaratıyor.
HABER / ERCAN KUTLU - Hijyenik ortamı, kendi üretimi lezzetleri ve güler yüzüyle Vanilla Patisserie, Bahçekentlilerin yeni gözdesi oldu.
Balıkçı Kenan, Cumhuriyet Bayramı öncesinde gazetecileri Türkiye’nin ilk ve tek Balık Müzesi’nde ağırlayarak hem balık ikram etti hem de dostluğu pekiştirdi.
Evlilik sadece bir başlangıç değil, aynı zamanda idari ve ekonomik bir süreçtir.
Şarjdayken telefon kullanımı, sosyal medya paylaşımları ve geç yatma alışkanlığı... Uzmanlar bu üç hatanın gençlerin sağlığı ve güvenliği için ciddi risk oluşturduğunu söylüyor.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul, İzmir, Artvin, Kastamonu, Mersin ve Mardin merkezli olmak üzere 21 ilde 1 Milyar Liralık İşlem Hacmi Ortaya Çıktı.
AK Parti’nin açıklamasıyla gündeme oturan “PKK silah bırakıyor” iddiası sonrası uzmanlar konuştu. Güvenlik, siyaset ve kamuoyunun ortak beklentisi: Kalıcı barış ve toplumsal huzur.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Bilim, kültür ve eğitimin bir araya geldiği “Halk Kültürü Sempozyumu”, akademisyenlerden eğitimcilere, yerel aktörlerden girişimcilere uzanan geniş bir katılımla gerçekleştirildi.
20–22 Ekim’de Kocahan’da, 23–24 Kasım’da Çayırhan Gazi Mete Okutucu İlkokulu’nda gerçekleşecek 2. Ankara Nallıhan Kitap Fuarı başlıyor.
İzmir Tutaklılar Derneği’nin düzenlediği 18. Kete Gecesi, kültür, dayanışma ve birlik ruhunu Ege’ye taşıdı.
Aydın Benli’nin yeni romanı “Eylül – Cumhuriyet Savcısı”, adalet, aşk ve direniş ekseninde güçlü kadın karakterlerin hikâyesini merkeze alıyor.
Medya90 yazarı Ahmet Sağlam’ın “Sahabenin Peygamber Efendimize Sadakati” adlı kitabı, Türkiye genelinde yapılan oylamada birinci seçildi.
Basit belirtiler bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Vücudun verdiği 20 önemli sinyali doğru okumayı öğrenin.
Uzmanlara göre yaşlılarda en sık ölümle sonuçlanan iki tehlike var: düşme ve boğulma. Basit önlemlerle bu riskler büyük ölçüde azaltılabiliyor.
Bel ve boyun fıtığından eklem ağrılarına kadar birçok sıkıntıya manuel masaj ile çözüm sunan Masör Murat Poyraz, “Şifalı Eller” merkezini yeni yerine taşıdı.
Aydın’da geliştirilen HBX-2371 protokolü, sekiz farklı formuyla acil onkoloji tedavilerine yeni bir ufuk açıyor.
Yorgunluk, baş ağrısı, mide yanması, saç dökülmesi… Tüm bu belirtiler ne anlama geliyor olabilir?
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.