Yusuf Kaplan hoca Suffe Medresesine selam verdi
Medya90 Haber Sitemizin Yazarlarından ve Müslüman Dünyanın Sesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüphan Kaya Yusuf Kaplan Hocanın konuşmacı olduğu bir panele katıldı, konuşmayı özetleyerek bir haber analiz hazırladı. İşte o yazı.
Allah’a hamd Peygamberine salat ve selamı veciz bir tarzda getirdikten sonra, özetle şunları söyledi.
Tarihin en zorlu imtihanından geçiyoruz, bu gün uçaktan indim 9 örtülü annenin yanında bulunan tüm kız çocukların kıyafetleri tesettüre uyun değildi, bir nesil elden gidiyor arkadaş!
Birkaç yıl önce Hüdai vakfının medeniyet okumaları dersinde Suriyeli Arapça hocası; “ya hocam keşke sorun sıkıntıların az olduğu bir dönemde dünyaya gelseydik” manasında bir ifade kullandı.
Ben ona dedim ki; “yani biz ya Rebbi beni niye bu zamanda dünyaya gönderdin diye hesap mı soracağız? Allah’a, sizin itikadınız sarsılmış, biz bu harap hayatta dünyaya gelmişsek onu düzeltmek bize düşer, bundan dolayı da Allah'a şükretmemiz lazım.” Dedim.
Bizim bu yokluk döneminde dünya gelmemiz Allah’ın bir lütfü, bu yok olan değerlerimizi ihya etme vazifesi bize verilmişse ne mutlu bize.
Müslümanların sorununu iki kelime ile izah etmem istenilirse; ben buna “teslimiyet ve temsiliyet” sorunu olduğunu söyleyebilrim. İslam’a hak ettiği şekilde teslim olamıyoruz, teslimiyet olmayınca da temsiliyette de yetersiz kalıyoruz.
İslam’ı diğer dinlerden en önemli farkı itikadı öncelemesidir. Kelimeyi tevhide bakın; “Lailahe illellah muhammedün resulüllah” Allah dışında bütün putları elinin tersiyle itmek ki bu Mekke dönemine, Muhammed onun kulu ve resuludur ifadesi ise Medine’ye mükabil geliyor.
Lailahe illellah dünyanın tasallutundan kurtulmaktır, Muhammedün resulüllah ise kainatın hazinelerinin anahtarlarına sahip olmaktır.
Kur’an asıl, sünnet ise usludur, usuldan yoksun iseniz asıl fayda vermez!
Kur’an hakikatin sesidir, Hz.Peygamber ise onun nefesi.
Kur’an kaynaktır, sünneti seniyye ırmaktır. Irmak akacak ki faydası gün yüzüne çıksın.
İlahi şiar olan vahyi Mekke dönemini, bu şiarı medeni şuura çevirmek ise Medine’de hayata uygulamasını peygamber yapmış.
İslam’da yolculuk içe doğrudur, önce nefsinizi terbiye edeceksiniz, o tekamül dışa yansır. Kendine gücü yetmeyen başkasına da faydası dokunamaz.
Nefsini kurtarmaya çalışan kendini dahi kurtaramaz, ama nesli kurtarmaya çalışan kendini de ümmeti de kurtarmış olur.
Medeniyet kelimesi bize ait bir kavram ama için başkası doldurmuş, size ait kelimeleriniz kavramlarınız yoksa medeniyetiniz olmaz. Medeniyetiniz size ait kavramlarla ayakta kalabilir.
Kur’anın ifadesiyle biz vasat bir ümmetiz, bunu orta şeklinde açıklayanlar çoğunlukta, aslında bu “merkez ümmet” anlamını taşıyor, yani dünya ümmetin etrafında dönmelidir.
Siz Peygambersiz Kur’anı yaşayamazsınız.
İslam düşmanları Gazaliyi, Osmanlıyı, Peygamberi unutturmak istediler, ilk ikisinde başarılı oldular ama Hz.Peygambere güçleri yetmedi.
Hazreti Peygamber Allah’ın kulu ve resuludur, dikkat etseniz kul olmak resul olmaktan önce gelir.Hepimiz kuluz ve Allah’ın yeryüzünde birer halifesiyiz.
Muhterem hocalarım kısa vade de değil, ama ileriki zamanlarda İslam'a dönüşün olacağına kesin inanıyorum.
Bazı tembel insanları düşündüğü gibi ne Mehdiyi, ne de kıyametin kopmasını beklemeye hakkımız yok, biz görevimizi yapmaya devam edeceğiz.
Bu günü iple çekiyordum çünkü medrese ayağa kalkarsa medeniyetimiz hayat bulur. Ben bu kanaati taşıyorum.
Müslüman Mimar inşa etmiyor, ibadet ediyor, yani Süleymaniye Camisi Mimar Sinan’ın ibadetidir.İşimiz ne olursa olsun ibadet aşkıyla yapmamız lazımdır.
Bu dinin öncü kuşakları Sahabelerdir.
Aynen onlar gibi bu çağda yaşayacağız, ama çağı yaşamayacağız. Sahabe çağını tanıdı, ama onu red etti, hakikate tabi oldu.
Peygamber inzivaya çekilmedi, Hiradaki süreç Peygamber olmadan önceki süreçtir, Peygamberilik vazifesini aldıktan sonra hayatın tam ortasında Mekke’de çalışmalarını başladı.
Ben “medeniyet tasavvuru” derslerinde Darül erkan ve Suffe’den aldım.
Bizim talim terbiyemizde öğretmen, kitap ve talebe var, öğrenci ve talebe arasındaki en önemli fark;
Talebe öğrenmeye hevesli, öğrenci ise zorla derse alınıyor,
Talebe ilmin peşinde koşarken, öğrenci not ve diploma peşinde koşuşturuyor,
Talebede ruh var, öğrencide kuru bilgi var.
Herhalde bu kadar fark yeterli olur diye düşünüyorum.
Zorunlu ders, sorunludur unutmayalım!
Bizim adam yetiştirmeye zamanımız yok, adam yetiştiren adamları yetiştirmemiz lazımdır diye düşünüyorum.
Liseden aldığımız talebelerimi üç yılda 5 kategoride 100 kitap okuyorlar ve artık olgunlaşıyorlar. Yani çağlarını tanıyorlar ama çağlarının yaşamıyorlar. Tıpkı sahabe tarzında yani.
…….
Daha nice örneklerle verimli bir ders yaptı.
Dr.Tayyip Elçi hocamızın teşekkür konuşmasıyla sohbet tamamlandı.
Netanyahu Öldü mü? İsrail’de Yönetim Boşluğu İddiası
Gazeteci Ayşegül Akyüz Yahşi’nin araştırması, İsrail-İran gerilimi sırasında Netanyahu’nun akıbetine dair soru işaretlerini ve İsrail yönetiminde olası bir “yönetim boşluğu” ihtimalini gündeme taşıdı.
Devrim Muhafızları’ndan Netanyahu İçin “Ebedi Karanlık” İması
AYŞEGÜL AKYÜZ YAHŞİ - İran Devrim Muhafızları’na yakın medya organları, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun akıbetinin belirsiz olduğu iddiasını yeniden gündeme taşıdı. İsrail yönetimi ise bu iddiaları kesin bir dille reddediyor.
Türkiye Savaşa Girecek mi? Kritik Senaryo
HABER ANALİZ / ERCAN KUTLU - ABD-İsrail ile İran arasındaki savaş bölgeyi sararken gözler Ankara’ya çevrildi. Türkiye dengeli politika sayesinde şimdilik dışında, ancak riskler büyüyor.
Epstein Dosyası Yeniden Gündemde: Küresel Ahlâk Tartışması
HABER MERKEZİ - Epstein soruşturmasına dair belgelerin yeniden gündeme gelmesi, küresel güç ilişkileri, şeffaflık ve hesap verebilirlik tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
Erdoğan, Riyad'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretinde ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alındı.
Osmangazi Meydanı'nda Ramazan etkinlikleri coşkuyla sürüyor
Cahit Kaşıkçılar'ın kukla gösterisi ve Türk Sanat Müziği dinletisiyle Bursalılar manevi bir akşam yaşadı.
Karatay'da iftar ve teravih buluşmaları
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, iftar ve teravih programlarında vatandaşlarla bir araya geldi.
Jandarma 27 ilde silah operasyonu: 259 gözaltı
Jandarma Genel Komutanlığı'nın 27 ilde düzenlediği operasyonda 1 kaçak silah imalathanesi bulundu, 259 şüpheli gözaltına alındı.
Bursa Emniyeti'nde Ramazan iftarında birlik mesajı
Bursa İl Emniyet Müdürlüğü, teşkilat mensupları için iftar programı düzenledi. Kadir Gökce'nin himayesindeki buluşmada, dayanışma ve hizmet kararlılığı vurgulandı.
AKSAÇLILAR Başkanı Ahmet BEREKET'ten Ramazan Mesajı
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet BEREKET, Ramazan'ın rahmet, bereket ve kardeşlik ayı olduğunu vurguladı.
AKSAÇLILAR Başkanı Bereket'ten FETÖ Uyarısı: Çok Dikkatli Olmalıyız
Ahmet Bereket, FETÖ'nün yeniden yapılanma çabalarına karşı devleti ve milleti uyardı, mücadelenin gevşetilmemesi gerektiğini vurguladı.
AKSAÇLILAR Başkanı'ndan Yalova'daki bebekli kavga tepkisi
Ahmet Bereket, 14 aylık İkra bebeğin yaralandığı olayı toplum vicdanını yaralayan kabul edilemez bir şiddet olarak nitelendirdi.
İYİ Partili Doğan'dan İzmir Körfezi ve Yerel Yönetimlere Sert Eleştiriler
İYİ Parti İzmir İl Başkanı Ülkü Doğan, İzmir Körfezi kirliliğinde yerel yönetimleri eleştirdi ve İzmit modelinin uygulanmasını istedi.
Deprem Yıl Dönümünde Şehitler Anıldı, Dayanışma Vurgusu Yapıldı
Kahramanmaraş depreminin yıl dönümünde Sultanbeyli'de anma programı düzenlendi, film gösterimi ve konuşmalarla acılar hafızalarda tazelendi.
Ahmet Bereket: Uyuyan Hücre ve FETÖ Tehdidine Karşı Mücadele Sürmeli
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, uyuyan hücreler ve FETÖ terör örgütüyle mücadelenin tavizsiz sürdürülmesi gerektiğini açıkladı.
Başkan Zeyrek Turizm Fuarı’nın açılışına katıldı
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Hafta Sonu Kahvaltısı İçin Biyer'e Uğramaya Ne Dersiniz?
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale Turistlerin Yeni Gözdesi Mi?
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025'te Nereye Tatile Gideceğiz? Resmi Tatil Günleri ve Öneriler
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan'da Türkler İçin Oturum İzni Kolaylığı
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
İzmir'de Genç Kemankeşler ve Yazarlar İftarda Buluştu
TYB İzmir Şubesi, geleneksel okçuluk sporuyla ilgilenen gençleri ve şehrin önemli isimlerini iftar sofrasında bir araya getirdi.
Sancakkale Savunması'nın 112. Yılı Anma Programı Düzenleniyor
Sancakkale Dayanışma Grubu, tarihi savunma yapısının tanıtılması ve korunması için 10 Mart'ta anma programı düzenliyor.
370 Yıllık Sancakkale'nin Yasaklı Tarihi ve 10 Mart Anma Töreni
İzmir'in 370 yıllık Sancakkale kalesi, 111 yıldır saklanan savunma gerçeği ve halka kapalı tutulması protesto ediliyor.
Anadolu İrfanı ve Kimlik Sınavı
Celal Karatüre’nin “Hacılar İlahisi” çıkışı üzerinden; Anadolu irfanı, Hoca Yesevi geleneği ve kimlik mücadelesi sosyolojik açıdan yeniden tartışılıyor.
Toplumsal Yara Roman Oldu
Toplumun kanayan yarası kadın cinayetlerini polisiye kurguyla anlatan “Züleyha / Yarıda Kalan Hayatlar”, Ankara’daki ilk imza gününde okurlarla buluştu; Yazar Şerafettin Yıldız, romanın vicdanlara dokunmasını amaçladığını söyledi.
Travma ve Bağımlılık Semineri Öğretmenlerle Buluştu
Prof. Dr. Erdinç Öztürk'ün katılımıyla düzenlenen seminerde, travmanın aile ve birey üzerindeki etkileri ile bağımlılığın psikolojik temelleri ele alındı.
Bahçeşehir Semt Polikliniği Yeniden Açıldı
HABER / ERCAN KUTLU - Başakşehir’de uzun süredir kapalı olan Bahçeşehir Semt Polikliniği yeniden hizmete açıldı. Mahalle sakinleri gelişmeyi memnuniyetle karşılarken göz doktoru atanması da bekleniyor.
Göz Kapağı Estetiğinde Yeni Trend: Doku Koruyucu Teknikler
Prof. Dr. Ahmet Karacalar, göz kapağı estetiğinde 'fazla dokuyu çıkarma' yerine 'hacim koruyucu' tekniklerin öne çıktığını açıkladı.
Ramazan Sofralarında Balık Önerisi
MEDYA90 HABER MERKEZİ - Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Balıkçı Kenan Balcı, Ramazan ayında iftar sofralarında haftada en az iki kez balık tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Çene Tedavisinde 20 Dakikalık Yeni Dönem
ERCAN KUTLU / MEDYA90 - Uzm. Dt. Ömer Pirinç’in geliştirdiği minimal invaziv yaklaşımlar; çene eklem ağrıları, horlama ve bazı konuşma problemlerinde kısa sürede uygulanan fonksiyonel tedavi seçenekleri sunuyor.
“Genç Girişimci Zahra’dan Bahçekent’e Çikolata Keyfi”
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
Çaya Geldik Etkinliği 654 Ada’da Gönülleri Fethetti
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Hevi Zana Sami 3 Yıl Üst Üste Okul Birincisi Oldu
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
Matbaa ve Baskıda Uygun Fiyatlı Çözüm: Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
Bahçekent 654 Ada Örnek Site Oldu: Yeni Yönetim Takdir Topluyor
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Niğde'de Ramazan Bereketi Mahalle Sofralarında Yaşanacak
Niğde Belediyesi, Ramazan'da Gönül Sofraları ve Muhabbet Çadırları ile hemşehrileri buluşturuyor.
Urla Esnaf Odası Seçiminde Tarafsızlık Tartışması
Belediye başkanı ve ilçe başkanının mevcut adaya açık desteği, esnaf seçimlerinde tarafsızlık ilkesini gündeme taşıdı.
Eyüpsultan'da Sevgi Etkinlikleri: Emekliler Lokali'nde Oyuncak Atölyesi
Eyüpsultan Belediyesi, Şubat ayı boyunca sürecek Sevgi Etkinlikleri kapsamında Emekliler Lokali'nde geleneksel Eyüp oyuncakları atölyesi düzenledi.
Anadolu Selçuklu Hastaneleri Yozgat’ta “Ocakbaşı Sohbetleri”nde Ele Alındı
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
2025 AİLE YILI’NA NİĞDE BELEDİYESİ’NDEN BÜYÜK DESTEK!
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.



