Tarih: 13.08.2024 17:40

YYDD Başkanı Akyüz'den açıklama!

Facebook Twitter Linked-in

Yeni Yüzyıl Düşünce Derneği yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Öyle görünüyor ki 2010 yılından beri Sümela’da yapılmakta olan ve Patrik Bartolomeos’un yönettiği ayinlerin devamı içinde bulunduğumuz Ağustos ayı içinde tekrar yapılacak. Dinler arası diyalog teorisyenleri’nin kılavuzluğunda başlayan bu faaliyet masum dini ritüeller görünümü altında  siyasi bir atak olarak hamlelerine devam edecek. Her şeyden önce bilmeliyiz ki bu masum dini bir faaliyet değil din kisvesi altında yapılan ve Pontus hayalleri barındıran dört dörtlük bir siyasi organizasyondur.

Bu ayin pontusçu derneklerin her zaman yapmak istedikleri ve siyasi bir aşama olarak gördükleri bir faaliyettir. 2009 yılında henüz bu şekilde ayin yapmak yasakken “Rusya Yunan Cemaatleri Federasyonu” başkanı ve aynı zamanda Rus Duması milletvekili aşırı Pontusçu “İvan Savıdıs” ve ekibi korsan ayin yapmak istedi. Fakat görevlilerce engellendi. Ayin yapılamadı. Sonraki yıl Dinler arası diyalogçuların marifeti ile ayine resmi olarak izin verildi ve bu pontusçu faaliyet basit kültürel bir dini ritüel olarak insanlarımıza sunuldu. Bu Pontus özlemi çeken insanların faaliyeti maalesef 2010 yılından itibaren yapılmakta. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için faaliyetin muhataplarına birkaç soru sormak aydınlatıcı olacaktır.

Görüldüğü gibi yapılan ve yapılacak ayinlerin amaçları dini değil siyasidir. Ayinlere izin verilmesi Helenizm’in Pontus rüyalarına prim verilmesinden başka bir amaca hizmet etmeyecektir. Sümela’da yapılacak ayine sadece bir şekilde izin verilebilir. Bilinmektedir ki bu çeşit faaliyetler mütekabiliyet esasına dayanır. Sümela’da Fatih’in Trabzon’u fethedişinin yıldönümü olan 15 Ağustos veya civar tarihlerde ayin yapılmasının ön şartı, Fatih Sultan Mehmet’in Atina’yı Osmanlı topraklarına kattığında  Atina’da yapılan Fethiye camii’nde başta Fatih sultan Mehmet ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimiz için 30 Ağustos’ta Kur’an’ı Kerim tilaveti ve Mevlüt okunması gibi dini faaliyetler yapılması olmalıdır.  Ortodoks ayininin karşılığı ancak bu şekilde mütekabiliyet esasları ile mümkün olabilir. Fakat çok iyi biliyoruz ki Yunan hükümeti bırakın bu şekilde bir faaliyete izin vermeyi normal zamanlarda Cuma namazlarına bile zorluk çıkarmaktadır.

 

Ortodoks Rum Patriği Bartholomeos’un Sümela’da ayin yapmasına izin verilmemelidir. Bu ayin Pontus rüyalarının yeşermesinden başka hiçbir işe yaramayacaktır. Bilinmelidir ki bu gün din kisvesi altında varlığını devam ettiren Fener Rum Kilisesi, Megalo İdea’nın paslı hançeri olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Üzerinde bulunduğumuz ve şehitlerimizin kanıyla tapusunu aldığımız bu topraklar asla hata kabul etmez. Hata yapan ve oynanan oyunlara kanan her medeniyet bu coğrafyada tarihin tozlu sayfalarına gömülüp gitmiştir. O nedenle bizler bu topraklarda var olmak istiyorsak her zaman oynanan oyunlara karşı uyanık olmak zorundayız.

Kaynak: 61 Saat, 12.08.2024




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —