• BIST 100

    10647,91%-0,31
  • DOLAR

    32,62% -0,25
  • EURO

    34,99% -0,54
  • GRAM ALTIN

    2450,26% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3971,42% 0,45

Yusuf Özertürk


ADALET HERKESE LAZIMDIR !

*Adalet ölçülülüktür.Ölçülülük de bir doğru, kalibreli ölçüyü gerektirir.


*Ölçü birimini, her şeyi bilen ve adil olan belirlemelidir. Allah’tan başka herşeyi bilen ve Adil-i mutlak olan kimdir?
*Hak olan adalet, halkın arasına konulmuş bir terazidir.Ölçüyü belirleyen de bizzat Allah olmalıdır.Devletin vazifesi teraziye ve ölçüye nezaret etmek olmalıdır.
*Cahilin ve zalimin ölçüsü esas alınırsa,o adelet ifsâd olur.
*Adalet, önce ne kendine, ne de başkalarına zarar vermemekle başlar.
* Adalet, insanın ve devletin kendisine düşeni, vazifesini uygun şekilde yapmasıdır.
*Adalet, insanın ve devletin sağlıklı olmasının temel şartıdır. 
* Adalet, her insana hakkını, payını, ona uygun ve onun için yerinde olanı, onun için iyi ve yararlı olanı ona vermektir (Sokrates).
*İnsanların birbirlerine zulümleri, eğer adil bir devlet varsa, önlenebilir. Ama devletin yaptığı zulümleri önleyecek bir güç yoktur.
Devletin ekonomik faaliyette bulunduğu sahalar, iktidarda bulunanların ve yandaşlarının arpalığı olmamalıdır (İbn Haldun).

*Adaletin tesis edilmesi için, adil bir Anayasa olmalıdır. Ana yasa, temel hakları (yaşama, mülkiyet, hürriyet, aile,vs) garanti altına almalıdır.
*Anayasa,bir kişi/kurum tarafından keyfi bir şekilde hazırlanmamalı ve cebren,hile ile bir oldu-bittiye getirilerek onaylanmamalıdır.Anayasa şeffaf şekilde (hükümleri halka açıklanarak) oylama ile ve asgari çoğunluk tarafından onaylanarak yürürlüğe girmelidir. 
*Anayasa, bağımsız,özel ve tüzel kişilere karşı tarafsız, azledilmelerini gerektiren suç işlemedikçe (Anayasada belirtilmiş) belirli süre mevkileri ve ikametleri garanti edilmiş belirli sayıdaki üyelerden müteşekkil bir Anayasa Mahkemesi tarafından icra ve takip edilmelidir.Anayasa mahkemesinin kararları kesin olmalı ve hiçbir şekilde delinmemeli ve askıya da alınmamalıdır.
*Anayasa bütün kanunların üstünde olmalıdır.Anayasaya uygun olmayan hiçbir kanun çıkartılmamalıdır, şayet çıkartılmışsa bu Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmelidir.
*Anayasaya uymak bir zorunluluk olmalıdır.Anayasa, her kişi ve kurumu bağlamalıdır.Devletin icracı kuvvetleri Anayasaya bağlı olmalı ve esas görevleri de Anayasayı korumak olmalıdır. Anayasaya uymamak veya tağyir etmek milleti tanımamaktır ve bu diktatörlüktür.
*Devletin mükemmelliği yoktur. Anayasanın mükemmelliği vardır.Anayasa, Adalet ilkesine ne derecede uygunsa, o derece de  mükemmel olur. Devlet ve devlet organları Anayasaya tam olarak uymak zorundadır (İmmanuel Kant).                                
*Baldıran zehiriyle öl, ama adaleti öldürme ! Zira sen ölürsen bir kişi ölmüş olur. Ama adalet ölürse çok kişi ölür (Sokrates).
*'Bir kişiye yapılmış haksızlık, bütün insanlığa yapılmış haksızlık demektir'( Emile Zola).
*Haksızlığa sapıp, bütün insanların seni takip etmesi yerine, adaletle davranıp tek başına kalmak daha iyidir'.                 ( Mahatma Gandhi).
*'Adalet mülkün temelidir ( Adalet devletin temeli, esasıdır)'                     ( Hz.Ömer).
* "Muhakkak ki, Allah adaletle emreder (Her hususta adaletli olmayı ve adalete göre hüküm vermeyi)..’’( Nahl- 90).
*Adalet, devletin temelidir. Devlet de, adaletin muhafızıdır. Adaletsiz devlet, eninde sonunda yıkılmaya mahkumdur. Devletsiz adalet de, cinayete kurban gider.
*Adaletin terazisi bozulursa, hakkı tartacak bir cihaz bulunamaz.
*Adaletle yürütülmeyen devlet, tebaya Cehennemî bir hayat yaşatır.
*Adalet herkese lazımdır.Bu gün olmazsa, yarın, yarın olmazsa da öbür gün.Ama bir gün mutlaka herkese lazımdır. Bu gün bana ise, yarın da sana...
*Yaşasın Adalet, kahrolsun zulüm…

Yazarın Diğer Yazıları


28.8° / 21.8°

YAZARLAR