• BIST 100

    9777,46%-0,53
  • DOLAR

    34,16% 0,08
  • EURO

    38,11% -0,21
  • GRAM ALTIN

    2913,97% -0,65
  • Ç. ALTIN

    4899,30% 0,64

Gülhan Kartal


Adaletsizlik ve İnsan Hakları

Bağımlılık ve insanlık suçu bir nevi esaret, özgürlüklerin elden gitmesi olarak ifade edilebilir. Yaşam hakkı, kişinin sahip olduğu diğer tüm hak ve özgürlüklerin kullanılabilmesini sağlayan en önemli temel haktır. İnsan onuruna yaraşır bir hayat sürdürmenin mümkün olması için kişinin doğuştan getirdiği dokunulamaz, bölünemez, vazgeçilemez hakların var olan hukuk sistemince bu hakların tanınması ve en iyi şekilde korunması gerekmektedir.


Adaletin Yeniden Tesis Edilmesi

Kız çocuklarının sebepsiz yere öldürülemeyeceği, bir masumun hayatının ve haklarının feda edilemeyeceği, adaletin yeniden tesis edilmesi isteniliyor. "Zulüm bir şeye hakkını vermemektir," diyen Mevlânâ, hem zalimin karakterini hem de adaletsizliğini vurgular. Adalet arayışı içinde adaletsizliğin baskın oluşu üzücü değil mi?

Pasif Adaletsizlik ve Shklar'ın Yaklaşımı

“Pasif adaletsizlik” konusunu derinlemesine inceleyen Judith Shklar, "Adaletsizliğin Veçheleri" kitabında yeni bir adalet teorisi inşası yerine adaletsizliğin farklı yönlerini tartışıyor. Yazar, “adaletsiz olan tüm şeyler karşısında takınılan anlamsız ve haksız sessizliği” buna en büyük neden olarak görüyor. Böylece adaletsizliğin sonuçları üzerinde yeniden bizlere düşünme ve konuşma imkânı veriyor.

Yazarın Diğer Yazıları


15.9° / 15.3°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.