• BIST 100

    9054,79%0,58
  • DOLAR

    34,27% 0,46
  • EURO

    37,18% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2980,90% 0,92
  • Ç. ALTIN

    4907,79% 0,00

AHMET MARANKİ


Adriyatik’ten Çin Seddi’ne! Türk Devletleri Teşkilatı! Ortak Türk Alfabesi-4

Türk dilinin tarihi seyri içinde kronolojisi!


Değerli takipçiler beş serilik bu yazı dizimiz kronolojik olarak tarihi seyri içinde Türk dilinin hayata geçiriliş merhalelerini, en büyük ve nihai hedefi olan Türk ve İslam devletlerinin dil ve kültür birliğini engellemek için sergilenen oyunları “yeni nesillere tarihe kayıt düşmek için” hazırlanmıştır!

“Unutmayın! Başka hiçbir dil bilmeden sizi Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar götürecek tek dil vardır; Türkçe. Dilinize sahip çıkın.” (Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu)

YAKIN TARİHTE İLK LATİN ALFABESİ!

Sovyetler Birliği bünyesindeki Türk topluluklarının alfabelerini ortak bir yazı sistemiyle Latin alfabesine dönüştürmek amacıyla 1930’lu yılların başında oluşturulan Ortak Türk Alfabesi, aslında bu alanda yapılan girişimlerin temelini ve ilkini oluşturmuştur!

Sibirya’daki Türk boylarından biri olan Sahalar, 1917 yılında Türk dünyasında Latin alfabesini ilk kullananlar olmuştu. 

 

Aynı bölgede Tuvalar da uzun süre Moğol alfabesini kullanmış ve 1930 yılında Latin alfabesine geçmiştir. 

KÜRESEL GÜÇLER SOVYETLER 

BİRLİĞİ’NE TESİR EDİYOR!

Hedef, Türk devletleri arasındaki alfabe birliğini bozmaktır! Sovyetler Birliği’nin baskısıyla Tuvalar daha sonra Kiril alfabesini kullanmışlardır!

 

1920’li yıllara kadar Türk dünyası alfabe birliğine sahipti. 1926 tarihinde Bakü’de düzenlenen I. Türkoloji Kongresi’nde bu konu görüşülmüş ve Latin alfabesine geçilmesi kararı alınmıştı. 

Türk dünyası için kültürel birliğin ilk vazgeçilmez şartı alfabe birliğidir. Türk Devletleri Teşkilatı himayesinde, Türk Dil Kurumu ve Uluslararası Türk Akademisi iş birliğinde düzenlenen “Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu Birinci Toplantısı” 28-29 Mayıs 2023 tarihlerinde Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilmiştir. 

LATİN ALFABESİNE 

GEÇİŞTE İLK TOPLANTI!

Dört oturumdan oluşan toplantının açılış konuşmasını Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev yaptı. Mustafayev, Latin alfabesine dayalı ortak bir alfabe konusunun 1926’daki Bakü Türkoloji Kongresi’nden bu yana devam ettiğine dikkat çekti. 

Dil birliğinin Türk devletler topluluğunda büyük büyük bir ekonomik ve kültürel kalkınmaya sebep olacaktır!

 

Toplantının ilk oturumunda kardeş ülkeler arasında ortak alfabe birliğinin sağlanması ve devletlerin dil politikaları ele alındı. 

İkinci oturumda Ortak Türk Alfabesi Komisyonu’nun görevleri ve çalışma esasları görüşüldü. 

Üçüncü oturumda ise ortak alfabenin geliştirilmesine yönelik yol haritası görüşüldü. 

Son oturumda ise toplantının sonuç bildirgesi ortak Türk alfabesine geçiş kabul edildi…!

Ortaya çıkan bu yeni ortak Türk alfabesi Türk devletleri arasındaki pek çok alanda birlikteliği sağlarken, halledilmesi gereken daha pek çok problemi de ortaya çıkarmıştır!

OSMANLI TÜRKÇESİ HEDEFİ!

Türk devletler teşkilatının Latin grafiksındaki ‘Ortak Türk Alfabesi’nden sonra Türk Birliği’nin; eskiden Arap Elifbası ile de yüzyıllardır eser veren ülkeleri de geçmiş tarihi ile birleştirip barıştırmak için;

Arap elifbası ile Osmanlı Türkçesi’nin de bütün ülkeler bazında hayata geçirilmesi ortak kültürleri yaşayan milletleri bir araya getirecek Türk İslam Birliği’ne giden yolu kısaltacaktır..! 

LATİN ALFABESI KÜRESEL VE PLANLI 

BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜDÜR!

Türkiye harf inkılabı ile Arap Elifbalı Osmanlı Türkçesini terk ederek 1000 yıllık tarihindeki bugün terkibinde bulunan 70’e yakın devlet ile dil yönüyle irtibatını kesip; Türkiye Cumhuriyeti Devletini Latin alfabesine geçirirken;

Küresel güçler Sovyetler Birliği’ndeki bütün Türk devletlerini planlı bir şekilde 1930’lu yıllarda aynı zamanda Kiril alfabesine geçirmiştir!

BİR ANDA BÜTÜN TÜRK DÜNYASI 

FARKLI ALFABELERE GEÇİRİLMİŞTİR!

Böylece Türk dünyasının alfabe birliği planlı bir şekilde yeniden bozulmuştur! Yapılan bu dil değişikliklerle devletlerin binlerce yıllık tarihleri okuyamayan yeni nesiller ortaya çıkmıştır!!!

Devletler bırakın elindeki kütüphanelerde yazılmış binlerce tarihi eserleri okumayı, atalarının mezar taşlarını dahi okuyamayan yeni bir nesil ortaya çıkmış, yeni ve eski neslin eliyle irtibatları koparıldığı gibi tarihi dil ve kültürleri ile de bağları koparılmıştır..!

TÜRKLERE SON VATAN 

ANADOLU TÜRKİYE’Sİ!

Türkistan bölgesinden, güneşin doğduğu topraklardan çok büyük bir ilim ve medeniyet ile batıyı aydınlatmak üzere yola çıkan Türklerin Avrupa’yı Viyana kapılarına kadar zorlamalarına rağmen gelişen konjektör içinde tarihi seyri içinde son Toprakları Anadolu’yu yurt edinmişlerdir!!!

Tarihte pek çok devlet kuran Türkler İslamiyet’le müşerref olduktan sonra bin yıla yakın İslam’a hizmet etmiştir!

Tarihte kayıtlı olan Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldızın-devletin, tarihe kayıtlı 24 Türk devleti kurmuş Selçuklu’dan Osmanlı’ya kadar bütün kurulan bu Türk devletlerinin kullandıkları diller farklı da olsa; davaları İ’LÂ-Yİ KELİMETULLAH -Tevhid inancını yüceltip hâkim kılma davası olmuştur!

Hedef: 2040 Türk dünyası vizyonudur!

Devam edecek..!

Not: Orta Doğu’daki son gelişmelerle ilgili bu sütunlarda Gazze soykırımından önce de, BOP-1, BOP-2 ve 50’ye yakın uyarıcı yazılarımız yine bu sütunlarda bugün yaşanan acı gerçekleri takipçilerimizle, devletimizle ve insanlıkla paylaşılmıştır!! Hiçbir tedbir alınmamış ve senaryolar hayata geçirilmiştir!

Yazarın Diğer Yazıları


15.1° / 12.9°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.