Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com

  • BIST 100

    9936,85%1,08
  • DOLAR

    35,31% -0,14
  • EURO

    36,52% -0,32
  • GRAM ALTIN

    3001,45% 0,58
  • Ç. ALTIN

    4858,66% 0,88

Seyfettin BUDAK


Ahlak Şartı ile İyi Bir Toplum Oluşturmak-1

Ahlak, iyi bir toplum oluşturmanın temel şartıdır. Ahlaki değerler ve bileşik eğitim ile bireylerin toplumsal bilinçleri güçlendirilmeli, böylece sağlıklı bir toplum düzeni kurulmalıdır.


İyi bir toplum oluşturmanın ahlak şartı, insanın kurduğu ilişkiyle hayatı sürdürmesidir. Toplumsallaşmak ve kendini gerçekleştirmek için, birey olduğunun farkında olmak ve diyaloglarla kültürün devamlılığını sağlamak gereklidir. Bunlar, aynı zamanda bulunduğu topluma aidiyetlik duygusu kazandırır. Din, sanat, dil, örf ve gelenek, kültür sayesinde zamanda akar. Bunlar, toplumun değişmez yüzüdür. Bir de değişen yüzü vardır. Adam öldürmek ve hırsızlığın kötü, anne ve babaya saygı ise toplumların değişmez yüzüdür. Bunlar, iç dünyada saklı doğal ahlak ilkeleridir. Değişen şey, kültürel öğeler ve dini anlam yüklenmiş geleneklerdir. İnsan, bunlarla dengeli yaşamın peşindedir. Temel gayesi, uyum ve dengeyi sağlayacak ahlaki davranışlar sergilemektir. Çünkü dengesizlik ve uyumsuzluk, kaos doğurur. Bunun için istenen, insanın değişmez, ortak doğası ve ahlakı üzerine bir düzen kurmaktır. Bu düzen kurma eylemi onun sorumluluk bilincidir. Bu bilinç sayesinde toplumu aşan istek ve arzulara sınır tutar.

Eğitim ve Öğretimde Ahlak

Eğitim ve öğretim, bireyin ahlaki gelişiminde önemli bir rol oynar. Bu eğitim, ayrık değil, bileşik eğitim şeklinde olmalıdır. Ayrık eğitimde, hayata dair her şey, ahlaktan ayrı bir şekilde değerlendirilirken, bileşik eğitimde ahlak ile eğitim iç içe geçer. Sevgi, merhamet ve adalet üçgeninde bir eğitim anlayışı geliştirilmelidir. Örneğin; Korona virüs hastalığının yaygın olduğu yıllarda, sağlık malzemelerine güçlü ülkelerin zorla el koyduğuna şahit olduk. Özellikle Amerika’da, fakir insanların, zenginlere göre ikinci sınıf görüldüğü ve İtalya’da yaşlıların bakım evlerinde ölüme terk edildiklerini izledik. Bütün bunlar, ahlaki yoksunluğun birer örneğidir.

Ahlaki Yoksunluğun Sonuçları

Bu yoksunluk, ahlakın toplumsal bilinçten ziyade, sadece kanun olarak görülmesine yol açmaktadır. Kısacası, ahlakın her şeyin iç dünyasını oluşturacağı bir sistem ile ancak iyi bir toplum düzeni kurulabilir.

Yazarın Diğer Yazıları


YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.