• BIST 100

    9777,46%-0,53
  • DOLAR

    34,15% 0,09
  • EURO

    38,15% -0,17
  • GRAM ALTIN

    2913,57% -0,66
  • Ç. ALTIN

    4899,30% 0,64

ZÜLEYHA ÇAĞLAYAN


Ahlaki Yozlaşmanın Sebepleri: Eğitimde Değerler ve Din Eğitimi

Ahlaki yozlaşma, toplumsal değerlerin erozyona uğraması ve gençlerin sağlıklı bir birey olarak yetişmesi açısından büyük bir tehdit oluşturuyor. Eğitimde değerler eğitimi ve din eğitiminin önemi, bu sorunun çözümünde hayati bir rol oynuyor. Uzmanlar, toplumun geleceği için ahlaki değerlerin yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurguluyor.


Konuya tam ortasından dalıp, ülkemde alıp yürüyen ahlâki yozlaşmayla başlayacağım. Toplumda yalanın, hırsızlığın, arsızlığın, haramın pik yaptığı günlerden geçiyoruz maalesef. Saygısızlık, sevgisizlik, vicdansızlık dün utanç vesilesi iken bu gün gurur vesilesi haline gelmiş. Helalinden kazanmak ile ilgilenen yok olmuş; nasıl olursa olsun kazanmak rutinini tercih edenler türemiş günümüzde. Tüm bunlar eğitim sisteminde değerler eğitimi ayağındaki aksaklıklar ile ilgili sonuçlar.

Laiklik ve Din Eğitimi

Bir diğer ayağında din eğitimi var. Laikliği yanlış anlamış ve uygulamış bir toplum olarak dini devletten değil toplumdan da uzak tutan eğitim sistemi nedeniyle fıtratı ile kavgalı, dini ve kültürel kimliği ile yabancılaşmış, özünden gayrısına öykünen, Allah'ı İslami esasları, peygamberi anlamaktan çok uzak ve hatta dininden utanan ardışık iki üç nesil yetiştirmiş durumdayız. Manen hiçbir kurala tutunamayan, ahlakla beslenip, dinle yolunu izini tutamayan ilim eksiktir. Bu ilim insanı yarım bırakır, tamamlanamayan insanlar ruhen ve psikolojik olarak huzura ve tekamüle eremezler.

Eğitimde Değerler ve Din Eğitimi

Bu minvalde: Türk eğitim sisteminde ilk değişmesi gerekenler değerler ve din eğitimidir. Zorunlu eğitimin ilk yılı ana sınıfı ile başlamalı; bu sınıfta eğitim, oyun, masal, resim gibi faaliyetlerle görsel, işitsel ve duyusal becerileri geliştirmeye, çocuğa ifade yeteneğini kazandırmaya ve sosyalleştirmeye yönelik bir müfredat belirlenmelidir.

Psikolojik Destek ve Ahlak Eğitimi

Her okulda yeteri kadar psikoloji okumuş bilim insanı bulunmalı, gelecek nesiller bedenen olduğu kadar ruhen de sağlıkla yetiştirilmelidir. Okullardaki psikolog ya da pedagoglar aile içi eğitim ve davranış eksiklerini de tespit etmeli, çocukların ailede örselenmesinin önüne geçilmelidir. Çocuklar sevgiyi, saygıyı, dürüstlüğü, yardımı, merhameti, hoşgörüyü, vicdan muhasebesini ve dinlerini eğitimin ilk yıllarında öğrenmeli, geri kalan her şey bu temellerin üzerine oturtulmalıdır.

Milli Eğitim Sisteminin Önemi

Eğitimin milli ve özgün olabilmesi için her ilden işini hakkı ile yapabilen donanımlı eğitimciler arasından geniş tabanlı bir heyet oluşturulmalı, eğitim sistemi milli ve ahlaki motiflerimiz ile görüntülenerek güncellenmeli, çağın gerekleri ile desteklenmeli ayrıca mutlaka milli olmalı, kültür farklılığı bulunan ya da farklı amaçlara hizmet etmesi muhtemel yapılardan, anlaşma ve sözleşmelerden, şahıslardan arındırılmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları


27.1° / 19.7°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.