• BIST 100

    9002,34%0,52
  • DOLAR

    34,18% 0,24
  • EURO

    36,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2960,38% 0,22
  • Ç. ALTIN

    4907,79% 0,00

Yusuf Özertürk


ALLAH-Ü TEÂLÂ'NIN DİNE İHTİYACI YOKTUR

Allah-ü Teâlâ Samed'dir. O'nun hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Çünkü her şeyi yaratan O'dur (1).


Allah-ü Teâlâ Samed'dir. O'nun hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Çünkü her şeyi yaratan O'dur (1).
Allah, Din'i (İslâm'ı) kendi ihtiyacından dolayı vaz etmemiştir (2).
Din’e (İslâm’a) insanların ihtiyacı vardır.
Allah, İslâm'ı (doğru yolu) merhametinden, şefkâtinden dolayı insanlar için vaz etmiştir.
Çünkü insanlar kendi başlarına bırakılırlarsa hevâlarına (makul ve meşru olmayan ihtiraslarına, arzularına) uyarlar. Böyle olunca da fitne çıkar. Kuvvetli ve iktidar sahipleri haddi aşar, sapıtır ve azarlar.
Azmış ve dalâlete (sapıklığa) düşmüş olanlar, zayıf ve güçsüz olanları ezer ve zulmederler (savaşlar, ihtilaller, işkenceler ve türlü türlü hak ihlalleri) ve böylece hayat çekilmez olur. Güçlü zalim gaddarlar Dünya’da ‘yalancı bir Cennet hayatı’ yaşarken, biçare zayıf mazlumlar bir nevi Cehennem hayatı yaşarlar. Buna da Rahman ve Rahîm olan Allah’ın rahmet ve merhameti razı gelmez.

Din’i (İslâm’ı) inkâr ederek veya uymayarak doğru yoldan sapanlar, azgınlık ve sapıklıklarıyla hem kendilerine, hem de başkalarına zarar verirler (zulmederler).
Allah, azgınların, zalimlerin, hak ve hakikâti inkâr eden ve mahlukâtın hukukuna tecavüz eden Kâfirleri ve Münâfıkları şiddetle tehdit ediyor ve nihayette kalacakları yerin Cehennem olduğunu söylüyor (3).
Allah, Müslümanlara da İslâm'a uymaları ve Hz.Resûlullah'ı rehber edinmelerini emrediyor. Müslümanlara, adaletten ayrılmamaları, tefrikaya düşüp bölünüp, parçalanmamaları, çalışmaları, liyâkâte önem vermeleri hususlarında da ciddi uyarı yapıyor.
Müslümanlar ya Allah'a ihlâsla itâât edecek ve huzurlu bir hayat ile Dünya imtihanından başarı ile çıkacaklar ve Allah’ın lütf-û ihsânı ile de ebedî bir Cennet hayatı kazanacaklar.
Ya da fâsık (isyankâr, günahkâr, harâmî) bir hayat yaşayarak Cehennemi hadiselerle terbiye edileceklerdir.

'Nush ile uslanmayana etmeli tektir.
Tektir ile uslanmayanın, hakkı kötektir'.
Ziya Paşa

Hadiselere bir de bu nazarla bakmak gerekir vesselâm...

(1): "Allah Samed’dir (Allah hiçbir şeye muhtaç değildir. Ama her şey O’na muhtaçtır.)." (İhlâs-2).
(2): "Eğer küfrederseniz (iman etmezseniz) bilmiş olun ki, Allah sizden müstağnidir (sizin iman etmenize, dine uymanıza ihtiyacı yoktur.). Ama kulları için küfre razı olmaz (kullarının inkâr etmesine ve dine uymamasına razı değildir.). Eğer şükrederseniz sizin hesabınıza ona razı olur (Eğer İslâm’a uyup Allah’a itaât ederseniz bu sizin menfeatınızadır. Allah sizin hesabınıza bundan memnun olur.)." (Zümer-7).
(3): "Küfredenler (inkârcılar, münâfıklar, fâsıklar) bölük bölük Cehennem’e sürülecektir. Nihayet O’na vardıklarında kapıları açılacak ve bekçileri onlara şöyle diyeceklerdir: ‘İçinizden peygamberler gelip de Rabbinizin ayetlerini size bildirmediler mi? Ve sizi karşılaşacağınız şeylerle korkutmadılar mı?’ Onlar ‘evet’ (bildirdiler) derler. ‘Lâkin kâfirlerin üzerine azap kelimesi hak oldu’ diyeceklerdir." (Zümer-71).

Yazarın Diğer Yazıları


15.1° / 12.9°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.