• BIST 100

    9758,14%1,89
  • DOLAR

    34,09% 0,23
  • EURO

    37,94% 0,22
  • GRAM ALTIN

    2810,40% -0,51
  • Ç. ALTIN

    4578,81% 0,38

Seyfettin BUDAK


Allah (cc) ile İnsan Arasında Nasıl Bir Geçiş Var?

Vahyin Atom Modeli, Allah’ın (cc) isteği ile insanın isteği arasındaki geçişi açıklıyor. Atom modeli metaforuyla sevgi, adalet ve merhamet üçlüsünün vahiydeki rolü, insanın ahlaki eylemleri ve iradenin rolü üzerine derin bir analiz. İlahi boyut ve sonsuz kazanım konularına dair bilgi edinin.


Vahyin Atom Modeli: Allah’ın İsteği ile İnsan İsteği Arasındaki Geçiş

Allah’ın (cc) isteği ile insanın isteği arasındaki geçiş, Atom Modeli metaforuyla açıklanabilir. Atom, etrafında elektronların bulunduğu bir çekirdekten oluşur. Çekirdeğin içinde proton ve nötron bulunur. Elektronlar negatif, protonlar pozitif, nötronlar ise yüksüzdür. Elektron ile protonların sayısı eşit olduğunda nötr yani yüksüz durum gerçekleşir.

Vahyin Atom Modeli

Allah’ın vahyi de tıpkı bu atom modeli gibi... Buna Vahyin Atom Modeli diyebiliriz. Vahyin çekirdeği, “sevgi, adalet ve merhamet” üçlüsünün oluşturduğu bir zar ile çevrilidir. Çekirdeğin içinde, vahyin pozitif ahlaki ilkeleri, dışında ise negatif ahlaki ilkeleri bulunur. Bu model, bütün vahiy toplumlarında aynıdır ve değişmez.

İnsan ve Ahlaki Eylemler

İnsan, ahlaki eylemlerini bu modele göre dizayn eder ve bu modelin çekirdeğini kendi eylem modelinin merkezine yerleştirir. Ardından, zihninde sorgusuz nötr bir durum oluşuncaya dek yorumlayıp anlamlandırır. Bu anlamlandırma işlemi, yapacağı eylemin niyetini oluşturur. Oluşan niyet neticesinde sağduyu, vicdan ve toplumsal eğilimleri işin içine katarak yapacağı ahlaki eylemi “niçin” sorusuna cevap verecek bir kıvama getirir.

İradenin Rolü

Ve en sonunda iradesiyle tercihte bulunup eylemi gerçekleştirir. Bütün bunlar zihinde anlık biçimde gerçekleşir. Böyle bir durumda yapılan eylem ahlaki anlamda iyidir. Bu modelleme işlemiyle Allah’ın (cc) istediği ahlaki ilke, insanın istemiyle gerçekleşmiş ve Allah’tan (cc) insana bir geçiş sağlanmış olur. Bu geçişin sürekliliği, bireyden topluma doğru olacak biçimde yeryüzünde atomlar var oldukça devam eder.

Sonuç: İlahi Boyut ve Sonsuz Kazanım

Bu varoluş neticesinde insan, ilahi bir boyut kazanır ve sonsuz bir kazanım elde eder.

Yazarın Diğer Yazıları


25.1° / 19.2°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.