• BIST 100

    9149,75%0,44
  • DOLAR

    34,25% 0,03
  • EURO

    37,63% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2927,94% 0,23
  • Ç. ALTIN

    4882,45% -0,34

Zehra KINALI


EGOMUZU DEGIL, INSANLIGIMIZI VE RUHUMUZU BESLEYELIM


“–Sâkin ol kardesim! Ben bir kral veya hükümdar degilim. Kureys’ten kuru ekmek yiyen bir kadinin ogluyum!..” (1)

Diyerek insanlarin gönlüne ve ruhuna hitap eden, peygamberligiyle degilde insanligiyla tevazu ve  alçak gönüllülük timsali olan Fahri Kainat efendimizin ümmetinin dünya makam ve mevkii putculugunda yok oldugu çagi yasiyoruz.

Bu ne gururdur, bu ne kibirdir böyle Allahim. 
Ünvanimiz, makamimiz ne olursa olsun nihayetinde adimiz Ademoglu degil mi? 

Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri “Gurur ile insan maddî ve manevî kemâlat ve mehasinden mahrum kalir.”(2) ifadesi ile gururun insani her nevî kemalattan mahrum birakacagini ifade etmistir.

Tenesire uzaninca  ne ünvan kaliyor, ne makam, nede mevki. Hoca efendi, "merhum veya merhume" diyerek helallik istemiyor mu? 

Kimin ünvani söyleniyor ölünce, kim ünvan sahibi diye torpil görüyor. Bu yüzden egomuzu degil insanligimizi ruhumuzu  besleyelim. 

Gök kubbede hos bir seda birakamayacak kadar insanliktan iyilikten yoksun olan birinin ünvani ne olursa olsun kocaman bir hiçtir. 

Makamiyla mevkisiyle övünen biri ünvanini kaybettikten sonra kisiliksiz biri olarak yoluna devam etmeye mahkumdur. Bu nedenle tevazudan, alçakgönüllülükten, güler yüzden, hosgörüden önce ünvanini söyleyen kisilerden  ne insanlik beklenir, nede kisilik.

Rabbim sirf  egosunu tatmin etmek için kimseye hakkini veremeyecegi  makami nasip etmesin. Emin olun bir müslüman için bundan büyük gaflet batagi olmaz. 

Kibir, seytanin özelligidir. Allahim kibir ve gurur hastaligindan bizi muhafaza etsin.

Selam ve dua ile kalin.
Allaha emanet olun.

Not:
(1) Ibn-i Mâce, Et‘ime, 30
(2)Mesnevî-i, 2011, s. 106.)

Yazarın Diğer Yazıları


23.6° / 19.1°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.