ENGIN AKYOL

Tarih: 01.11.2021 00:48

Dogru ve yerinde uygulama yapan her bir üretici kazanmaya devam edecektir

Facebook Twitter Linked-in

Küresel isinma ile birlikte her geçen gün riskler artmaya devam  ediyor. 

Bir çok ülkenin, ilin, sehrin kisaca tüm yer ve dünya için riskler devam ederken; çiftçiler için zor sartlar dogrulmaktadir. 

Ayni zamanda da küresel isinma ile birlikte dogal kaynaklarda suyun azligi ve yagisin az olmasiyla üretim için neredeyse imkasinsizliklar ortaya çikmaktadir. 

Örnegin; 2021 sezonu bir çok alanda sulama olmamasi üretimin olmadigi vurgu yapmak isterim kuraklik bas gösterdi bu nedenle birçok yerde ve bölgede imkâni ve suyu olan verim alabildi. 

Imkani olmayan her bir üretici ise sahneye sessiz kalarak izledi ve hiçbir hasat alamadi. 

Evet bu gün imkâni olan suyu kullanabildi. Ama suda bir gerçek yer alti ve yer üstü böyle devam ederse kaynaklarda azalacaktir.

Her geçen gün zorlu sartlar ve zorlu mevsimlerle iç içeyiz ve bu böyle devam edecektir. 
Benim buradaki amacim zorlu sartlari göz önünde bulundurarak ve bu zorlu sartlara ragmen, dogru ve yerinde kullanma ilkesi ile yol almaktir. 

Evet dogru ve yerinde kullanma her bir bir çiftçi için bir arti olacaktir. 

Arastirmalarima ve gözlemlerime göre tüm sartlari saglayan ve hiçbir sekilde suyu, ekipman, elaman sikintisini çekmemesine ragmen verimine verim katamiyor. 

Degerli çiftçilerimiz yaptiginiz bu emek ve ürettiginiz her bir ürün için size sükranlarimi iletmek isterim. Sofralarimiz bile emeklerinizle senleniyor. 
Tüm çiftçilerimi saygiyla ayakta alkislamak isterim ve paylasacagim bilgiler sizler için umut ediyorumki  yol ve rehber olacaktir. 

Dogru ve yerinde uygulama ilkesi ile yol alirsak; 

1- Topragi dogru ve dogru ekipmanla kaldirmak. 
Erozyona maruz bir sekilde sürüm yapilirsa topragin verimli tabakasi gidilecek ve o verimli tabakanin olabilmesi için yillar geçecektir. 

2- Bulundugun bölgede ve mevsimsel olarak dogru tohumu seçmek. 
Tohum verim için ve üretim için son derece en önemli noktalarindan biridir. 

3- mevsim yagisli ise topragin ekolojik yapisini dengeleyecek organik ürünler kullanilabilir. 

Eger kuraklik devam ederse; birinci sulama için dogru zamanlama ve dogru verilis çok önemlidir. Taban suyunun az olmasi bitkiyi daima strese sokar. Çok suyunda zarari var onu da belirtmek isterim. Herseyin dogru ve yerinde verilmesi makuldür.

4-Gübre atilacak ise analizler baz alinarak atilmali. Aksi durumda toprak altinda yasayan binlerce canliyi yok edersiniz. Topragin ekolojik yapisini bozasiniz ve daima disardaki maddelere ihtiyaç duyacaksiniz.

5- Aniz yangilarina son veren her bir üretici topragin ömrünü uzatacaktir. 

6- Ilaç atilacak ise uygun zaman ve uygun çevresel ani yakalamak gerekir. 

Örnegin, ilaç atilacak Aralik’larda sicaklik farki nerdeyse çok çok önemlidir. 
Daha da yüzlerce neden ve sebep siralayabiliriz. 

Burada özelikle suna da deginmek isterim; on yil önce ki tarim Ile suan ki tarim bir degil hata hata yildan yila da fark ediyor. Evet her türlü ekipmana, her türlü malzemeye sahip olabilirsiniz. Kosullariniz iyi olabilir. 
Ama degisen, biyotik ve abiyotik etmenlere bagli olarak ziraat mühendislerine danisin ve onlardan bilgi birikim alin. Onlarla yol alin ve sizlere rehber olsunlar. O zaman verime verim katarsiniz ve mutlu üretimlerle sabalarda olursunuz. 

Bana düsen bir görev, bir yol bir rehber daima tüm üreticilerimizin emrinde olup saygiyla hürmetlerimi sunar.

Fen, doga, çevre, stem, ziraat, tarim, ekoloji, rehber, yardimsever, yardimlasma ve dogaya asikar bir avuç gönüllü


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —