• BIST 100

    9002,34%0,52
  • DOLAR

    34,18% 0,24
  • EURO

    36,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2960,38% 0,22
  • Ç. ALTIN

    4907,79% 0,00

Âdem Çevik


ICRADAN SATILIK ÇOCUKLAR 90 YILLIK UTANÇ.


Dünya Çocuk Haklari Dernegi Gelecek ve Türkiye Aile Birligi Baskani Adem Çevik: 
“ICRADAN SATILIK ÇOCUKLAR” 90 YILLIK UTANÇ.

4 Nisan 1926 tarihinde Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge giren; 17 subat 1926'da TBMM'de kanunlasan 743 sayili yasa 1920/1970 arasi çocuk kölelerin alinip satildigi laik katolik isviçreden alindi ve adina Türk Meddeni Kanunu denilerek inancimiza gelenegimize uygun olan Islam aile hukuku 8 Nisan 1924'de yürülükten kaldirildi. Devletin Dini ISLAM maddesi ise 10 Nisan 1928'de anayasadan kaldirildi.

9 haziran 1932 den bugüne 2022'ye kadar  90 yildir icralik çocuk ayibi 10 ilde kaldirilirken 71 ilde devam etmesi utancini yasiyoruz.

Aileye, fitrata ve dine savas açan istanbul sözlesmesinin dayattigi cinayetleri ve siddeti tesvik edern 6284 nolu kadin beyanini esas alan maddeden islem görenlerin bu maddeden yararlandirilmamasi siddeti tesvik edecek.
Siddetten beslenen  yurtdisindan fonlanan ve casusluk faaliyetleri de yapan feministlerden korkmadan istanbul sözlesmesinin dayattigi 6284 maddesi ve yönetmeligi çöpe atilmadan sözlesme kalkmis olmaz. 

Çocuklarimiz mal degil can tasiyor. Hayvan haklarina verilen degerden çok gelecegin sahipleri çocuklarimiza deger verilmeli. hayvani evden atinca ceza var ama çocugun babasini evden atinca ceza olmamasi bu çocuga yönelik bir istismar ve siddettir. 

Siddeti önleme maskesi takanlar; siddeti cinsiyetlestirerek rant saglayan belhumadallarin siddeti körükleyen içki kumar fuhus teshirciligin yasaklanmasi, yalan beyan ve iftira suçunun cezalandirilmasi, arabuluculuk ve kisas emrinin uygulanmasi konusunda da gayretlerini bekliyoruz. 

Çocuk teslim merkezlerinde, aile mahkemelerinde çalisanlarin evli ve çocuklu olmasi sarti getirilmelidir. 

25 mart 2016 tarihinde yasalasan 6684 ortak velayet kanunu ve anayasa 90. madde yürürlükte iken medeni kanunun tek tarafli velayet vermesi ve çikarilan kanunlarin uluslarasi sözlesmelere ve dünya çocuk haklari sözlesmesine aykiri olamayacagi ortada iken bu kanunlar çikarilirken “çocugun yüksek yarari” ilkesi gözetilmemis ve ortak velayet kanunu ve uluslararsi sözlesmeler dikkate alinmamais olmasi çocuk istismarini ve çocuga karsi devlet eliyle siddetin devam ettirlmesi manasi tasimaktadir kanun yapicilarin bunu dikkate almasalar bile uluslarasi sözlesmeler ile çelisen durumlarda kanun degil sözlesme esas alinir bu durumu magdurlar yargiçlar siyasiler ve vekillerin gündem yaparak düzeltilmesini bekliyoruz.

90 yillik "icra yoluyla çocuk teslimi" 71 vilayette devam edecek

Daha önce icra yoluyla yapilan velayet altindaki çocuk teslimi yerine getirilen yeni uygulama bugüne baslayacak ama 71 ilde devam edecek.

Çocuk teslimi ve çocukla kisisel iliski kurulmasi islemlerinin icra müdürlükleri tarafindan yerine getirilmesine iliskin uygulama yerine bu islemlerin Adalet Bakanliginca kurulan adli destek ve magdur hizmetleri müdürlükleri tarafindan yerine getirilmesine yönelik uygulama bugün 4 Nisan 2022 Pazartesi günü 10 il merkezinde ve Manavgat, Kalecik ilçelerinde baslayacak. Bu uygulama 2022 yili sonuna kadar ülke genelinde yayginlastirilacak.

Adalet Bakanligindan yapilan açiklamaya göre TBMM tarafindan kabul edilen ve 30 Kasim 2021 tarihli Resmî Gazete'de yayimlanarak yürürlüge giren 7343 sayili Icra ve Iflas Kanunu Ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun ile “Çocuk Teslimi ve Çocukla Kisisel Iliski Kurulmasi”na iliskin yeni düzenlemeler yapildi.

Kanunun yürürlüge girmesinin ardindan Adalet Bakanligi tarafindan çocuk teslimi ve çocukla kisisel iliski kurulmasina dair ilam veya tedbir kararlarinin yerine getirilmesine iliskin islemlerin yapilabilmesi için valilikler ve belediyelerin destegi ile özel teslim merkezleri olusturuldu.

Hazirliklarin tamamladigi 11 ilde yarin basliyor.

Bu kapsamda hazirlik çalismalari tamamlanan Adiyaman, Elazig, Erzurum, Gümüshane, Kirikkale, Kirsehir, Mardin, Mugla, Sivas, Tekirdag, Usak illerinde çocuk teslimi ve çocukla kisisel iliski kurulmasina dair islemler Adalet Bakanligi Adli Destek ve Magdur Hizmetleri Müdürlükleri tarafindan 4 Nisan 2022 Pazartesi gününden itibaren yerine getirilecek.

2022 yili sonuna kadar bütün il ve ilçelerde çocuk teslim merkezlerinin kurulmasina yönelik çalismalarin tamamlanmasi planlaniyor.

90 yillik icra yolu ile teslim uygulamasi son buluyor

Çocuk teslimine iliskin islemler bugüne kadar icra müdürlükleri araciligiyla yapiliyordu. Çocugunu görmek isteyen anne ya da baba çocuk teslimi islemi için icra müdürlügüne giderek belirli bir harci ve gider ücretini yatiriyordu. 

Islemlerin ardindan genellikle taraflarin ikamet ettikleri yerlere gidilerek icra memurlari ve kolluk kuvvetleri tarafindan çocuk teslim islemi yapiliyordu. Çocuk teslimine iliskin yeni düzenleme ile birlikte kamuoyunda vicdanlari sizlatan görüntülerin ortaya çikmasina neden olan 90 yillik icra yolu ile çocuk teslimi uygulamasi sona erdirilecek.

Çocuklar özel dizayn edilmis mekanlarda teslim edilecek

Çocuk teslimine iliskin islemler artik uzmanlar esliginde, çocuklar yararina dizayn edilen ve hazirlanan çocuk teslim merkezlerinde yerine getirilecek. 

Bu islemler için ebeveynler hiç bir harç ve masraf yatirmak, ücret ödemek zorunda kalmayacak, islemler ücretsiz olarak sunulacak. Bütün giderler Adalet Bakanligi’nin bütçesinden karsilanacak. 

Çocuklarin yas ve gelisim düzeyleri gözetilerek hazirlanan bu teslim merkezlerinde bu islemler uzmanlar tarafindan, çocukla ve taraflarla iletisim kurularak ve bu süreçte nasil davranmalari gerektigi konusunda rehberlik edilerek rizaya dayali olarak yerine getirilmeye çalisilacak... 4.4.2022

Adem ÇEVIK
Dünya Çocuk Haklari Dernegi Baskani ve Türkiye Aile Meclisi Sözcüsü AdaletPlatformu.org 
https://t.me/cocukhaklari www.t.me/basinaciklamasi www.t.me/ailehaklari www.ailehaklari.org

Yazarın Diğer Yazıları


15.1° / 12.9°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.