Prof. Dr. Mustafa Böyukata

Tarih: 20.05.2022 18:28

BIR SEMINERIN ARDINDAN

Facebook Twitter Linked-in

Proje konulu egitimlere ve egitim niteligindeki seminerlere neredeyse araliksiz devam ediyorum. Nereden bir istek gelse, her seferinde olumlu dönüs yapmam gerektigini düsünürüm. Pandemi süreci bizleri internet ortaminda bulusmalara da alistirdi. Bu aliskanlik faydali biçimde devam edecek gibi gözüküyor. 

Anadolu Gençlik Dernegi (AGD) Lisansüstü Egitim Komisyonu toplum yararina seminerler düzenliyor. Davetleri üzerine 15 Mayis 2022 Pazar aksami “Yeni Baslayanlar Için TÜBITAK Programlarina Yönelik Proje Hazirlama Stratejileri” konulu bir videoseminer verdim. Seminer için davetleri sebebiyle, moderetörlügü de yapan Aksaray Üniversitesi’nden Dr. Ögr. Üyesi Murat Yildiz ve AGD Ar-Ge Koordinatörü Mustafa Canitez ile bütün katilimcilara tesekkür ederim.

Çevrimiçi ortamlarda gerçeklestirilen bulusmalar vesilesiyle akademisyen, ögrenciler ve farkli meslek gruplarindan kisiler bir araya gelebiliyor. Bunun iyi bir firsat oldugunu düsünüyorum. 

Türkiye’nin pek çok yerinden ögrenci ve ögretmenler ile farkli üniversitelerden 180 civarinda kisinin ilgi gösterdigi programda, projelerde özgün bir fikir etrafinda belirgin bir amaç ve bu amaca yönelik hedefler ile uygun faaliyetlerin etkin biçimde planlanarak, ürün odakli çalismalarin tasarlanmasinin önemine vurgu yaptik. Herkesin emek verip bir yerlere basvuru yaprak fon saglamaya çalismasi ve gelistirdigi projenin desteklenmesini ummasi gayet dogaldir.

Bununla beraber, desteklenmeye deger görülmeyen bir proje için o projenin kötü oldugu anlami çikartilmamalidir. Su da bilinmelidir ki; desteklenmeye deger projelerin genelde iyi yazilmis projeler arasindan çiktigi bir gerçektir. Bu da unutulmamalidir. Iyi yazilmadigi için nitelikli bir proje fikrinin desteklenememis olmasi önemli bir kayiptir. O bakimdan projelerin usulüne uygun ve kaliteli biçimde yazilmasi gerekir. 

Proje tanli çalismalar konusunda henüz bir deneyimi olmayan ve yeni yeni böyle çalismalara girismek isteyenler için teknik bilgilerin aktarilmasinda izlenecek olan yol çok iyi seçilmelidir. Anlasilmasi zor kabul edilen konularin, örneklendirilerek kolay anlasilir hale getirilmesi gerekir. Böylece proje yazimini zor ve zahmetli bir is olarak düsünenler için cesaretlendirici bir yol izlenmis olacaktir. Verdigimiz seminerlerde ve egitim etkinliklerinde bunu yapmaya çalisiyoruz.

Bu seminerde de akademik alanda proje yazmayi düsünen genç akademisyenlere, TÜBITAK destek programlarini tanitici ve proje yazim teknikleri konularina iliskin bilgiler aktarmaya çalistim. Proje tabanli çalismalarin ögrenciler arasinda da yayginlastirilmasi gerektigini düsünüyorum. Bu düsüncemi her firsatta ifade ediyorum ve etmeye devam edecegim. Proje hazirlik, uygulama ve sonuçlandirma süreçleriyle ilgili kavramlari detayli olarak ele almaya ve islemeye halen çok ihtiyaç var.

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —