Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com

  • BIST 100

    9977,94%1,13
  • DOLAR

    35,41% 0,16
  • EURO

    36,39% -0,36
  • GRAM ALTIN

    3091,27% -0,06
  • Ç. ALTIN

    4952,22% 0,14

Prof. Dr. Mustafa Böyukata


Prof. Dr. Mustafa Böyükata


Mustafa Böyükata, 1971 yili Yozgat/Çayiralan dogumludur. 

Lise tahsilini Kayseri/Pazarören’de Mimar Sinan Ögretmen Lisesi’nde tamamladi. 1993 yilinda Ankara’da Orta Dogu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Ögretmenligi Bölümünden mezun oldu. 1996 yilinda Manisa’da Celal Bayar Üniversitesi Fizik Bölümünden Yüksek Lisans egitimini ve 2000 yilinda Ankara’da Gazi Üniversitesi Fizik Bölümünde Doktora egitimini tamamladi.

Mustafa Böyükata, 1994 yilinda Celal Bayar Üniversitesi Fizik Bölümünde Arastirma Görevlisi olarak çalismaya basladi, Doktora egitimi süresi içerisinde 1999-2000 yillari arasinda bir yil süreyle Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Arastirma Görevlisi olarak çalisti ve tekrar Manisa’ya döndügünde Celal Bayar Üniversitesi Fizik Bölümünde Arastirma Görevlisi Doktor olarak çalismaya devam etti. 

Erciyes Üniversitesi Yozgat Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümde 2001 yilinda Yardimci Doçent Doktor olarak ögretim üyeligine baslayan Mustafa Böyükata, 2002-2003 yillarinda kisa süreligine Vekâleten Fizik Bölüm baskanligi görevini de yürüttü. Bu esnada girisimlerde bulunarak, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ne baglik olarak Yozgat’ta Fizik Bölümünde ilk defa Lisans Üstü düzeyde egitim yürütülmesini sagladi. 2003-2004 yillarinda kisa süreligine Matematik Bölüm Baskanligi da yapti. 

2004-2005 yillari arasinda bir yil süreyle Brezilya’nin Belo Horizonte kentinde Minas Gerais Federal Üniversitesi (Universidade Federal de Minas Gerais) Kimya Bölümünde PostDoc olarak Doktora sonrasi arastirmalarda bulundu. Orada Yüksek Lisans ve Doktora ögrencilerine lisans üstü düzeyde ders de verdi. Brezilya’daki arastirmacilarla yaptigi ortak çalismadan çikan bir makalesinin içerigi Kanada’da yayinlanan bir dergiye kapak olarak seçildi. 

Yozgat’ta 2006 yilinda Bozok Üniversitesi kurulduktan sonrada Yardimci Doçent Doktor olarak çalismaya devam etti. 

Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Bilgisayar Kullanimi ve Programlama ile ilgili dersleri de yürüten Mustafa Böyükata, ögrencilerin faydasina ve toplum yararina olacagini gördügü faaliyetlere de giristi. “Yozgat Linux Seminerleri” etkinligini 2003 yilinda koordine etti. Etkinlik fikrini gelistirerek 2002 yilinda baslattigi ve ilk niteligindeki “Yozgat Bilisim Etkinliklerini” düzenleyerek, sürekliligini saglamaya çalisti ve 2021 yilinda 16’inci etkinligi düzenledi. Yozgat’ta düzenlenen ve geleneksel hale gelen en köklü faaliyetlerden olan bu etkinliklerin, üniversite toplum yakinlasmasi ve vizyon içerikli konular islenerek bilginin yayginlastirilmasi bakimindan önemli bir hizmet oldugu bilinmektedir. 

Bozok Üniversitesi Erasmus Kurum Koordinatörlügü görevi kendisine verildikten sonra, 2007-2014 yillari arasinda bu görevi yürüttü ve Mustafa Böyükata, Bozok Üniversitesi Erasmus birimini olusturdu, üniversitenin “Yüksekögretim Için Erasmus Beyannamesi” (Erasmus Charter for Higher Education- ECHE) sahibi olmasini sagladi. Bu yolla üniversitenin yurtdisi degisim programlarina katiliminin kapisi açilarak, uluslar arasi hareketlilikleri baslatti, özveri ile ortaya koydugu çabalar sonunda, Bozok Üniversitesi ögrencilerinin ilk defa AB ülkelerine egitim için gitmelerine katki verdi. Ögretim üyelerinin ve üniversite personelinin Erasmus kapsaminda yurt disina çikislarini sagladi. Almanya ve Romanya basta olmak üzere yurtdisinda arastirmacilarin üniversiteye gelmelerini de sagladi. 

Mustafa Böyükata, Bozok Üniversitesi Uluslararasi Ofis birimi için yönerge hazirliklarini da yapti ve ilk kez kurulan bu birimin 2008-2014 yillari arasinda Baskanligini yürüttü. Bozok Üniversitesi için ilk uluslararasi isbirligi protokolünü Romanya’nin Baia Mare sehrindeki üniversite ile yapilmasini sagladi. ABD, Romanya ve Türkiye’den akademisyenlerin egitim verdigi ve Yozgat için ilk niteligindeki “Bozok Girisimcilik Çalistayi (Bozok Entrepreneurship Workshop)” toplantisi 2009 yilinda Mustafa Böyükata tarafindan koordine edildi. Yozgat Ticaret ve Sanayi Odasi’nin da katki verdigi programdan, Yozgatli girisimci ve girisimci adaylari faydalanmistir. Ayrica Erasmus IP projesi olan “From Local To Global” isimli projeye Bozok Üniversitesi’ni ortak yaparak, ögrencilerin ve akademisyenlerin yararlanmasini da saglamistir. LdV kapsaminda Polis Egitimi ile ilgi bir projede de bulunmustur. Üniversitenin uluslararasilasma sürecine katki vermek için Bologna süreci ile ilgili kapasite artirici ve yapisal dönüsümün saglikli yürütülmesine dönük çalismalari fedakarca takip etmistir. 

Mustafa Böyükata, 2006-2010 yillari arasinda Yardimci Doçent Temsilcisi olarak Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fakülte Kurulu Üyeligi, 2007-2011 yillari arasinda Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardimciligi, 2008-2010 yillari arasinda Saglik Yüksekokulu Yönetim Kurulu Üyeligi ve 2008- 2014 yillari arasinda Bozok Üniversitesi Stratejik Planlama Komisyonuna karsi Birim Temsilcisi görevlerinde de bulundu.

Mustafa Böyükata, 2010 yilinda Doçent oldu ve Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Atom ve Molekül Fizigi Anabilim Dalinda Doçent olarak çalismaya basladi. Bu yildan sonra 2010-2011 yillari arasinda Iktisadi Idari Bilimler Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeligi ve 2011-2014 yillari arasinda Doçent Temsilcisi olarak Fen Edebiyat Fakültesi Fakülte Kurulu Üyeligi de yapti.

Mustafa Böyükata, 2010 yilinda Yozgat’ta Bozok U¨niversitesi, C¸ankaya U¨niversitesi ve Nort University of Baia Mare ile isbirligi içerisinde “Uluslararasi Bölgesel Kalkinma Sempozyumu” düzenlenmesi için çaba gösterip, Düzenleme Kurulu Üyesi olarak katki verdi. Yine 2010 yilinda düzenlenen, Kazakistan'da bulunan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararasi Türk-Kazak Üniversitesi Filoloji Bölümünde egitim gören ögrenciler için “Uluslararasi Konuk Ögrenci Etkinlikleri” ve Konrad-Adenauer Vakfi ve Türk-Alman Dayanisma ve Entegrasyon Dernegi (TANDEM) isbirligiyle “AB Sertifika Programi” isimli toplantilari koordine etti. 2011 yilinda Yozgat’ta görev yapan yabanci dil ögretmenleri için “Workshop on Foreign Language Teaching, “Speak Up” isimli toplantinin koordinatörlügünü yapti. Türkiye’de ilk olan “Erasmus Hareketlilik Programina Akademik Yaklasimlar Çalistayi” fikrini gelistirerek, 2013 yilinda da Çalistay Baskani olarak Yozgat’ta düzenledi.

Mustafa Böyükata, bölgesel kalkinma konularina dönük olarak etkinlik fikrini gelistirip, ilçelerde akademisyen, bürokrat, yerel yönetimlerden ve STK’lar ile halkin bir araya gelmesine zemin sunan “Yöresel Kalkinma Çalistaylari” isimli bulusmalari 2014 yilinda Yozgat’in Çayiralan ilçesinde baslatti ve farkli zamanlarda Sorgun, Yerköy, Sarikaya, Yenifakili ve Çekerek ilçelerinde Çalistay Baskan Yardimciligi görevini üstlenerek gerçeklestirilmesini sagladi. Yerelde bir araya gelme, birlikte düsünme, yakinlasma, kaynasma ve ortak akil yürütme bakimindan sinerji doguran toplantilar ilgiyle izlendi. 

Mustafa Böyükata, 2015 yilinda Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Atom ve Molekül Fizigi Anabilim Dalinda Profesör oldu. O yildan sonra 2015- 2016 yillari arasinda Bozok Üniversitesi, Turizm Fakültesi Dekan Vekili olarak görevlendirildi ve fakültenin kurulus sürecinde bölümlerin açilmasi için gerekli çalismalarda bulundu. 

Mustafa Böyükata, 2015 yilinda “Yozgat Potansiyelleri Paneli: Arkeometri ve Turizm” adi altinda ilk paneli gerçeklestirdi. Devaminda2016 yilinda ikinci panelde “Konaklarimiz” ve 2017 yilinda “arkeolojik zenginliklerimiz” temali panelleri düzenledi. Alaninda uzman akademisyenler ile ilgili kamu kurulusundan konusmacilari panelde bir araya getirilerek Yozgat özelinde bilgi paylasimina dönük platform olusturuldu. 

Mustafa Böyükata, akademik danismanligini yaptigi Yozgat Bozok Üniversitesi Genç Girisimciler Toplululugu (Kulübü) vasitasiyla ögrencilerin hayata aktif katilimina ve kendilerini gelistirmeye dönük çalismalarina da destek vermektedir. Pek çok faaliyetlerinde onlara destek olmakta ve onlarin ilgi alanlari dogrultusunda olumlu yönde tesvik etmektedir. Bu kulüp araciligiyla 2016 yilinda düzenlenen “Yeni Anayasa ve Baskanlik Sistemi Tartismalari” bunlardan birisidir Mustafa Böyükata, bu panelde Moderatör/Oturum Baskani olarak yer almistir. Ögrencilere proje, girisimcilik ve takim çalismalari yönünde egitimler de vermistir. Benzer sekilde farkli üniversitelerden davetler almis ve oralarda da ögrencilere egitim seminerleri vermistir. 

Mustafa Böyükata’dan 2015- 2016 yillari arasinda Bozok Üniversitesi Dis Iliskiler Koordinatörlügü yapmasi istendi. 2015- 2018 yillari arasinda Üniversite Yönetim Kurulu Üyeligi ve Senato Üyeligi, 2016- 2019 yillari arasinda Profesör Temsilcisi olarak Fen Edebiyat Fakültesi Fakülte Kurulu Üyeligi ve Fakülte Yönetim Kurulu Üyeligi de yapti. 2016- 2018 yillari arasinda Bozok Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Ofis Baskani olarak da hizmet verdi. 

Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili olarak görevlendirilen Mustafa Böyükata, 2016- 2018 yillari arasinda bu görevi yürüttü: 2019 yilinda Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Adayi oldu ve bu süreçte de üniversitenin ve Yozgat’in gelecegi açisindan bilgi ve birikimleri isiginda fikirlerini kamuoyu ile seffaf bir sekilde paylasti. 

Mustafa Böyükata, ögretim üyeligi yaptigi süre içerisinde; Genel Fizik, Atom ve Molekül Fizigi, Klasik Mekanik, Nümerik Hesaplamalar, Temel Bilgisayar Teknolojileri Kullanimi, Bilgisayar Kullanimi ve Programlama, Fizikte Sayisal Analiz Teknikleri, Mesleki Ingilizce, Nükleer Fizik, Molekül Fizigi, Fizikte Bilgisayar Uygulamalari, Bilimsel Arastirma Teknikleri, Kuantum Kimyasi, Atom ve Molekül Fiziginde Hesaplama Yöntemleri, Proje Tasarim Teknikleri, Akademik Girisimcilik ve Gönüllülük Çalismalari gibi lisans düzeyinde ve lisans üstü düzeyde dersler verdi. Lisans üstü düzeyde 6 adet Yüksek Lisans tez çalismasinin akademik danismanligini yapti. 

Mustafa Böyükata, TÜBITAK, AB ve Üniversitelerin BAP programlari araciligiyla desteklenen çesitli projeler için degisik zamanlarda panelistlik, hakemlik, danismanlik ve izleme görevleri; çesitli üniversiteler için Profesörlük atanma jüri üyeligi, Doçentlik atanma jüri üyeligi, Yardimci Doçentlik, Doktor Ögretim Üyeligi Atanma / Yeniden Atanma Jüri Üyeligi; Bilim Jüri Degerlendirme Raporu hazirlama görevleri; disiplin islemleri ile ilgili mevzuat çerçevesinde çesitli dosyalar için Incelemeci, Sorusturmaci, Raportör ve Sorusturma Komisyonu üyeligi görevleri; Doktora Yeterlilik, Doktora Tez savunmasi ve Yüksek Lisans Tez savunmasi, Proje Yarismalari Jüri üyeligi ve Jüri Baskanligi görevleri de üstlenmistir.

Mustafa Böyükata, 12 adet bilimsel arastirma projesinde yer aldi. Bunlardan 10 tanesinde yürütücü olarak projeyi yönetti. TÜBITAK-1001 programi kapsaminda arastirmaci ve yürütücü olarak deneyim sahibi olup, proje hazirlama ve yürütme konusunda da egitimler düzenledi ve egitmenlik yapti. 2012 yilinda açilan TÜBITAK-BIDEB-2237 Programi kapsaminda akademisyenlere yönelik olarak düzenlenen onlarca etkinlik projesinde yer aldi. Bu program kapsaminda Yozgat’ta etkinlikler düzenledi. Türkiye’nin pek çok üniversitesinde egitimler düzenlenmesine öncülük etti. Koordinatör/Yürütücü, Egitmen ve danisman olarak yer aldi. Ayrica TÜBITAK-1000, TÜBITAK-2229, TÜBITAK-4004 ve TÜBITAK-4007 kapsaminda desteklenen projelerde egitim seminerleri de verdi. TÜBITAK-BIDEB Danisma Kurulu Üyeligi ve TÜBITAK-4006 Il Temsilciligi görevleri de yürüttü. 

Mustafa Böyükata, 2013 yilindan bu yana, gönüllü olarak toplumun farkli katmanlarindan ve kesimlerinden ilgi duyan gruplara proje hazirlama ve yürütme konularinda egitimler vermektedir. Üniversiteler, Kalkinma Ajansi, orta dereceli okullar ve STK’lar araciligi ile egitimler vermistir. Ögretmenlere proje danismanligi, ögrencilere proje kampi, STK ve is çevrelerinden olusan gruplara dönük farkli tür ve içerikten egitim ve seminerlerini sürdürmektedir. 

Mustafa Böyükata, uluslar arasi nitelikli indekslerden SCI’de taranan 33 adet olmak üzere, diger dergi ve bildiri kitaplari ile birlikte 47 özgün bilimsel makaleye katki vermistir. Eserlerine 380’den fazla atif yapilmistir. Bilimsel makalelerin yayinlandigi 27’den fazla dergide hakemlik yapmis olup, 5 dergide de editör/yardimci editör ve benzeri görevlerde üstlenmistir. Yurt içinde ve yurt disinda düzenlenen bilimsel toplantilarda 120’den fazla teblig sahibidir. Toplantilara davetli ve katilimci olarak sözlü sunumlar yaninda, poster bildiriler ile de katki vermistir. Pek çok seminer, konferans, çalistay, panel, kurs, egitim ve benzeri akademik etkinlikler ve bilimse toplantilarda, Koordinatörlük, Baskanlik, Yürütücülük, Egitmenlik, Komite/ Düzenleme Kurul Üyeligi ve Bilim Kurulu üyeligi yapmistir. Yerli ve yabanci genç arastirmaci ve bilim insanlarinin katildigi ve ilki 2010 yilinda düzenlenen “Bozok Bilim Çalistayi” isimli toplanti fikrini gelistirerek Yozgat’ta düzenlemek için çaba sarf etmistir. 2019 yilinda 8’incisi düzenlenen toplantinin marka degeri olusmus, hem sehrin hem de üniversitenin taninirligina ve görünürlügüne nitelikli katki da saglanmistir. 

Mustafa Böyükata, uzmanlik alani olan hesaplamali kimyasal fizik konulari basta olmak üzere, temel fen ve uygulamali bilimler ile ilgili olanlarin yani sira, egiticilerin egitim, zihin haritalari, mobbing, proje hazirlama, uluslararasilasma, STEM yaklasimi, degerler egitimi ve genel egitim konularinda da kendisini gelistirmeye dönük toplantilara katilmakta ve birikimlerini çevresine aktarmaktadir. Orta dereceli okullarda ögretmen ve ögrenciler ile bir araya gelmekte egitim ve söylesi türünden faaliyetlerini yürütmektedir. TÜBITAK programlari çerçevesinde bilim söylesiler yapmakta, ögrencileri akademik hayata ve girisimcilik konularina tesvik edici konferans ve seminerler vermektedir. Köy okullarina giderek yaptigi çalismalar neticesinde gelistirdigi “Köy Koleji” fikri etrafinda kamuoyunda dikkat çeken fikirlerini yayginlastirmakta ve bu düsüncesini gelistirmeye çalismaktadir. 

Yeniliklere açik ve akademik bilginin hayata yansitilmasi için toplumla paylasilmasi için her firsati degerlendirmeye çalisan Mustafa Böyükata, 2020 Covid-19 pandemi sürecinde de Yozgat merkezli baslattigi “Gündem Söylesileri” adiyla video konferanslarin moderatörlügünü de yürütmüstür. Bu etkinlik kapsaminda, yurt içinden ve disindan akademiysen, bürokrat ve diplomatlarin bilgilerini toplumun farkli kesimlerinden izleyenlerle tartismaya açmis ve paylasilmasina imkân saglamistir. 

Degisik vesilelerle, Almanya, Avusturya, Macaristan, Fransa, Brezilya, Arjantin, Hirvatistan, ABD, Belçika, Ispanya, Portekiz, Italya, Romanya, Polonya, Rusya, Azerbaycan, Yunanistan, Iran ve Özbekistan’da kisa süreligine bulunan Mustafa Böyükata, halen Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Atom ve Molekül Fizigi Anabilim Dalinda Profesör olarak çalismakta olup, Ingilizce ve temel düzeyde Portekizce bilmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları


YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.