Prof.Dr. Ali Alaş

Tarih: 20.05.2022 19:35

Tevhid dili ile ders kitabi yazmak neden önemli?

Facebook Twitter Linked-in

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Kelesoglu Egitim Fakültesi Biyoloji Egitimi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ali Alas, "Tevhid dili ile ders yazimi neden önemli?" baslikli bir makale kaleme aldi.

"Aziz milletimizin asirlar boyunca Islam dininin bayraktarligini yapmis olmasina ragmen, birçok mütefekkir tarafindan iki yüz yila yaklasan zamandan beri egitim sistemimizin, Amerika’nin ve batililarin kurguladigi sekilde dizayn edildigi ifade edilmektedir." diyen Prof. Alas, "Hâl böyle olunca ülkemizde okullarimizda okutulan birçok ders kitabinin seküler ve materyalist bir anlayis ile milli ve manevi degerlerimizden uzak olarak yazildigi hepimizin malumu. Bunun neticesi olarak ta zihinleri sekülerizm ve materyalizmin esareti, kiskaci ve isgali altinda olan ruhsuz, idealsiz, inançsiz ve körü körüne bati taklitçisi nesiller yetistirilmektedir." ifadelerini kullandi.

Prof. Dr. Ali Alas, sunlari yazdi:

Geçtigimiz yil içinde vefat eden Üstad Sezai Karakoç "….politikamizi Ingiltere, sonra Amerika gibi büyük devletlerin politikasina uydurarak adeta tâbi kilarak bugünlere geldik…" diyerek içinde bulundugumuz durumu net bir sekilde özetlemistir. Karakoç, “… ruhu, zihni ve ahlâki tam anlamiyla gelismis ve bunlar arasinda denge ve uyum saglamis insan tipine vurgu yapmakla birlikte çagdas bilim, teknoloji ve sanat imkânlariyla da donatilmis bir egitim ögretim anlayisini teklif etmistir …” demisti.

Kur’an, kâinatta tefekkürü emrediyor, canli ve cansiz varliklarin insana olan faydalarini hatirlatiyor, insana verilen nimetleri sayiyor ve ayetlerde ekseriyetle akla havale ve vicdanla

fikir alis verisine sevk ediyor. Meselâ, Bakara Suresi 77. ayetinde “Onlar bilmezler mi ki, …”, Yâsîn Suresi 68. ayetinde “… Hiç düsünmüyorlar mi?” Hasir Suresi 2. ayetinde “Ey akil sahipleri! Ibret alin.”, Ibrahim Suresi 25. Ayetinde “… Ögüt alsinlar diye Allah insanlara misaller getirir.” vb. birçok ayetler ile insanlari aklini kullanarak kâinattaki her bir hadisenin arka planinda yaraticinin var oldugunu anlamaya ve tefekkür etmeye davet ediyor. Ilimlerin konusu kâinattaki canli ve cansiz varliklardir. Her bir ilim dali varliklarin yapisini, mahiyetini, yaratilis hikmetlerini ve gayelerini kendine has metotlariyla ortaya koymaya çalisir. Kâinattan elde edilen bu bilgilerin takdiminde; son derece sanatli, nizamli, intizamli, hikmetli ve gayeli yaratilisa dikkat çekilmelidir. Böylece varliklarin sonsuz ilim, irade, hikmet ve kudret sahibi bir yaraticinin eseri oldugu anlasilir.

Mesela piyasada mevcut olan birçok biyoloji kitabinda sanatta sanatkâri, eserde ustayi gösteren bir anlatim tarzi yoktur bir baska ifade ile seküler ve materyalist bir anlatim üslubu
hâkimdir. Adeta yaraticimiz Allah ve O'nun kitabi Kur’an ile genç dimaglar arasinda adeta bir duvar örülmüstür. Bunun sonucu olarak körpe beyinler, seküler ve materyalist bir anlayisa esir edilmis vaziyettedir. Diger taraftan mevcut kitaplarin birçogu daha çok Avrupali bilim adamlarinin bilime katkilarina dikkat çekmekte ve bizim degerlerimizi göz ardi etmektedir.

Milli Egitim Bakanligi (MEB), Talim ve Terbiye Kurulu Baskanligi (TTKB) ders programlarini 2018 yilinin basinda yenileyerek degerler egitimini müfredata yerlestirmistir. Ögretim programlarinda yer alan “kök degerler” sunlardir: Adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabir, saygi, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardimseverlik. Bu degerler, ögrenme-ögretme sürecinde hem kendi baslarina, hem iliskili oldugu alt degerlerle ve hem de öteki kök degerlerle birlikte ele alinarak hayat bulacagi yeni müfredat kitapçiginda ifade edilmektedir.

Ders kitaplarinin yaziminda milli ve manevi degerlerimize vurgu yapilmasi sevindirici bir durumdur. Zira, milli örf ve adetlerimize ve tarihten gelen genetik kodlarimiza uygun olarak
aileden aldigi köklü dinî bilgiler ile yetisen, himmetini milletine hasreden fertler yetistirmek elzemdir. Bu ise ancak ders müfredatlari ve kitaplarinin 21. Yüzyilin bilim ve teknolojisinin milli ve manevi degerlerimiz ile bütünlestirilerek, Tevhidî bakis açisiyla yenilenmesi ile mümkündür. Bu baglamda; Biyolojinin fakli disiplinlerinde uzmanlasmis ögretim üyelerinden olusan bir komisyon, hiçbir maddi menfaat beklemeden uzun süren dikkatli ve titiz çalismalar neticesinde MEB 2018 yilinda uygulamaya sokulan müfredata uygun olarak “Yeni Bir Bakis Açisiyla Biyoloji 9. Sinif Yardimci Ders Kitabi” isimli eseri yazmistir. Bu eser, sahasinda bir ilk olma özelligine sahiptir. Bu kitabin en önemli özelligi; bilimsel bilgilerin milli örf ve adetlerimize ve tarihten gelen genetik kodlarimiza uygun bir sekilde Tevhid dili ile bütünlestirilmis olmasidir. Bu kitapta yer alan metinler; karekod uygulamalari, okuma parçalari, düsünme kutulari ve sorular ile zenginlestirilmistir. Böylece ögrencinin analiz ve sentez yaparak bilimsel bilgileri ve milli manevi degerlerimizi tevhid dili ile bagdastirmasi hedeflenmistir.

Söz konusu Biyoloji 9. Sinif kitabinda MEB müfredat programlarina uygun olarak hazirlanan ünitelere ait bölümler için ögrencilere tevhidi bakis açisini kazandiracak tanitim
kapaklari hazirlanmistir. Mesela 2. Ünite’nin birinci bölümüne ait kapak kisminda; “Hücre ile Ilgili Yapilan Çalismalar” asagidaki gibi verilmistir.

Içinde çok çesitli makinelerin bulundugu, çiplak gözle görülemeyen küçük, mükemmel bir fabrika düsünün. Fabrikadaki makinelerden birinde disaridan getirilen hammaddelerden yeni maddeler imal edilmekte, bir digerinde ise üretilen mamul maddeler ihtiyaca göre yeniden yapilandirilmaktadir. Bir baskasinda ise üretilen bu mallar disariya gönderilmeden önce paketlenmektedir. Ihtiyaç duyulan ham maddeler, fabrika sinirlarindan kontrollü olarak içeri alinirken, atik maddeler de belirli prensiplere göre uzaklastirilmaktadir. Bu fabrikanin sevk ve idaresi, bilgi islem merkezinde depolanmis bilgilere ve programlara göre komuta ve kontrol edilmektedir. Bütün bu faaliyetler hiçbir gürültü çikarilmadan kusursuzca, bir is bir ise mani olmadan gerçeklestirilmektedir. Üstelik bu fabrika, belirli bir zaman dilimi içinde kendi benzerini üretecek sekilde programlanmis olsaydi, fabrikanin sevk ve idaresindeki mükemmellige gipta ile bakar, buradaki faaliyetleri sevk ve idare eden fabrika sahibinin kim oldugunu merak etmekten kendimizi alamazdik. Iste canlilarin vücudundaki her bir hücre, böyle harika bir fabrika gibidir.

Diger taraftan mevcut kitaplar daha çok Avrupali bilim adamlarinin biyoloji bilimine katkilarina dikkat çekmekte iken Yeni Bir Bakis Açisiyla Biyoloji 9. Sinif Yardimci Ders
Kitabinda ise öncelikle Müslüman bilim adamlari ve arastirmacilarin biyoloji ve sistematik alaninda yaptiklari çalismalar kronolojik bir siralama ile nazara verildikten sonra Avrupali
Bilim adamlarina da yer verilmistir. Mesela kitapta siniflandirma ile ilgili konu; “….Islâm dünyasinda sekizinci yüzyildan on üçüncü yüzyila kadar yaklasik bes yüz yil birçok bilim adami bitki ve hayvan sistematigi ile ilgili yaptiklari çalismalarla hem biyoloji hem de sistematik biliminin gelismesine önemli katkilar saglamislardir… böylece Islâmiyet’in bilim adamlarina tanidigi arastirma hürriyeti sayesinde, müslüman arastirmacilarin sistematik dünyasina çok büyük ve degerli katkilari olmustur …” seklinde ifade edilmistir.

Çesitli konu basliklarinin diger kitaplardaki seküler anlatim biçimleri ile tevhid dili üslubuyla yazilan bu kitaptaki anlatim sekillerinden iki tanesi asagida verilen tabloda
karsilastirmali olarak örnekleriyle verilmistir.

 

Tevhid diliyle yazilan biyoloji 9. Sinif kitabinda asagida verilen düsünce kutusu örneklerinde oldugu gibi sonsuz ilim, irade, kudret ve hikmet sahibi olan Allah’in kâinattaki
mutlak tasarrufu açikça ifade edilmistir.

Zehirli bir arinin eliyle sifali, tatli bali yemekteyiz ve elsiz bir böcegin (ipek böcegi) eliyle en yumusak ipegi üretip, giymekteyiz. Acaba bu böcekler bizim ihtiyaçlarimizi biliyorlar mi? Yoksa bizim ihtiyaçlarimizi bilen nihayetsiz sefkatli ve merhametli Rabbimiz, onlari bizim hizmetimize mi kosturuyor?

Düsünce kutusu örnegi 2

Kloroplastta meydana gelen fotosentez ile mitokondride meydana gelen solunum olaylari arasindaki mükemmel is birligi ve yardimlasma kanununu düsünerek gayet hassas ölçülerle kurulmus olan bu ahenkli dengenin bozulmasi halinde, dünyamizda ne gibi olumsuz sonuçlar ortaya çikabilecegini müzakere ediniz.

Yukarida örnek olarak verilen düsünce kutularini okuyan ögrencinin akil, fikir, kalp ve ruh dünyasinin doyurulmasi ve ögrenilen bilimsel bilgiler ile her biri birer sanat eseri olan varliklarin sanatkâri ve yaraticisi olan Allah arasindaki köprünün olusturmasi hedeflenmistir. Böylece kitapta verilen bilimsel bilgi ile gencin ailesinden ve çevresinden aldigi Islâm inanci arasinda kopmaz bir bag olusturulmasi amaçlanmistir. Bu bakis açisini kazanan genç hayati daha iyi anlamlandirabilecektir.

Kitapta ayrica konulara uygun okuma parçalari da verilmistir. Mesela "Basit Canli Var midir?" isimli bir okuma parçasinda “… Bakteri hücresi, kendisinde mitokondri bulunmamasina ragmen, mitokondride yapilan enerji (ATP) üretme isini yapabilmektedir. Yine bazi bakterilerde kloroplast bulunmamasina ragmen, fotosentez olayi gerçeklesmektedir. Yüce Rabbimiz bunu böyle yapmakla diyor ki; 'Ey akil sahipleri! Gerçek is yapan benim, ben istersem mitokondri olmadan da enerji üretme isini ve kloroplast olmadan da fotosentezi basit bir zar kivrimina yaptiririm. Sebeplere takilmayin, arada bir basinizi kaldirip perde arkasini görün ve beni taniyin' mesajini vermektedir.....”

Rabbimizin kâinattaki tasarruflarina sebeplerin bir perde oldugu ve asil is gören kudret sahibinin Cenab-i Allah oldugu ikna edici bilimsel delillerle verilmistir. Diger taraftan söz konusu bu okuma parçalari vasitasiyla MEB müfredatinda da ifade edilen kök degerlerler ilgili olarak ögrencinin hedeflenen davranislari gelistirmelerine zemin hazirlanmistir. Mesela bir okuma parçasi örnegi söyledir; “… haftalarca hiç beslenmeden asilmasi imkânsiz görünen engelleri asma kararliligi Inci Kefali için zaferle sonuçlandirilir. Her yil üreme mevsimi olan Nisan–Temmuz aylarinda tekrarlanan bu zorlu yolculugu basariyla tamamlayanlar, kendilerine verilen bu görevi yerine getirdikten sonra tekrar göle geri dönerler. Demek ki dünya hayatinda hiçbir basari kendiliginden gelmiyor. Allah’in koydugu bu kanuna göre, herhangi bir maksat ve hedef için gösterilecek azim, gayret, fedakârlik ve halis niyet, Ilâhî yardimin gelmesine sebep olmakta, böylece asilmasi imkânsiz gibi görünen engeller asilabilmektedir. Büyük hedefler ve gayeler, çok büyük fedakârliklari göze almakla mümkündür. Bu, balik için böyle oldugu gibi, insan için de böyledir. Bir takim zorluklari asmada insanin gösterecegi gayret, Inci Kefali baliginin gösterdigi fedakârlik ve gayretten geri olmamalidir.”

Kitapta sade anlatim dili ile ifade edilen bilimsel konular, karekod uygulamalari ve görseller ile de desteklenmistir. Böylece kitabi okuyan ögrenicinin tefekkür etmesi, canlilara ve
çevreye rahmani bir pencereden bakmasi hedeflenmistir.

Sonuç olarak farkli bir bakis açisiyla hazirlanan “Biyoloji 9. Sinif Yardimci Ders Kitabi” muhtevasi, hazirlanis biçimi ve tasarimi ile kitabi okuyan gençlerin bilimsel bilgileri ögrenirken canlilarda ve tabiatta meydana gelen biyolojik hadiselerin arka planinda sonsuz ilmi, iradesi ve kudreti ile herseyi kusatan merhamet ve hikmet sahibi bir yaraticinin oldugunu ilmen görüp, anlayabilecektir. Kitabi okuyan ögrenci; ona hayati veren ve idame ettiren zatin tasarrufu altinda oldugunu ögrenecek ve hayatini anlamlandirarak, ruh dünyasina ve inanç sistemine kurulan tuzaklari kolayca bertaraf edebilecektir.

Inançli ve imanli olmasina ragmen 200 yila yaklasan zaman diliminden beri zihinleri materyalist fikirlerle kirletilmis bazi beyinler ve zihinlerin arka planindaki seküler ve mateyalist
bakis açisinin tevhid dili ile yazilan bu vb. kitaplar ile yikacagindan ümidim tamdir. Zihinlerdeki sekuler ve materyalist anlayis tam anlamiyla yikildigi gün, bu milletin evlatlari
büyük ideallerin pesinden kosan Aslan’lar olduklarini fark edecek ve ülkemizi fersah fersah ileriye tasiyacaklardir.
Selam ve muhabbetlerimle.

Kaynaklar

MEB (2017). Ortaögretim Biyoloji Dersi Ögretim Programi. MEB Ortaögretim Genel Müdürlügü yayinlari. Ankara. 40s.

Tatli, Â., Kocaçaliskan, I., Alas, A. Ve Satil, F. (2022). Yeni Bir Bakis Açisiyla Biyoloji 9. Sinif Yardimci Ders Kitabi. Dalgiç Yardimlasma Vakfi yayinlari. Istanbul. 202s.

Özsaray, Y.E. Sezai Karakoç’un Egitim-Ögretimle Ilgili Görüsleri: Eserlerinden Hareketle Fert ve Toplum Ideali. FSMIAD, 2018; (12): 243-274.

Kaynak: Yeni Akit

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —