ENGIN AKYOL

Tarih: 25.05.2022 01:45

Seker pancarin gelisimi hakkinda önemli tavsiyeler

Facebook Twitter Linked-in

Seker pancari ülke ekonomisine önemli bir oranda katki saglanmakta ve ülke için önemli bir yere sahiptir.   

Seker pancari gelisimi hakkinda önemli tavsiyelerde bulanan Ziraat ve çevre egitmeni yazarimiz Engin Akyol, çiftçilere önemli tavsiyelerde bulundu. 

Seker pancari Türkiye'nin birçok ilinde ekilmekte ve birçok yer için geçim kaynagi oldugunu belirten Ziraat tarim teknoloji ve çevre egitmeni Engin Akyol, pancarin gelisimi için toprak islenmesi ve topragin uygunlugu çok önemli bir noktaya sahip oldugunun belirti.

Toprak hazir olma asamasindan sonra tohum ekimi gerçeklestigini belirten Akyol;
”Tohum kalibre oranlari farkli olma durumu var ise kara mibzerlerde disk degisimi Ekim için fayda saglanacaktir. 

Tohum ekimi yapildiktan sonra toprak çimlenme için uygun sartlar saglaniyorsa tohum dogal olarak çimlenir. Sayet uygun nem ve uygun rutubet yoksa üretici belli araliklarla su vermekte fayda olacaktir. 

Suyun verimi asiri olmamali ve toprak yüzeyindeki tabakanin sertlesme durumu göz önünde bulundurulmasi gerekir.  Sertlesme çok olursa tohum yüzeye çikma problemi yasar. Bu dogrultuda özen gösterilmelidir. 

Çünkü sulanip asiri esen rüzgar dan dolayi bazi toprak özelliklerinden dolayi asiri sertlesme meydana gelebilir.” 
dedi.

Akyol;

”Kök salinimi için çapalama çok önemli bir etkene sahiptir. Üretici bu noktaya özen gösterirse saglikli kök salanimi ve saglikli kök verimi olur.  Pancar belli yapraklama dönemine geldikten sonra belli bitki besleme verilerek; gelisimini daha da iyi seviyelere getirilebilir.

Uygun dönemde ve uygun zamanda uygulama yapilmalidir.   

Uygun zaman dogrultusunda hareket edilirse pancar gelisim ve olgulasma seyri olumlu bir sekilde birbirini takip eder.  Pancarin gelisimi, mevsim normal sartlar altinda ise diger önemli etkenlerden bir tanesi de duyarli ve bilinçli üretici olmaktan gelir.“   
bilgisini paylasti.

Duyarli, bilinçli üretici mahsulüne mahsul katar, topragin ömrünü uzatir. 

Duyarli üretici kim peki ;

Akyol” Toprak analizini yapan, topragini dogru isleyen, toprak erozyonuna karsi mücadele eden, bilinçsiz gübre kullanmayan, dogru sulama yapan, yerinde uygulama yapabilen, her bir üretici topragini daha da yasanir kilacak ve gelecegin teminatina en güzel miras olan topragi birakacaktir.” 

Miras birakmak istiyorsaniz çocuklariniza, topraginiza sahip çikin... Diyerek önemli bilgiler paylasti.

Fen, doga, çevre, stem, ziraat, tarim, ekoloji, rehber, yardimsever, uluslararasi iliskiler, yardimlasma ve dogaya asikar bir avuç gönüllü.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —