• BIST 100

    8908,47%0,40
  • DOLAR

    34,28% 0,16
  • EURO

    36,96% -0,36
  • GRAM ALTIN

    3027,61% 0,54
  • Ç. ALTIN

    5008,58% -0,04

Burhan Bozgeyik


Üç Güzel Eser


Kitap yayinciligi, yayincilik tarihinin en sikintili devresini yasiyor. Dövize bagli olarak kâgit fiyatlari füze hiziyla yükseliyor (Maalesef kâgit ithal ediliyor. 

Zira ülkemizdeki bütün kâgit fabrikalari önce özellestirildi, fabrikalari alanlar da icabina bakti!) Matbaa ve diger maliyet unsurlari da artinca, haliyle bu kitaplara yansiyor. 

Öte yandan okuyucu nispeti günden güne azaliyor. Bütün bu menfî sartlara ragmen kitap yayinciligini, yazmayi devam ettirenleri cidden tebrik etmek gerek. 

Kitap demek, insanin deger kazanmasi demek. Kitapsiz toplum, suyu çekilmis degirmene benzer.

Son günlerde elime üç güzel, degerli eser geçti. Bunlari kisaca tanitmak isterim:

Sözler: Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri’nin bu degerli eserini Rahle Yayinlari nesretmis. Takdimden de anlasilacagi üzere eser üzerinde çok zahmetli ve bu zamana kadar yapilmamis bir çalisma yapilmis.

Bugüne kadar nesrolan bütün nüshalar ve Müellif-i Muhteremin bizzat tashihinden geçmis orijinal nüshalar “edisyon kritik” tarzinda incelenmis. Böylece en sihhatli nüsha ortaya çikmis. 

Eseri inceledigimde, imlâ, okumayi rahatlatan düzenleme ve mizanpajin yani sira, muazzam bir arastirmanin yapilmis oldugunu gördüm.   

Bediüzzaman; “Hangi mesele-i îmaniye aklima gelse iki yüz âyet-i kerime imdâdima yetisiyordu” demektedir.   

Iste bu nüshada, Tevhide ve Hasre dair konularin agirlikta oldugu bahislerde geçen ifadelerin hangi âyet-i kerimelere dayandigi da dipnot olarak verilmis.   

Böylece okuyucu, Kur’ân-i Kerim’e yönlendirilmis. 800 sayfalik eser bir hazine degerinde. “Altinin kiymetini sarrafi bilir” demisler. Kur’an-i Kerim’in müstesna tefsirinden biri olan ve simdiye kadar ülkemizde en çok tab edilen eserlerden biri olan ve genis bir ekibin uzun süren titiz çalismasi ile vücud bulan bu eseri meraklilarina tavsiye ederim.  

Siyaset, Enerji Güç Denkleminde KIBRIS ve Dogu Akdeniz: Ilyas Tongüç Bey’in bu degerli eserini MGV Yayinlari nesretmis. Kibris’a Yavru Vatan denilir.   

Kibris, hem vatanimizin, hem basta, Suriye, Lübnan, Ürdün, Filistin, Misir olmak üzere birçok Islam ülkesinin korunmasinda çok mühim bir stratejik üstür.

Kibris’in ehemmiyeti, Akdeniz’de kesfedilen dogal gaz ve petrol yataklari ile daha da artmistir. Uzun yillar MGV ve AGD’nin Genel Baskanligini da yapmis olan gayretli insan Ilyas Tongüç Bey, gençlerimize degerlerimizi tanitacak hizmetleri ön plana alan o zorlu mesâisine ilaveten elimizdeki bu kitap gibi çok degerli bir çalismayi da gerçeklestirmis. 

Kitabin bölüm basliklarina bakildiginda muhtevanin zenginligi ve ehemmiyeti açikça görülmektedir:   

“Dogu Akdeniz’in Önemi ve Bölge Ülkelerinin Faaliyetleri”, “Dogu Akdeniz Gazinda Kibris’in Stratejik Önemi”, “Dogu Akdeniz Gazinin Tasinmasi ve Alternatif Güzergahlar”, “Alan Taramasi”, “Röportajlar” Konuyla ilgilenenlerin mutlaka okumasi gereken bir eser…

Nasreddin Hoca Vehip Sinan’in Çizgileriyle: Bu güzel eseri Inkilab Basim Yayim, Vehip Sinan’in çizgisini tasiyan sevimli bir kapakla nesretmis. 

Kapakta yer alan üç isim de yakindan tanidigim ve çok deger verdigim isimler: Vehip Sinan merhumla bir müddet ayni gazetede çalistik. Ayrica kendileriyle bir de genis röportaj yapmis, o sirada idareciligini yaptigim dergide nesretmistim. 

Tipki merhum Sevket Eygi Agabey gibi zarif, muhabbet dolu bir Istanbul Beyefendisi idi. Ve yine Sevket Agabey gibi “Meshur bekarlardan”di. Kitaptaki diger isimler Sefa Saygili ve Mehmet Nuri Yardim. Haydi buyurun bakalim, de gel de okuma. Vehip Sinan’in çizgileriyle sevimli hale gelmis olan kitabi bir çirpida okuyorsunuz. 

Zaten bitirmeden de elinizden birakamazsiniz. Caniniz mi sikildi, kafaniz mi sisti, açin bu kitabi okuyun. Nasreddin Hocamizin o güldürürken düsündüren nüktelerine ve hikayelerine bakin. 

Siz okuduktan sonra çocuklariniza, torunlariniza verin. Onlar da okusun. Rabbim Vehip Sinan Agabey’e rahmet eylesin. 

Bu meshur karikatüristimizin çizgilerinden yola çikarak böylesine degerli bir kitabi kitapseverlere kazandiran Sefa Saygili ve Mehmet Nuri Yardim Beylerin de ellerine, zihinlerine saglik…

Yazarın Diğer Yazıları


18.1° / 12.8°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.