Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com

  • BIST 100

    9724,5%-0,42
  • DOLAR

    35,19% 0,30
  • EURO

    36,73% 0,92
  • GRAM ALTIN

    2968,28% 1,32
  • Ç. ALTIN

    4806,92% 0,71

Ercan KUTLU


Türkiye’de Yerel Basinin Sorunlari ve Çözümler


Düsen tirajlar, azalan ilan gelirleri, artan kagit ve baski maliyetleri yerel basin için zaten yillardir süregelen sorunlardi. Ancak Corona virüsü salgini, yasama mücadelesi veren yerel basina bir darbe daha vurdu. Sadece gazeteler degil, yerel radyo ve televizyonlar da bu krizden payini aldi.
Bugün bir gazetenin kâgidi, kalibi, boyasi gibi tüm tüketim maddeleri dövizle aliniyor. Dövizin tirmanmasiyla bu masraflarimiz yüzde 3 yüzün üzerinde bir artis gösterdi. 
Türkiye’de yazili basin adeta can çekismeye basladi. Artan maliyetlerle artik bizi çok zorluyor.  Artan maliyetleri biraz olsun azaltmak adina birçok yerel basin sahibi siyah beyaz yayinlanma ve sayfa sayisini azaltma yoluna gitti.
Türkiye genelinde birçok yerel medya kurulusunun kapanmak zorunda kaldigina bizzat sahidim. Bu zorluklar devam ettigi sürece, çok sayida yayin organinin daha kapanmak zorunda kalacagina ilerleyen günlerde birlikte sahit olabiliriz.
Sevgili okuyucularim, gerçekten yerel basin çok önemli ve yerel basin bir sehrin aynasidir. Yerel basinin sorunlari bir an önce ivedilikle çözülmesini ve bu konuda yetkililerin bizlere yardimci olmasini istiyorum.
"Halkimizi en dogru sekilde bilgilendirmeniz lazim"
Her meslegin meslek ilkeleri oldugu gibi gazeteciligin de meslek ilkeleri var. Gazetecinin temel görevinin gerçekleri nesnel bir biçimde çarpitmadan ve sansürlemeden aktarmak olduguna inananlardanim. 
Türkiye'de yerel gazetelerin sayisinin bin civarinda oldugu tahmin edilmektedir. Yaygin medyadaki gazetelerin sayisi ise 30'dur. Sayi itibariyle medya kurulusu sayisi az degil ancak niteligiyle ilgili sorunlar yasaniyor. 

Basinda güveninin önemi her seyden önemlidir.  Yazili basin her geçen gün güç kaybediyor. Tiraj kaybinda Amerika birinci sirayi alirken, Türkiye ikinci sirada yer almaktadir.  Fakat bizim ülkemizde tirajlarin azalmasinin sebebi güvensizlikten kaynaklaniyor. Daha dogrusu insanlar artik tek ses duymak istemiyor. Ulusal basina dikkat edin, hemen hemen hepsinin mansetleri ve mevzulari ayni. Yani insanlar artik tek ses duymak istemiyor.  Açikçasi vatandas, gazetelerin ayni olmasindan rahatsiz. 

Yerelde olup bitenleri, günlük veya haftalik olarak yerelde yasayan insanlara duyururlar. Onlar kit olanaklar içinde bu isi yapmaya çalisirlar. Ekonomik hayatin pahaliliklari; girdi olarak kâgit, mürekkep vd. malzemeler açisindan onlari da etkiler…
Yerel gazeteler bir ölçüde okul gibidirler; pek çok muhabirin, yazarin yetismesine araci olurlar. Yazma aliskanligini birçok kisi, yerelde kazanir, sonra bir bu ugrasi, genis alanlara tasinir ve profesyonel bir ugrasi haline gelir…
Yerel gazeteler bu toplumun ayni zamanda yerel bellegi ve arsividirler. Ulusallar kadar yerel gazete arsivleri de arastirmacilar için önemli bir bilgi kaynagidir. Yerel gazetelerin böyle bir islevi de bulunuyor… Bu önemli bir olgu ve dikkatlerden kaçirilmamali diye düsünüyorum.
Okurlarimiz, gazetelerimize abone olarak bizlere destek olmalidirlar. Okurlarimizin abone destegi bizler için çok önemli."
Sevgi ve saygilarimi sunuyor huzur içinde bir hayat sürmenizi temenni ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları


YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.