• BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,20
  • EURO

    37,98% 0,28
  • GRAM ALTIN

    2829,83% 0,98
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27

Prof.Dr. Fatih Satıl


Balıkesir Semalarında Kartallarla Leyleklerin Savaşı!

Bursa Gölyazı'daki Yaren leylek hikayesini bilmeyenimiz yoktur. Peki, Balıkesir’in Manyas ilçesi ve çevresinde gerçekleştiği rivayet edilen leyleklerle kartalların savaşını duyanınız var mı?


1934 yılında BursaOrhangazi'de6 kartalın bir leylek yuvasına saldırması ile başlayan savaş, olağanüstü bir hal alarak Aydın, Bursa ve Trakya bölgesinde yayılmıştır. Hatta o dönemde Amerikan medyasında bile haberlere konu olmuştur.

Savaş, Uludağzirvelerinden inen 6 kartalın BursaOrhangazi'de bir leylek yuvasına saldırması ile başlamıştır. Kartallar anne ve baba leylekleri öldürüp 4 yavruyu kaçırmışlar. Aradan birkaç gün geçtikten sonra bir grup kartal yine Orhangazi'de başka bir leylek yuvasına saldırmış. Sonra her yerden kartalların gruplar halinde leylek yuvalarına saldırdı haberlere gelmeye başlamış. Birkaç gün sonra da Bursa, Aydın ve Trakya'ya yüzlerce leyleğin akın ettiği görülmüş. Ardından gökyüzünde bir hareketlenme olmuş gerek kartal ve gerekse leylek sayısında artışlar başlamış.Hatta o dönemde Menderes yakınında çalışan çiftçiler 2000 kadar leyleğin takviye birlik olarak savaşa geldiğini bildirmişlerdir.

İnsanlar; “bu kuşlar neden toplanıyor?”, “bu neyin habercisi?”,“acaba deprem mi, yoksa başka bir felaket mi olacak?” diye tedirgin olmuşlar.

Leyleklerin ve kartalların bu savaşı iki ay sürmüş. Havada, bir tarafta leylekler, diğer tarafta kartallaramansız bir mücadele başlamış. Kartallar güçlü pençeleriyle, leylekler de uzun gagalarıyla savaşıyormuş. Halk başı yukarıda bir yandan bu savaşı izlerkenbir yandan da leylekleri destekliyorlarmış. Hatta köylüler yaralanıp yere inen leylekleri tedavi etmeye çalışmışlar.

Bu savaşta kartallar güçlüydü ama leylekler sayıca üstündü, üstelik leylekler daha organize hareket ediyorlardı. Genç leylekler kartalları yoruyor, tecrübeli yaşlılar ise yorulan kartala öldürücü gagayı vuruyordu. 

Ogün ki gazete haberlerinin birinde şunlar yazıyordu: “Bu sabah şehrimizin üstünden 50 kadar kartal Ege istikametine doğru uçup gitmiştir. Bunların Aydın’daki savaşa gittikleri anlaşılmaktadır. Uzun süren çarpışmalar sonucu 12 ölü, 50 yaralı bedeline zafer leyleklerin olmuş. Kartalların 20 ölü verdiği kaydedilmiştir.” Sayısı net olarak bilinmese de yaşanan bu gizemli olayda 50’nin üzerinde leylek ve 40’a yakın kartalın bu savaşta öldüğü ifade ediliyor. 

Günler sonra savaş bitti. Kazanan sayıca üstün olan leylekler oldu ve kartallar bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

Kartallarla leyleklerin savaşı Bursa, Aydın ve Trakya'da gazetelere konu olsa da bu savaşın Manyas ve civarında da gözlemlendiğini o dönemde yaşamış yaşlıların anlattığı hikayelerden anlıyoruz. O dönem basına da yansıyan bu savaş, gelmiş geçmiş en gizemli olaylardan biri olarak bilinmektedir.

 

Yazarın Diğer Yazıları


24.2° / 19.7°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.