• BIST 100

    9419,66%-2,12
  • DOLAR

    33,97% -0,02
  • EURO

    37,52% 0,31
  • GRAM ALTIN

    2745,71% 0,05
  • Ç. ALTIN

    4465,60% 0,00

Yusuf Özertürk


CAHİL TOPLUMLAR

*CAHİLLİK KISA SÜREDE TEDAVİ EDİLEMEZ.


*Okumayan,gerçeğin peşinde olmayan,olup-bitenin farkına varamayan,cahil fertlerden müteşekkil toplumlar, gelişmemiş ve geri kalmış toplumlardır.
* Cahil toplumların fertleri empati yapmaz,hep ‘ben merkezli’ ve bencildirler.
* Cahil toplumun fertleri düşünmez ve düşünceyi bir angarya olarak görürler.Sadece içi boş basit sloganları ezber ederler.
* Cahil toplumun fertleri anlamak için zihinlerini yormazlar. Sadece kendilerine söyleneni ezber ederler ve aynen papağan gibi tekrar ederler.
* Cahil toplumun fertlerinde, sorgulama kültürü gelişmemiştir.Bu yüzden algı operasyonlarına açıktırlar. 
*Cahil toplumun fertleri yanlış-doğru demeden  inatla sadece kendi ezberlerini savunurlar.Ezberlerini katiyyen bozmazlar.
*Cahil  toplumun  fertleri  tahammülsüzdür.Kendi fikirlerinden farklı olan fikirlere tahammülleri yoktur.
*Cahil  toplumun  fertleri  konuşma, münazara âdabını da bilmezler. Fikirlerine uymayan bir şey söylendiğinde sert tepki verirler.Hep kendileri konuşsun, başkaları dinlesin isterler.Fakat, başkaları konuşurken, muhatabı dinleyip,anlamaya çalışmak yerine,ona verecekleri kalıplaşmış sloganları düşünürler.
*Cahil  toplumun  fertleri  sakin ve yumuşak, iknâ  edici bir uslûb kullanmaz, sert, emredici, alaycı, hakaret edici, sanki kavga ediyormuş gibi bir üslupla ve bağırarak, vücut hareketleri yaparak konuşurlar. Bazen de daha ileri gider, işi muhatabıyla kavgaya kadar götürürler.
*Cahil  toplumun  fertleri kendi savunduklarının kabul veya reddini muhataba bırakmaz ve adeta muhatabı kabul  etmeye zorlarlar.
*Cahil  toplumun  fertleri hakikât peşinde koşmazlar.Bu sebepten karşı taraf haklı da olsa, hakkı teslim edip, kabul etmek yerine, ona asla hak vermezler.
*Cahil  toplumun  fertleri muktesebatları  olmadığı için  bir kaç cümle konuştuktan sonra dağarcıklarındakiler  tükenir, bundan sonra  dağılır ve kırık plâk  gibi hep aynı kelimeleri 'cız, cız’larlar'.
*Cahil  toplumun  fertleri  âsablarına hakim olamazlar.Bir olumsuzluk karşısında çabuk sinirlenirler ve hemen tehevvüre kapılırlar.
*Cahil toplumun fertleri lânetçidir.  İşine-menfeatına, ezberine uymayan bir fikri hemen lânetlerler. 
*Çahil toplumun fertleri iftiracı ve yaftacıdır. Kendi menfeati için zararlı, tehlikeli  gördüğü kişileri zamanın ' lânetli, öcü görülen kelimeleriyle' hemen yaftalar (vatan hâyini, bayrak düşmanı, şeriatçı, şucu, bucu, vs), veya toplumun ekserisince kutsal sayılan 'değerler  düşmanı' ilân eder (...falanca düşmanı, şu düşmanı, bu düşmanı, vs vs vs).

*CAHİLLİK KANSERDEN DAHA TEHLİKELİDİR.

*CAHİLLİK KISA SÜREDE TEDAVİ EDİLEMEZ.

*CAHİLLİĞİN TEDAVİSİNİN TEK BİR İLACI VARDIR.
O DA; BIKMADAN, USANMADAN, SABIRLA BELKİ BİR  ASIR SÜREBİLECEK, DOĞRU, İLMÎ, AKL-I SELÎM, VAHYÎ- KUR'ÂNÎ BİR EĞİTİMDİR.
 

Yazarın Diğer Yazıları


26.9° / 21.8°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.