Prof.Dr. Fatih Satıl

Tarih: 15.08.2024 22:44

ÇAMUR YİYİP SÜT ve BAL VEREN AĞAÇLAR!

Facebook Twitter Linked-in


Suyla Karışık Çamur İçerisinden İhtiyacı Olan Mineralleri Seçip Alan Bitkiler!
Bitkiler, beslenip büyüyebilmek için topraktan su ve mineral tuzlarını, havadan da karbondioksiti almak zorundadırlar. Bunun için bitkiler, bünyeleri için gerekli olan mineral ve besin maddelerini topraktan kolaylıkla alabilecekleri sistemlerle donatılmıştır. Bitkiler, köklerindeki kılcal emici tüylerle topraktaki o çamurun içindeki suyu ve suda çözünmüş halde bulunan mineralleri emer. Ancak bitki kökleri toprakta bulunan çok sayıdaki inorganik iyon arasından sadece ihtiyaçları olanları alırlar. Yani bitki kökleri, elementleri seçen ve ne miktar alınacağını belirleyen bir mekanizmayla birlikte var edilmişlerdir. Köklerle emilen çamurlu su içerisinde bulunan mineraller basınç ile bitkinin tüm organlarına ulaştırılır.
Velhasıl bitkiler topraktaki minerallerle beslenirler. Suyu ise hem bu mineralleri taşıma vasıtası olarak hem fotosentez gibi reaksiyonları gerçekleştirmek hem de atık maddeleri terleme yoluyla atmak için kullanırlar. Tabi ki bitkiler bu suyu ve toprağı kullanırken, toprakta da zamanla bir eksilme söz konusu olur. Bu eksilmeyi evimizdeki saksı bitkilerinde az da olsa müşahede etmek mümkündür. Belli bir süre aynı topraktan beslenen bitkiye artık saksı içindeki toprak kifayet etmez. Bu azalmadan dolayı saksı toprağını yeniler ya da üzerine ilave yaparız.
Geleneksel Halk İncir Sütü
İncir sütü içerik açısından çok güçlü bir besin maddesidir. Botanik biliminde “Lateks” adı verilen incir sütü; içerisinde protein, nişasta, alkaloid, şeker, yağ, sakız, tanin, reçine gibi birçok madde bulunan karmaşık bir sıvıdır. İçeriğindeki renk maddelerinden dolayı da lateksin rengi beyaz, sarı, turuncu ya da kırmızı olabilir.
İncir sütü, geleneksel halk tıbbında siğil tedavisinde ve yoğurt mayalanmasında kullanılan bir sıvıdır. Bununla birlikte incire temas da bazı kişilerde alerjiyi tetikleyebilir. Deri teması, duyarlı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabileceğini de unutmamalıyız.
Son söz olarak, bu mübarek meyve içinde, insanın ihtiyacı olan maddeleri, sağlığımıza uygun bir denge ile incirin içerisine adeta paketleyerek bizlere sunan Rabbimize sonsuz şükürler olsun.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —