• BIST 100

    9389,62%-0,33
  • DOLAR

    34,42% 0,30
  • EURO

    36,28% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2837,38% 0,12
  • Ç. ALTIN

    4783,49% 0,66

Yusuf Özertürk


Devlet Anlayışı ve Millet'e Hizmet

Devlet anlayışı ve millet'e hizmet kavramları üzerine Dr. Yusuf Özertürk'ün görüşleri. Devletin adalet, liyakat ve hizmet anlayışı ile iktidar sahiplerinin görevleri hakkında detaylı bir inceleme.


*Devlet, Millet'e hizmet etmek için kurulan bir tüzel kişiliktir.
*Devlet,dıştan ve içten gelen tehlikelere karşı Millet’I korumak, Millet’in bölünüp-parçalanmasına mani olarak bütünlüğünü sağlamak,huzuru temin etmek, adaleti hakim kılmak,kısaca Millet'e hizmet etmek için vardır.
*Devlet, Millet'e ağalık yapmak için bir ‘ağalık postu’değil,millete hizmet kapısıdır.
*Devlet bir ağalık teşkilatı olmamalı, Millet'te maraba yerine konmamalıdır.
*Devlet Millet’in beslemek mecburiyetnde kaldığı ‘bir Fil’ haline getirilmemelidir. 
*Devletin ‘ruhu Hak,bedeni Adalet ve teşkilatı da Liyakât olmalıdır.
*Hakkın,Adaletin ve liyakâtın olmadığı Devlet, zulüm vasıtası olur ve yıkılmaya da mahkumdur.
*Devlete hakim olan iktidar sahiplerinin asıl görevleri; Millet'ten aldıkları emanete sahip çıkmak ve emaneti zayi etmeyip, millete de hıyanet etmemektir.
*İktidar sahiplerinin meşruiyeti, Millet'e hizmet ettikleri sürece geçerlidir.Millete değil de,kendilerine ve yandaşlarına hizmet etmeye başladıklarında meşruiyetlerini kaybederler.
*Devlet, tapılacak kutsal bir kişilik değildir. ‘Kutsal devlet anlayışı’, iktidar sahiplerini kutsallaştırmak için varedilmiştir.
*İktidar sahipleri, Devlet'i kutsallaştırmakla, aslında kendilerini lâyüsel (sorgulanamaz, hesap vermez) yapmak istemektedirler.
*İktidar sahipleri Devlet imkanlarını kendi şahsi tasarrufları için kullanamazlar.
*Devlet, Millet'in ortak mutabakatıyla hazırlanan, temeli Hakka-Adalet’e dayanan bir Anayasa hükümlerine göre yönetilmelidir.
*Haktan, hukuktan ayrılan, şeffaf icraat yapmayan, Millet'e hesap vermiyen iktidar sahipleri, Devleti itibarsızlaştırır ve zayıflatırlar.
*İktidar sahipleri, makamların, mevkilerin geçici olduğunu, kendilerinin de birer fâni olduğunu asla unutmamalıdırlar. Aksi halde tarih tekerrür eder ve hüsrâna düşen seleflerinin akibetinden kurtulamazlar.
*EL BÂKİ HÜVEL BÂKİ 
Vesselâm..

Yazarın Diğer Yazıları


YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.