Değerli dostum, ağabeyim Prof. Dr. Halim Ulaş Bingöl'de, öğretmenlere yönelik değerler eğitimi üzerine bir çalıştay yapılacağını söyledi. Benden de sosyal medya ve dijital bağımlılığın değerlerimize etkisi üzerine bir konuşma yapmamı istedi. Ardından Erzurum'a geçeceğimizi ve orada ikinci bir çalıştay gerçekleştireceğimizi belirtti.
Prof. Dr. Halim Ulaş, Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Prof. Dr. Yunus Çengel, Prof. Dr. İrfan Küfrevioğlu, Doç. Dr. Sinan Başar, Ahmet Kavlak, Kasım Takım, eğitimci Cevdet Yılmaz ve formatör Ali Oflu, Bingöl'deki çalıştaya konuşmacı olarak katıldılar. Alanında uzman bu ekip, dertli ve bir nesil yetiştirmek için mücadele eden hocalardan oluşuyordu.
27-29 Ağustos tarihlerinde Bingöl'de, 30-31 Ağustos tarihlerinde ise Erzurum'da yapılacak çalıştaylara katılmak üzere çarşamba günü yola çıktım. Evvela, uzun süredir nesil yetiştiren Diyarbakır Suffe Medreseleri Yönetim Kurulu Başkanı Seyda Molla Tayyip Elçi Hoca’yı ziyaret edip duasını aldıktan sonra Bingöl'e geçtim. Burada, bir nesil yetiştirmeyi mefkure edinmiş öğretmenlerle bir araya geldik. Bu öğretmenler, gençlikteki olumsuz gidişatın farkında olup, bir neslin ancak inanç ve değerlere sahip olursa hem kendine, hem ailesine, hem de vatanına, milletine, ümmete ve insanlığa faydalı olacağına inanan öğretmenlerdi. Hiçbir maddi beklenti içerisine girmeden nesil yetiştirmeye çalışan bu öğretmenlerle çalışmak büyük bir onurdu.
Bingöl'de teknoloji bağımlılığı ve bilinçsiz medya kullanımının zihin tahribatına etkisi ve bilinçli kullanımın değerlerimize etkisi üzerine konuşmamızı gerçekleştirdik. Bingöl'de 3 gün boyunca çok verimli bir çalıştay yapıldı.
Bingöl çalıştayından sonra Erzurum'a doğru yola çıktık. Erzurum'a gideceğimiz bilgisi üzerine, Nizamiye Medreseleri ve Nizamiye Kur'an Kursu müderrisleri ve talebeleri, Şevket Gökşan Hoca Efendi’nin talebi üzerine bizden birer seminer istediler. Bunun üzerine müderrislere "Etkili İletişim ve Öğretmen Sanatı", talebelere ise "İnanç İnsanı Diri Tutar" konulu konferanslar verdik. Yaz tatilini dijital oyunlar karşısında geçirmektense ilim öğrenip hem dünya hem ahiretini kurtarmaya çalışan bir nesille karşılaştım. Nizamiye Medreseleri, bu vatanın evlatlarını her türlü olumsuzluk ve problemden muhafaza etmek için ciddi mücadele eden, adeta doğudan doğan bir güneş gibi fedakârca nesil yetiştiren bir kurum. Hem müderrisleri hem de sosyal ve fiziksel çevresiyle, bir zamanlar Selçuklu'da Nizamülmülk tarafından açılan ilim ve irfan yayan kurumlar misali önemli bir vazife görüyor.
Nizamiye Medreseleri'ndeki programlar bitince Erzurum'daki çalıştayda bir araya gelen öğretmenlere "Etkili İletişim ve Değerler Eğitimi" konulu konuşmamızı yaptık. Burada Erzurum ve çevre illerden gelen öğretmenlerle çok muazzam bir çalıştay gerçekleşti. Bu çalıştaya Prof. Dr. Halim Ulaş, Prof. Dr. İshak Özgel, Prof. Dr. İrfan Küfrevioğlu, Doç. Dr. Sinan Başar, Ahmet Kavlak, Kasım Takım, eğitimci Cevdet Yılmaz, Ali Oflu ve Yakup Yıldız konuşmacı olarak katıldılar. Gayet istifadeli ve verimli bir çalıştay oldu.
Buradaki çalıştay bittikten sonra önce Bingöl'e dönüp Ferhat Varolgüneş başkanımın davetiyle STK temsilcileriyle aile ve eğitim üzerine konuştuk. Daha sonra Diyarbakır'a geçtik. Diyarbakır'da Suffe Medreseleri'nde, Seyda Tayyip Elçi Hoca'nın davetiyle müderrislere "Etkili İletişim ve Öğretme Sanatı", talebelere ise "İlim Öğrenme Motivasyonu" üzerine iki program yaptık. Diyarbakır'da bir neslin nasıl yetişeceğini müderrislerin derdinde ve dersinde gördük. Bir taraftan hafızlık, diğer taraftan ilmî dersler talebelere verilirken, Bediüzzaman Hazretleri'nin din ilmi ve fen ilminin bir araya geldiği Medresetü'z Zehra misali bir gaye ile çocuklar hem eğitim hayatlarına devam ediyorlar hem de ilim yolculuklarını sürdürüyorlar. Seyda Tayyip Elçi, ufku geniş, bir nesil derdiyle dertlenen bir alim olarak ciddi bir emek veriyor. Bir taraftan müderris yetiştirirken, diğer taraftan bu vatana ve ümmete nesil yetiştiriyor. Suffe Medreseleri adeta bir terapi merkezi gibi hem bir nesli muhafaza ediyor hem de geleceği hazırlıyor. Suffe’de Osmanlı, Selçuklu ve Asr-ı Saadet eğitim anlayışını gördüm. Rabbim, nice hayırlı nesiller yetiştirip, "Nesli İhya, Medeniyeti İnşa" mefkûremize hizmet ettirsin.
Dizlerimde kireçlenme ve ödem, belimde dört fıtık ile bir haftada 3000 kilometre yol yapıp, üç ilde iki çalıştay, dört konferans, bir STK görüşmesi ve birçok bireysel görüşme gerçekleştirdik. Lakin şahsen o kadar istifade ettim ki, gördüklerim karşısında umudum öyle yeşerdi ki yorgunluğumu dahi hissetmedim. Rabbim, Nesli İhya, Medeniyeti İnşa mefkûremize hizmet etmeyi nasip etsin ve bizleri bu yolda daim kılsın. Rabbim, bir nesil yetiştirmeyi ve bu neslin göz aydınlığı olup kıyamete kadar nice nesiller yetiştirmeyi nasip eylesin.